Restart στο μεταβολισμό. Πώς θα το κάνεις για να χάσεις βάρος


Αν προσπαθείς να χάσεις βάρος, μάθε ότι οι έρευνες λένε ότι μια επαναφορά του μεταβολισμού μπορεί να βοηθήσει και να αποφέρει οφέλη για την υγεία ολόκληρου του σώματος.
Υπάρχει πολύς ντόρος γύρω από δίαιτες ή συμπληρώματα που ενισχύουν τον μεταβολισμό και στοχεύουν στην επιτάχυνση του για να χάσεις βάρος. Ενώ ένας καλά λειτουργικός μεταβολισμός είναι σημαντικός για την απώλεια και τη διαχείριση του βάρους, «μία από τις παρανοήσεις με τον μεταβολισμό και τις θερμίδες γενικά είναι ότι όλα αφορούν το βάρος και το λίπος», εξηγεί ο Dan LeMoine, σύμβουλος διατροφής με πιστοποίηση από το συμβούλιο της American Fitness Professionals & Associates (AFPA). «Στο τέλος της ημέρας, ο υγιής έναντι του αργού μεταβολισμού έχει να κάνει με το πόσο καλά το σώμα σας χρησιμοποιεί την θερμιδική ενέργεια για να τροφοδοτήσει τις λειτουργίες και τις διεργασίες του».

Κατ’ αρχάς, βοηθάει να καταλάβουμε τι πραγματικά είναι ο μεταβολισμός επειδή δεν είναι μόνο η διαδικασία απώλειας βάρους, όπως πολλοί από εμάς τείνουν να πιστεύουν γι’ αυτόν. Στη συνέχεια, τι είναι η επαναφορά του μεταβολισμού; Η επαναφορά του μεταβολισμού είναι ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για να επαναφέρει τον μεταβολισμό στην πιο αποτελεσματική λειτουργία. Μια επαναφορά του μεταβολισμού δεν έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια βάρους για πολλούς ανθρώπους, μπορεί να έχει βαθιά οφέλη για την υγεία από την κορυφή μέχρι τα νύχια.

ADVERTISING

Τι είναι η επαναφορά του μεταβολισμού


Η καλή διατροφή, τόσο από άποψη ποσότητας όσο και ποιότητας, είναι ζωτικής σημασίας για έναν υγιή μεταβολισμό. Αλλά «πολλά από τα σημερινά σχέδια απώλειας βάρους διαφημίζονται ως επαναφορά του μεταβολισμού», λέει η LeMoine.

Συχνά, είναι τόσο περιοριστικά ως προς τις θερμίδες και αυστηρά δομημένα που δεν είναι βιώσιμα για τον τρόπο ζωής σου ή τον μεταβολισμό σου. Έτσι, το σώμα λέει: «Καλά, ωραία, αν θα παίρνω πάντα μόνο 1.000 θερμίδες την ημέρα, θα κατεβάσω τον θερμοστάτη, δεν θα καίω τόσο πολύ». Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως «μεταβολική προσαρμογή» ή «μεταβολική βλάβη» και γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να διατηρήσουν το βάρος τους μακροπρόθεσμα.

Γι’ αυτό αν έχεις έναν αργό μεταβολισμό, όπως δυσκολία στην απώλεια βάρους και χαμηλή ενέργεια, η συνέχιση της περικοπής των θερμίδων μπορεί να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Αντ’ αυτού, η επαναφορά του μεταβολισμού στοχεύει στην επαναφορά του μεταβολικού ρυθμού στη φυσική, αποτελεσματική του κατάσταση. Η επαναφορά του μεταβολισμού πραγματοποιείται μέσω μιας σειράς αλλαγών στον τρόπο ζωής:
  • Δίαιτα
  • Ύπνος
  • Ενυδάτωση
  • Διαχείριση του στρες
  • Σωματική δραστηριότητα
  • Υγιεινά διατροφικά πρότυπα
 
Η συμπρόεδρος του Medical Review Board του Healthy @Reader’s Digest, Latoya Julce, προσθέτει ότι η ενσωμάτωση της σκόπιμης ξεκούρασης στη ρουτίνα προπόνησής σας είναι μια βασική αλλαγή στον τρόπο ζωής που πρέπει να κάνετε όταν κάνετε επαναφορά του μεταβολισμού. «Το σώμα αυτοεπιδιορθώνεται κατά τη διάρκεια των ημερών αποκατάστασης», εξηγεί η ίδια. «Πέντε ημέρες σωματικής δραστηριότητας και δύο ημέρες χαλάρωσης».

«Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι αλλαγές εντείνονται και επιτρέπουν στο σώμα σας -και στο μεταβολισμό του- να κάνει αυτό που είναι σχεδιασμένο από τη φύση του», λέει ο LeMoine.

Τα οφέλη για την υγεία από την επαναφορά του μεταβολισμού

1.Ευκολότερη διαχείριση του βάρους


Η πραγματοποίηση αυτών των αλλαγών στον τρόπο ζωής που αφορούν την επαναφορά του μεταβολισμού έχει να κάνει με την άρση των εμποδίων που εμποδίζουν το μεταβολισμό να λειτουργεί στο έπακρο. Μέρος αυτού που ο μεταβολισμός σου προορίζεται να κάνει είναι να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τις θερμίδες και το λίπος, οπότε θα χάσετε βάρος μέσα από την αποκατάσταση ενός υποτονικού μεταβολισμού επιπλέον, πολλές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η απώλεια υπερβολικού βάρους υποστηρίζει επίσης έναν ταχύτερο μεταβολισμό. Αλλά αυτός ο θετικός αντίκτυπος εξαρτάται από έναν βασικό παράγοντα: Τον τρόπο με τον οποίο χάνεις το βάρος.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2017 από τον Marschall S. Runge, MD, PhD, του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, έδειξε ότι το 90% των ανθρώπων που χάνουν βάρος τελικά το ξαναπαίρνουν. Ο LeMoine λέει ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο περιορισμός των θερμίδων από μόνος του δεν βοηθάει το μεταβολισμό σου και αν δεν τρως αρκετές θερμίδες και θρεπτικά συστατικά για να τροφοδοτήσεις το σώμα σου, τότε επιβραδύνεται ο μεταβολισμός ακόμη περισσότερο. Η βιώσιμη απώλεια βάρους και η διαχείρισή του περιλαμβάνουν προσοχή στη διατροφή, αλλά είναι σημαντικό να δημιουργήσεις υγιείς συνήθειες γύρω από όλους τους άλλους παράγοντες που επηρεάζουν το μεταβολισμό για να διατηρήσεις τα κιλά μακριά μακροπρόθεσμα.

2.Βελτιωμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που συνεπάγεται η επαναφορά του μεταβολισμού μπορούν να δώσουν ώθηση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, λέει ο Felix Spiegel, MD, βαριατρικός χειρουργός του Memorial Hermann στο Χιούστον του Τέξας. Οι έρευνες δείχνουν ότι η ενεργοποίηση, η διαφοροποίηση και η λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την παροχή ενέργειας που παρέχει ένας υγιής μεταβολισμός και ένας πιο αργός μεταβολισμός μπορεί να παρεμποδίσει την ικανότητα του σώματός μας να προστατεύεται από λοιμώξεις, ιούς και παθογόνα.

3.Περισσότερη ενέργεια

Σε γενικές γραμμές, ένας υγιής μεταβολισμός διατηρεί τα επίπεδα ενέργειάς υψηλότερα, λέει ο Dr. Spiegel. Μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του μεταβολικού ρυθμού και της κόπωσης γεγονός που υποδηλώνει ότι ένας πιο αποτελεσματικός μεταβολισμός επηρεάζει τη μεγαλύτερη γνωστική, σωματική, συναισθηματική, κινητήρια, κοινωνική και σεξουαλική ενέργεια.

4.Ισορροπία ορμονών

Οι ορμόνες και ο μεταβολισμός είναι στενά συνυφασμένοι, εξηγεί ο LeMoine. Οι μεταβολικές λειτουργίες ελέγχονται από τις ορμόνες, οπότε αν κάτι είναι εκτός ελέγχου, ο μεταβολισμός μπορεί να επιβραδυνθεί. Από την άλλη πλευρά, οι ορμόνες όπως οι νευροδιαβιβαστές (χημικές ουσίες ευτυχίας όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη) ρυθμίζονται από το πόσο καλά το σώμα μας διασπά τα πράγματα και χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά σε κυτταρικό επίπεδο.

5.Καλύτερο δέρμα, μαλλιά και νύχια

Η χαμηλή ενυδάτωση είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά μεταξύ των ανθρώπων με πιο αργό μεταβολισμό, λέει η LeMoine. Αναφέρεται στη χαμηλή ενυδάτωση σε κυτταρικό επίπεδο ακόμη κι αν πίνεις αρκετό νερό, το σώμα σας μπορεί να μην παίρνει αρκετούς ηλεκτρολύτες και ιχνοστοιχεία για να ενυδατώσει τα κύτταρά του γεγονός που διακόπτει και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

6.Χαμηλότερος κίνδυνος χρόνιων ασθενειών

Οι μεταβολικές ανεπάρκειες και διαταραχές συνδέονται με όλες σχεδόν τις χρόνιες ασθένειες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Mitochondrion. Ο μεταβολισμός τροφοδοτεί τα πάντα, από τον καρδιακό ρυθμό μέχρι τη ροή του αίματος, τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, τη λειτουργία του ήπατος, την αναπνοή και την πέψη. Έτσι, αν λειτουργεί λιγότερο αποτελεσματικά από ό,τι πρέπει, τα συστήματα αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν με πλήρη ισχύ αυξάνοντας τον κίνδυνο επακόλουθων προβλημάτων υγείας.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που εμπλέκονται σε μια μεταβολική επαναφορά -όπως ο καλύτερος ύπνος, η σωστή διατροφή, η αποφόρτιση, η άσκηση- συνδέονται με μακροζωία και χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών.

Διάβασε επίσης:
Θέλεις να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου; Δες εδώ το συμπλήρωμα που θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος

Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη ενώ προσπαθείς να χάσεις βάρος. Είναι σημαντικό να έχεις μια καλή ρουτίνα προπόνησης, να διατηρείς μια ισορροπημένη διατροφή και να κοιμάσαι αρκετά. Φυσικά, σημαντικό ρόλο παίζει και ο μεταβολισμός σου. Ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό σου, μια επιλογή που πρέπει να εξετάσεις είναι η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής για να παρέχεις στο σώμα σου τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Και όπως αποδεικνύεται, υπάρχει ένα είδος βιταμίνης συγκεκριμένα που θα μπορούσε να κάνει σημαντική διαφορά στο μεταβολικό σoυ ρυθμό.

Σύμφωνα με την εγγεγραμμένη διαιτολόγο Juliana Tamayo RD, MS of Fitness Clone που μίλησε στο She Finds.com μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β είναι μια φανταστική επιλογή όχι μόνο για την ενίσχυση του μεταβολισμού σου, αλλά και για την υγεία σου συνολικά.

Πώς οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β μπορούν να ενισχύσουν το μεταβολισμό

Η διασφάλιση ότι λαμβάνεις αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως θειαμίνη (Β1), πυριδοξίνη (Β6), φυλλικό οξύ (Β9) και κοβαλαμίνη (Β12) στη διατροφή σου είναι ένα κρίσιμο μέρος για να διατηρήσεις το σώμα σου όσο το δυνατόν πιο υγιές. Μπορεί ακόμη και να βελτιώσει τις πιθανότητές σου να χάσεις αυτά τα περιττά κιλά με τα οποία «παλεύεις», δίνοντας ώθηση στον μεταβολισμό σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.