Πώς μολύνονται οι άνθρωποι από τροφές για κατοικίδια;


Πριν από λίγες ημέρες ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ανακοίνωσε 7 κρούσματα σαλμονέλας κυρίως σε μικρά παιδιά κάτω των 1,5 ετών από τροφές για κατοικίδια. Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική ανάλογη περίπτωση ασθενειών σε ανθρώπους. Καναδοί αξιωματούχοι ανέφεραν μόλις χθες, ένα ξέσπασμα λοιμώξεων από σαλμονέλα σε ανθρώπους με πηγή ακατέργαστη τροφή (ωμό κρέας) για κατοικίδια. 40 άτομα έχουν επιβεβαιωθεί ότι έχουν μολυνθεί, 13 από τα οποία χρειάστηκαν νοσηλεία. Σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς είναι παιδιά 5 ετών και κάτω.

Πως μολύνονται οι άνθρωποι από τροφές για κατοικίδια αφού δεν τις καταναλώνουν; Ή μήπως τις καταναλώνουν;

Οι ανακλήσεις τροφών για κατοικίδια λόγω βακτηριακής μόλυνσης είναι αρκετά συχνές. Να θυμίσουμε την ειδοποίηση RASFF για τροφή για κατοικίδια που είχε μολυνθεί με σαλμονέλα τον περασμένο Μάιο, τον Σεπτέμβριο του 22 εννέα σκυλάκια πέθαναν από τοξική τροφή για κατοικίδια στη Βραζιλία, ενώ τον Αύγουστο του 2021, 130 κατοικίδια πέθαναν στις ΗΠΑ από ξηρά τροφή για σκύλους στην οποία ανιχνεύτηκε σαλμονέλα. Συνεπώς όπως και τα τρόφιμα για ανθρώπινη κατανάλωση που ανακαλούνται λόγω κινδύνου για την υγεία μας, έτσι και οι τροφές για σκύλους γάτες ή άλλα ζώα που έχουμε στο σπίτι μπορεί να έχουν μολυνθεί από παθογόνα.

Η νέα μόδα στα social

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συχνά γίνονται σχόλια για άτομα που ταΐζουν παιδιά με σκυλοτροφή ή την τρώνε οι ίδιοι. Και όχι μόνο αυτό. Το θέμα κατανάλωσης σκυλοτροφής από ανθρώπους πριν από λίγους μήνες είχε γίνει viral όταν ένας fitness influencer άρχισε να ανεβάζει βίντεο στα οποία υποστήριζε πως η τροφή για σκύλους διαθέτει μεγάλη ποσότητα σε πρωτεΐνη. Και δεν σταμάτησε εκεί. Προκάλεσε τους Followers του λέγοντας πως αν έπαιρνε 100.000 likes θα δοκίμασε μπολ σκυλοτροφής. Όπερ και εγένετο και στο επόμενο βίντεο κατανάλωσε ξηρά σκυλοτροφή, με ψητό μοσχαρίσιο κρέας, ανοιξιάτικα λαχανικά και γεύσεις μήλου. Και τα 2 βίντεο έχουν συγκέντρωσαν εκείνες τις ημέρες περισσότερες από 24,1 εκατομμύρια προβολές. Φυσικά η “επιτυχία δεν έρχεται μόνη” και μάλλον πολλοί ακολούθησαν την επικίνδυνη αυτή πρακτική. Και εάν η σκυλοτροφή ή η γατοτροφή είναι μολυσμένη θα προκαλέσει δυσάρεστε συνέπειες όπως θα προκαλούσε και ένα μολυσμένο τρόφιμο ανθρώπινης κατανάλωσης.

H μετάδοση των παθογόνων στους χώρους του σπιτιού

Όταν τα κατοικίδια τρώνε μολυσμένα τρόφιμα, υφίστανται τις ίδιες συνέπειες με τους ανθρώπους. Το ζώο μπορεί να μην αρρωστήσει καθόλου. Ή μπορεί να γίνουν φορείς του παθογόνου χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα. Ή το ζώο μπορεί να αρρωστήσει, με συμπτώματα που κυμαίνονται από λήθαργο έως πυρετό, έμετο ή διάρροια.

Όσον αφορά στην μόλυνση βρεφών και μικρών παιδιών όπως η πρόσφατη τρέχουσα επιδημία Salmonella Kiambu που συνδέεται με την τροφή για σκύλους Victor, είναι αυτονόητο πως συμβαίνει. Εφόσον η σκυλοτροφή είναι μολυσμένη με σαλμονέλα το βακτήριο μεταφέρεται στο ζώο το οποίο είτε αρρωσταίνει είτε γίνεται φορέας, εκκρίνοντας το παθογόνο στα σάλιο ή στα κόπρανά του και το μεταδίδει σε όλο το χώρο που κινείται. Τα μωρά που σέρνονται στο πάτωμα ή στο γρασίδι θα μαζέψουν τα παθογόνα βακτήρια στα χέρια τους (ακόμα και αν δεν σέρνονται αναπόφευκτα θα αγκαλιάσουν κάποια στιγμή το κατοικίδιο) και δεν έχουν την ικανότητα ούτε την ωριμότητα να πλυθούν, πριν βάλουν τα δάχτυλα στο στόμα τους.

Δεν συμβαίνουν λοιπόν τυχαία αυτές οι τροφικές δηλητηριάσεις. Εάν η τροφή για κατοικίδια είναι μολυσμένη με παθογόνα, όπως τα βακτήρια Salmonella, E. coli και Listeria monocytogenes, εννοείται θα προκαλέσει δυσάρεστες επιπτώσεις και στους ανθρώπους εάν καταναλωθεί ή έρθει με οποιοδήποτε τρόπο σε επαφή μα το στόμα.

Θα πρέπει όμως να γίνει σαφές πως η τροφή για σκύλους είτε μολυσμένη είτε όχι, δεν προορίζεται για κατανάλωση από ανθρώπους καθώς παρασκευάζεται από διαφορετικούς συνδυασμούς ζωικών «υποπροϊόντων, δημητριακών, σόγιας, βιταμινών και μετάλλων» και επιπλέον η τροφή περιέχει μια συνθετική μορφή βιταμίνης Κ, γνωστή και ως μεναδιόνη ή βιταμίνη Κ3, εκ των οποίων η πρώτη έχει συσχετιστεί από έρευνες με ηπατική βλάβη στους ανθρώπους. Εξίσου σημαντικό είναι ότι πολλές τροφές για σκύλους μαγειρεύονται με ωμό κρέας με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να πολλαπλασιάζεται.

Και εάν το κατοικίδιο σας αρρωστήσει θα πρέπει να το κρατήσετε μακριά από τα παιδιά να καθαρίσετε επιμελώς το μπολ του, και τον χώρο που κινείται, τα παιχνίδια του και φυσικά το πάτωμα και όλους τους χώρους της κουζίνας.

πηγή

Διαβάστε επίσης:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.