Επανάσταση: Λίγο σάλιο θα είναι αρκετό για να ανιχνεύσει έναν καρκίνο στην αρχή του


Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία ανέπτυξαν έναν αποτελεσματικό τρόπο ερμηνείας των αλλαγών στα μόρια σακχάρου που συμβαίνουν στα καρκινικά κύτταρα

Οι γλυκάνες είναι ένας τύπος πολυσακχαριτών που συνδέονται με τις πρωτεΐνες στα κύτταρά μας. Η δομή της γλυκάνης καθορίζει και τη λειτουργία της πρωτεΐνης και είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι οι αλλαγές σε αυτή τη δομή μπορεί να υποδηλώνουν φλεγμονή ή ασθένεια στο σώμα. Τώρα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ έχουν ανέπτυξαν έναν τρόπο για να διακρίνουν διαφορετικούς τύπους δομικών αλλαγών, που σχετίζονται με συγκεκριμένες καρκίνους.

«Αναλύσαμε δεδομένα από περίπου 220 ασθενείς με 11 διαφορετικά διαγνωσμένους καρκίνους και εντοπίσαμε διαφορές στην δομή της γλυκάνης ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου. Ενισχύσαμε την πρόσφατα αναπτυγμένη μέθοδό μας με τεχνητή νοημοσύνη και μέσα από μεγάλες ποσότητες δεδομένων, μπορέσαμε να βρούμε αυτές τις συνδέσεις», λέει ο Daniel Bojar, αναπληρωτής καθηγητής βιοπληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Cell.

Υπάρχουν επίσης άλλες ερευνητικές ομάδες που μελετούν τις δομές της γλυκάνης αναζητώντας βιοδείκτες που περιγράφουν τι είναι λάθος. Αυτό συχνά περιλαμβάνει στατιστικές δοκιμές που χρησιμοποιούν φασματοσκοπία μάζας για να διαπιστωθεί εάν το επίπεδο των επιμέρους σακχάρων είναι σημαντικά υψηλότερο ή χαμηλότερο στον καρκίνο. Αυτές οι δοκιμές έχουν πολύ χαμηλή ευαισθησία και δεν είναι αξιόπιστες επειδή τα διαφορετικά σάκχαρα σχετίζονται δομικά.

Η ερευνητική ομάδα του Daniel Bojar χρησιμοποιεί μια νέα μέθοδο που περιλαμβάνει την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία λαμβάνει υπόψη αυτά τα προβλήματα και μπορεί να βρει τα μοτίβα στα σύνολα δεδομένων όπου άλλοι αποτυγχάνουν.

«Μπορούμε να βασιστούμε στα αποτελέσματά μας, γιατί είναι στατιστικά σημαντικά. Αν ξέρουμε τι ψάχνουμε, είναι πιο εύκολο να βρούμε το σωστό αποτέλεσμα. Τώρα θα πάρουμε αυτούς τους βιοδείκτες και θα αναπτύξουμε μεθόδους δοκιμής», λέει ο Daniel Bojar.

Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, η ερευνητική του ομάδα έλαβε 4 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες από το Ίδρυμα Lundberg για να αγοράσει ένα υπερσύγχρονο φασματόμετρο μάζας. Αυτό το όργανο θα χρησιμεύσει ως πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης για την υποστήριξη ερευνητών στη μελέτη των γλυκανών, για παράδειγμα σε δείγματα καρκίνου του πνεύμονα. Ο στόχος είναι να εντοπιστεί νωρίτερα ο καρκίνος για να βελτιωθούν οι πιθανότητες ανάρρωσης.

«Θέλουμε να αναπτύξουμε μια αξιόπιστη και γρήγορη αναλυτική μέθοδο για την ανίχνευση του καρκίνου, αλλά και του ακριβούς τύπου του, μέσω δείγματος αίματος ή σάλιου. Νομίζω ότι θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους σε 4-5 χρόνια», λέει ο Daniel Bojar.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.