Φέτα: Τι να κάνετε για μη χαλάσει γρήγορα


Η φέτα είναι ίσως από τα σημαντικότερα ελληνικά προϊόντα και αναφαίρετο στοιχείο της χωριάτικης σαλάτας. Μπορεί κανείς να την απολαύσει σε μια πληθώρα συνταγών όπως, η φέτα σε κρούστα, η σπανακόπιτα καθώς και ως συστατικό βουτήματος. Παραδοσιακά είναι ένα παλαιωμένο τυρί, που έχει εγκριθεί ως προϊόν ΠΟΠ από το 2002. Είναι ένα λευκό τυρί άλμης, που παράγεται στην Ελλάδα από πρόβειο γάλα ή από μείγματα πρόβειου γάλακτος με έως και 30% κατσικίσιο γάλα και διαθέτει μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών.

Ως προς την αποθήκευση απαιτεί συγκεκριμένες διαδικασίες προκειμένου να εξασφαλίσετε τη μέγιστη διάρκεια ζωής, οι οποίες αν δεν τηρηθούν είναι πολύ εύκολο να αλλοιωθεί. Σημάδια αλλοίωσης είναι η άσχημη μυρωδιά, η μούχλα που μπορεί να έχει αναπτύξει, καθώς και η γλοιώδης υφή.

ιδανικότερος τρόπος να αποθηκεύσετε τη φέτα είναι μέσα σε άλμη αφού είναι το περιβάλλον στο οποίο έχει ωριμάσει. Γι΄ αυτό το λόγο αρκετές εταιρίες πωλούν στα σούπερ μάρκετ τη φέτα μέσα σε άλμη, αφού μπορεί να διαρκέσει για αρκετούς μήνες εφόσον είναι σφραγισμένη η συσκευασία. Αν και ένας καλός τρόπος για να τη διατηρήσετε φρέσκια στο ψυγείο για 3-4 ημέρες είναι να την τυλίξετε με μια βρεγμένη χαρτοπετσέτα και μετά να την τοποθετήσετε σε ένα δοχείο, για μέγιστη διάρκεια ζωής μπορείτε να φτιάξετε τη δίκη σας άλμη. Με αυτόν το τρόπο θα διατηρηθεί για μερικές εβδομάδες.

Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι νερό και αλάτι kosher, το οποίο διαθέτει μεγάλους ακατέργαστους κρυστάλλους χωρίς πρόσθετα όπως το ιώδιο και έχει την ιδιότητα να διατηρεί το τυρί σταθερό. Όσον αφορά το νερό, θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Σε περίπτωση που δεν λιώνει το αλάτι στο νερό, ζεστάνετε το μισό διαλύστε το αλάτι και έπειτα προσθέστε το υπόλοιπο κρύο νερό. Πριν αποθηκεύσετε τη φέτα μέσα θα πρέπει το νερό να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Διαλύστε 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι kosher σε 1 φλιτζάνι νερό και μόλις η θερμοκρασία είναι κατάλληλη, τοποθετήστε τη φέτα είτε σε κομμάτια/φέτες είτε ολόκληρη. Βεβαιωθείτε πως έχει καλυφθεί όλο το τυρί από την άλμη. Με αυτόν το τρόπο, σε σφραγισμένο σκεύος θα διατηρηθεί το τυρί μέσα στην άλμη για 3-4 εβδομάδες (εντός ψυγείου).

Βέβαια εναλλακτικά, εάν επιθυμείτε μια επιλογή αποθήκευσης χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, ο καλύτερος τρόπος είναι να το τοποθετήσετε σε ελαιόλαδο. Με τον ίδιο τρόπο όπως με την άλμη καλύψτε όλο το τυρί με το ελαιόλαδο και τοποθετήστε σε σφραγισμένο σκεύος στο ψυγείο για 3 εβδομάδες.

Άλλη μια επιλογή για να αποθηκεύσετε τη φέτα είναι η κατάψυξη. Ωστόσο προτείνεται μόνο σε θρυμματισμένη μορφή καθώς ξεπαγώνει πιο εύκολα, και μπορείτε μετά να τη χρησιμοποιήσετε για συνταγές όπως σπανακόπιτα, καθώς μπορεί να μην είναι ιδανική για κατανάλωση μετά την απόψυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.