Σε 48ωρη απεργία κατεβαίνουν οι γιατροί του ΕΣΥ


Στις 29 και 30 Νοεμβρίου η απεργία των γιατρών του ΕΣΥ που ζητούν μέτρα για την ενίσχυση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας.
Πανελλαδικό συλλαλητήριο την Πέμπτη (30/11), στις 12:00, στο υπουργείο Υγείας, θα πραγματοποιήσουν οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Την πρώτη ημέρα της απεργίας, την Τετάρτη (29/11), σωματεία νοσοκομείων και μαζικοί φορείς θα οργανώσουν τοπικές δράσεις σε όλη τη χώρα.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, με έμφαση στις προσλήψεις προσωπικού και τη χρηματοδότηση. Επίσης, οι εργαζόμενοι στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και τις δομές απεξάρτησης αντιτίθενται στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, για το οποίο ζητούν να αποσυρθεί.

Η ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για δραματική υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις αναβολές προγραμματισμένων χειρουργείων και θεραπειών, λόγω της «επικίνδυνης για την υγεία των ασθενών δραματική υποστελέχωση τμημάτων, κλινικών, ολόκληρων νοσοκομείων.

Ένας γιατρός βγάζει τη δουλειά για τρεις. Ένας αγροτικός χωρίς καν την παρουσία ειδικευμένου σηκώνει στις πλάτες του τη λειτουργία ενός ολόκληρου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Γιατροί εφημερεύουν ταυτόχρονα σε 2 νοσοκομεία. Ανειδίκευτοι γιατροί, ειδικευόμενοι και γιατροί άσχετων ειδικοτήτων εκβιάζονται και εξαναγκάζονται να διακομίζουν βαρέως πάσχοντες και διασωληνωμένους» τονίζει η Ομοσπονδία.

Επίσης, οι γιατροί του ΕΣΥ καταγγέλλουν τις «εξευτελιστικά χαμηλές αμοιβές των εφημεριών, τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, τις αυθαίρετες οριζόντιες περικοπές δεδουλευμένων υπεράριθμων εφημεριών». Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, η ωριαία αποζημίωση των εφημεριών κυμαίνεται από 4,48 ευρώ για τον ειδικευόμενο έως 7,42 ευρώ για τον συντονιστή διευθυντή, μεικτά. «Η προβλεπόμενη προσαύξηση παραμένει καθηλωμένη στα επίπεδα του 2003. Η μοναδική αύξηση που δόθηκε το 2017 άγγιξε "το αστρονομικό ποσό" των 1,80 ευρώ (από 30 ευρώ αυξήθηκε σε 31,80)».

Επίσης, οι νοσοκομειακοί χαρακτηρίζουν εμπαιγμό το μηνιαίο επίδομα για τις άγονες περιοχές: «παίρνουν μηνιαίο επίδομα αγόνου 11,40 ευρώ αφού όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα χορηγούν αυτό το πενιχρό επίδομα με βάση τους βασικούς μισθούς του 1983».

Το «νέο ΕΣΥ» χτίζεται στα συντρίμμια που έχει αφήσει η πολιτική η οποία έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα στην υγεία, τονίζει η ΟΕΝΓΕ και προσθέτει: «Είναι πρόκληση οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας ότι μόλις 5 με 6 νοσοκομεία έχουν πρόβλημα. Είναι πρόκληση να στοχοποιεί για τις τραγικές ελλείψεις τους συναδέλφους που εξωθούνται σε παραίτηση, τους νέους γιατρούς που αναζητούν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό. Η πολιτική τους διώχνει. Άγονες δεν είναι οι θέσεις. Η πολιτική τους τις κατάντησε άγονες αφού συνειδητά αφήνουν νοσοκομεία να ρημάξουν.

Είναι πρόκληση να ισχυρίζονται ότι έχουν "προτεραιότητα την υγεία των πολιτών", όταν οι 6.500 προσλήψεις σε σύνολο 30.000 κενών οργανικών θέσεων με βάση τα ξεπερασμένα οργανογράμματα, δεν φτάνουν να καλύψουν τις συνταξιοδοτήσεις και τις παραιτήσεις».

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.