ΕΟΠΥΥ: Πώς στήθηκε η απάτη «μαμούθ»


Στην υπόθεση που εξιχνιάστηκε πρόσφατα με πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας και αφορά απάτη πάνω από 8 εκατ. ευρώ εις βάρος του ΕΟΠΥΥ, αναφέρθηκε η Διοικήτρια του Οργανισμού Θεανώ Καρποδίνη.
Πρόκειται για 227 εταιρείες που εμπορεύονταν ιατροτεχνολογικά προϊόντα και πιο συγκεκριμένα δερματικά επιθέματα. Το πόρισμα της Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας έφερε στην επιφάνεια περίπου 79.000 παράνομες συνταγογραφήσεις.

Σύμφωνα με την Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, η υπόθεση της απάτης – «μαμούθ» αφορά στην περίοδο 2017-2019, την εποχή που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το μητρώο ιατροτεχνολογικών προϊόντων και συνάφθηκαν συμβάσεις με τους παρόχους.

«Μέχρι τότε οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι τα υλικά και στη συνέχεια να υποβάλλουν αίτημα για να πάρουν τα χρήματά τους. Άρα εκείνη την περίοδο είχε συσσωρευτεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός προϊόντων και εταιριών που κατέθεταν αιτήσεις για να ενταχθούν τα προϊόντα τους στο Μητρώο και να συνάψουν συμβάσεις», τόνισε η ίδια μιλώντας στο ertnews.

Η υπόθεση αυτή αποκαλύφθηκε όταν άρχισε η κατηγοριοποίηση κάποιων συγκεκριμένων υλικών επιθεμάτων, που αφορούν δερματικές βλάβες. Αποδείχθηκε ότι τα υλικά αυτά είχαν καταταχθεί σε διαφορετικές κατηγορίες από αυτές στις οποίες ανήκαν.

Σύμφωνα με την κ. Καρποδίνη, το πουλόβερ είχε αρχίσει να ξηλώνεται τότε και ήδη από το 2018, δηλαδή από την προηγούμενη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ:

«Ήδη από το 2018 η προηγούμενη διοίκηση και αρχές του 2019 είχε προβεί σε διορθωτικές ενέργειες. Είχε κατατάξει τα προϊόντα στις σωστές κατηγορίες, πλην όμως έπρεπε να ελεγχθεί όλο το κομμάτι, όλο το κύκλωμα που ενεργούσε και πέραν της κατάταξης αυτών των προϊόντων και της αποζημίωσης, συνταγογραφούνται χιλιάδες συνταγές», σημείωσε και συνεχάρη την Οικονομική Αστυνομία για την επιτυχία της.

Ο Οργανισμός ζημιώθηκε, σύμφωνα με το πόρισμα, 8.237.193,71 ευρώ.

«Πολύ μεγάλοι αριθμοί. Και εδώ πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία που με επιμονή και σε βάθος έρευνα και με τη δική μας φυσικά συνδρομή, αρωγή και συνεργασία, κατάφερε να εξιχνιάσει αυτή την υπόθεση, η οποία ήταν πολύ περίπλοκη και να οδηγήσει τους υπευθύνους στη Δικαιοσύνη. Και νομίζω αυτό είναι το σημαντικό μήνυμα».

H απάτη που αποκαλύφθηκε το 2021 με τα αέρια οξυγόνου

Στη συνέχεια η Θεανώ Καρποδίνη, αναφέρθηκε στην πιο πρόσφατη υπόθεση απάτης απέναντι στον ΕΟΠΥΥ, που αποκαλύφθηκε το 2021 και οδήγησε στη σύλληψη 13 μελών οργάνωσης, με τη συμμετοχή λογίστριας και δυο γιατρών, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 65 άτομα, μεταξύ των οποίων 54 γιατροί και ιδιοκτήτρια Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Η ζημία για τον Οργανισμό στην περίπτωση αυτή υπερέβη τα 5.000.000 ευρώ και αφορούσε στην έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, για καθετήρες και αέριο οξυγόνου.

«Κατόπιν και δικών μας ελέγχων έγινε μια πολύ εκτεταμένη έρευνα πάλι για θέματα συνταγογράφησης ιατροτεχνολογικών υλικών και συγκεκριμένα αέριου οξυγόνου, όπου και τότε είχε ανακαλυφθεί μια πολύ μεγάλη απάτη εις βάρος του Οργανισμού και η δράση εγκληματικής οργάνωσης, όπως τη χαρακτήρισε η Ελληνική Αστυνομία, πράγμα το οποίο επίσης έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Ο οργανισμός δηλώνει την παράστασή του σε όλες αυτές τις υποθέσεις και παρέχει φυσικά κάθε συνδρομή και κάθε απαραίτητη προς τις δικαστικές αρχές πληροφόρηση, έτσι ώστε να τιμωρηθούν αυτοί σε χιλιάδες».

«Έχει δημιουργηθεί ειδική υπηρεσία στον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των τραυματιών των Τεμπών»


Τέλος, η Θεανώ Καρποδίνη αναφέρθηκε στα πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε δυσκολίες στην αποζημίωση των τραυματιών από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, τονίζοντας πως ο ΕΟΠΥΥ είναι δίπλα στους ανθρώπους αυτούς από την πρώτη στιγμή.

«Είμαστε πάντα κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην συναντούν εμπόδια προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε κάθε απαραίτητη υπηρεσία που τους είναι απαραίτητη και υλικά και φάρμακα που τους είναι απαραίτητα», τόνισε.

Υπενθύμισε δε πως ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει όλα τα έξοδα είτε αφορούν νοσηλεία είτε αφορούν αποκατάσταση σε κέντρα δημόσια, ιδιωτικά στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, όπου αυτό είναι αναγκαίο.

Επίσης πρόσθεσε πως έχει κατοχυρωθεί νομοθετικά η μη συμμετοχή των τραυματιών, δηλαδή η μηδενική συμμετοχή σε κάθε υπηρεσία και φάρμακα και ιατροτεχνολογικό υλικό.

«Επειδή κάθε περίπτωση είναι ειδική και μπορεί να απαιτεί κάτι που δεν το έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα. Έχουμε ενημερώσει ότι έχουμε δημιουργήσει ένα κέντρο στην Κεντρική Υπηρεσία προκειμένου να απευθύνονται απευθείας οι ασφαλισμένοι μας στα θύματα της τραγωδίας και να μπορούμε να λύνουμε σε συνεννόηση με όλους τους παρόχους, είτε δημόσιες δομές είτε ιδιωτικές στην χώρα μας, στο εξωτερικό, να λύνουμε όλα τα θέματα χωρίς να ταλαιπωρούν», κατέληξε η ίδια.

Της Γιάννας Σουλάκη/Iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.