Πώς να αποφύγετε καρδιακές διαταραχές και εγκεφαλικό


Είναι γνωστό πως η καλή φυσική κατάσταση μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο σοβαρών παθήσεων που συνδέονται κυρίως με την καρδιά. Μια ακόμα μελέτη που στο ESC Congress 2023, και πραγματοποιήθηκε σε 15.000 άτομα, διαπίστωσε ότι η φυσική κατάσταση συνδέεται με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής και εγκεφαλικού.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο κοινή διαταραχή που συνδέεται με την καρδιά, που επηρεάζει περισσότερους από 40 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις Ευρωπαίους θα αναπτύξει κολπική μαρμαρυγή στη διάρκεια της ζωής του. Οι ασθενείς με την πάθηση έχουν πενταπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού από τους υπόλοιπους συνομηλίκους τους. Αυτή η μελέτη εξέτασε εάν η φυσική κατάσταση σχετίζεται με την πιθανότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.

Η μελέτη περιελάμβανε 15.450 άτομα χωρίς κολπική μαρμαρυγή που παραπέμφθηκαν σε τεστ κοπώσεως μεταξύ 2003 και 2012. Η μέση ηλικία ήταν 55 ετών και το 59% ήταν άνδρες. Η φυσική κατάσταση αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο Bruce, όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να περπατήσουν πιο γρήγορα και σε πιο απότομο βαθμό σε διαδοχικά στάδια των τριών λεπτών. Η φυσική κατάσταση υπολογίστηκε σύμφωνα με το ποσοστό ενεργειακής δαπάνης που πέτυχαν οι συμμετέχοντες, το οποίο εκφραζόταν σε μεταβολικά ισοδύναμα (METs).

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για νέα εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής, εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα του μυοκαρδίου και θάνατο. Οι ερευνητές ανέλυσαν τις συσχετίσεις μεταξύ της φυσικής κατάστασης και της κολπικής μαρμαρυγής, του εγκεφαλικού και των σημαντικών ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβάντων (MACE, σύνθετο εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα του μυοκαρδίου και θάνατο) μετά από προσαρμογή για παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις σχέσεις όπως η ηλικία, το φύλο, το επίπεδο χοληστερόλης, η νεφρική λειτουργία.

Κατά τη διάρκεια ενός μέσου όρου 137 μηνών, 515 συμμετέχοντες (3,3%) εμφάνισαν κολπική μαρμαρυγή. Κάθε αύξηση MET στο τεστ στον διάδρομο συσχετίστηκε με 8% χαμηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, 12% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και 14% χαμηλότερο κίνδυνο MACE.

Ο συγγραφέας της μελέτης Dr. Shih-Hsien Sung του Εθνικού Πανεπιστημίου Yang Ming Chiao Tung, Ταϊπέι, Ταϊβάν είπε: «Αυτή ήταν μια μεγάλη μελέτη με αντικειμενική μέτρηση της φυσικής κατάστασης και περισσότερα από 11 χρόνια παρακολούθησης. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η διατήρηση της φυσικής κατάστασης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγής και του εγκεφαλικού.»

https://www.eurekalert.org

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.