Μαρία Πολύζου: «Όταν σου ανακοινώνει ο γιατρός τη λέξη «καρκίνος», είναι ένα σοκ»


"Ο καρκίνος είχε προχωρήσει και χρειάστηκε να αφαιρεθούν είκοσι επτά λεμφαδένες", εξομολογείται η Μαρία Πολύζου και οι περιγραφές της καθηλώνουν.


Συνέντευξη στην εφημερίδα OnTime και τη Σάσα Σταμάτη παραχώρησε η Μαρία Πολύζου. Η γνωστή μαραθωνοδρόμος και βαλκανιονίκης μιλά για τη γενναία μάχη την οποία έδωσε ενάντια στον καρκίνο του μαστού, από την οποία βγήκε μεγάλη νικήτρια, ενώ αναφέρεται και στη σεξουαλική κακοποίηση που δέχθηκε από τον πατέρα της σε ηλικία 11 ετών:

Πριν από τρία χρόνια ήρθες αντιμέτωπη με μια σκληρή μάχη, που αφορούσε τη ζωή σου. Τι ακριβώς συνέβη;

Διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού και χρειάστηκε να κάνω δεκαέξι χημειοθεραπείες, τριάντα δύο ακτινοβολίες, καθώς ο καρκίνος είχε προχωρήσει και χρειάστηκε να αφαιρεθούν είκοσι επτά λεμφαδένες. Γι’ αυτό λοιπόν πάνω απ’ όλα είναι η πρόληψη. Δεν δίστασα από την πρώτη στιγμή να μιλήσω ανοιχτά για τον καρκίνο, να σπάσουμε τα ταμπού.

Ο καρκίνος μάς αφορά όλους. Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα είναι το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», που αφορά 1.300.000 γυναίκες ηλικίας 49-59 ετών, για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις. Τον τελευταίο χρόνο που έχει γίνει αυτό το πρόγραμμα 130.000 γυναίκες έκαναν τις δωρεάν εξετάσεις και από αυτές, 8.500 γυναίκες βρέθηκαν στον προληπτικό έλεγχο να έχουν πρόβλημα υγείας. Σώθηκαν γυναίκες.

Όταν έμαθες ότι έχεις καρκίνο, τι σκέφτηκες;


Όταν σου ανακοινώνει ο γιατρός τη λέξη «καρκίνος», είναι ένα σοκ. Πολύ γρήγορα όμως μπήκα δυνατά στη μάχη με ένα και μοναδικό στόχο: να τερματίσω νικήτρια και νικήτρια της ζωής. Δεν σταμάτησα την άσκηση καθ’ όλη τη διάρκεια των θεραπειών μου, η οποία είναι το καλύτερο παυσίπονο. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις, πρέπει να μιλάμε.

Στο βιβλίο σου με τίτλο «Μην τα παρατάς» αναφέρεσαι, μεταξύ άλλων, στην κακοποίηση που είχες δεχτεί ως παιδί…

Όταν ήμουν έντεκα ετών δέχτηκα από τον πατέρα μου σεξουαλική κακοποίηση. Είναι πολύ δύσκολο για ένα παιδί νεαρής ηλικίας να καταφέρει να πατήσει στα πόδια του, να προχωρήσει και να φτάσει στις δικές του κορυφές. Η θέλησή μου για τη ζωή και η αγάπη για τα όνειρά μου, που ήθελα να τα πετύχω, μου έδιναν φτερά για να τα καταφέρω και να δω τη Μαρία όπως εγώ την ονειρεύτηκα.

Από τη δική μου πλέον πλευρά, τώρα στέλνω το μήνυμα σε κάθε παιδί να τολμήσει να μιλήσει.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.