Ένας νεκρός από λεπτοσπείρωση στην Θεσσαλία. Εννέα συνολικά τα κρούσματα


Ένας άνδρας 57 ετών έχασε τη ζωή του από λεπτοσπείρωση στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες άλλοι δυο νοσηλεύονται.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτη Σερέτη, κρούσμα έχει εντοπιστεί και στη Λαμία σε περιοχή που είχε πληγεί από πλημμύρες.

Όπως είπε, την 29/9 δεν διαγνώσθηκε νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα λεπτοσπείρωσης.

«Από την τελευταία ενημέρωση στις 27/9/2023 έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά τέσσερα νέα κρούσματα. Επομένως ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης ανέρχεται σε εννέα εκ των οποίων ένας ασθενής έχει καταλήξει και δυο νοσηλεύονται» είπε ο κ. Σερέτης.

Πώς μεταδίδεται. Τα συμπτώματα

Η μετάδοση της λεπτοσπείρωσης στον άνθρωπο γίνεται συνήθως μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου νερού από ούρα ζώων που μεταφέρουν λεπτόσπειρες, ενώ οι ιδανικές συνθήκες επιβίωσης της λεπτόσπειρας είναι ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον, γι' αυτό και εμφανίζεται πιο συχνά σε τροπικές περιοχές.

Η λεπτόσπειρα εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του στόματος, της μύτης, του επιπεφυκότα (της μεμβράνης που καλύπτει εσωτερικά το μάτι και επεκτείνεται κάτω από τα βλέφαρα) και μέσω των μικροτραυματισμών του δέρματος.

Ο χρόνος που χρειάζεται για να επωαστεί το βακτήριο που προκαλεί τη λεπτοσπείρωση κυμαίνεται από 3 έως 20 ημέρες και εξαρτάται από τον τρόπο μόλυνσης, τη δόση και τη λοιμογόνο δύναμη του στελέχους της λεπτόσπειρας.

Η λεπτοσπείρωση μπορεί να παρουσιάζει διάφορα συμπτώματα, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις είναι ασυμπτωματική. Τα συμπτώματα αρχίζουν μετά την δεύτερη εβδομάδα. Το άτομο παρουσιάζει ρίγη, πυρετό, κεφαλαλγία και μυϊκό πόνο.

Η νόσος του Weil, που είναι η σοβαρότερη μορφή της λοίμωξης, αναγνωρίζεται από την εμφάνιση ίκτερου (κίτρινος χρωματισμός του δέρματος) και την εκδήλωση αιμορραγίας από το δέρμα και τον υποδόριο ιστό (δηλαδή κάτω από το δέρμα). Η νόσος μπορεί να καταλήξει και στο θάνατο.

Τα συνήθη συμπτώματα που εκδηλώνονται είναι τα εξής:
  • ίκτερος, νεφρίτιδα
  • υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος
  • κακουχία, μυϊκή αδυναμία
  • βρογχίτιδα, βρογχοπνευμονία, πνευμονία
  • αιμορραγία από τη μύτη, αναιμία
  • αιμορραγίες από το δέρμα και τους βλεννογόνους
  • επιπεφυκίτιδα, φωτοφοβία, ιριδοκυκλίτιδα (φλεγμονή στην ίριδα του ματιού)
  • γαστρεντερίτιδα, ηπατίτιδα, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα
Η ασθένεια εξελίσσεται σε βαρύ σηψαιμικό νόσημα, που απολήγει σε ηπατονεφρικό σύνδρομο. Σε περίπτωση που η διάγνωση καθυστερήσει μπορεί να επέλθει θάνατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.