Προσοχή στον καπνιστό σολομό: Λοιμώξεις από Listeria και 10 θάνατοι


Νέα ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ΕFSA σχετικά με τα κρούσματα λιστέρια από έτοιμα προς κατανάλωση ψάρια στην Ευρώπη. Πρόκειται για ένα γονιδιωματικό σύμπλεγμα λοιμώξεων τύπου Listeria monocytogenes τύπου (ST) 155, οροομάδας IIa. Σύμφωνα με την EFSA έχουν αναφερθεί 10 θανατηφόρες περιπτώσεις μεταξύ 2019 και 2023. Με βάση συνεντεύξεις περιπτώσεων, τα έτοιμα προς κατανάλωση ψάρια (RTE) όπως ο καπνιστός σολομός, έχουν ενοχοποιηθεί ως αιτίες μόλυνσης σε Αυστρία, Βέλγιο, Ιταλία, Γερμανία και Ολλανδία.

Η ανάλυση αλληλουχίας εντόπισε σύνδεση με δύο μονάδες επεξεργασίας στη Λιθουανία. Την περίοδο 2022–2023, μολυσμένα προϊόντα ψαριών από αυτές τις εγκαταστάσεις, είχαν φτάσει στις αγορές λιανικής στη Γερμανία και την Ιταλία, αλλά δεν υπήρχαν πληροφορίες για τη διανομή του προϊόντος στις άλλες τρεις χώρες που ανέφεραν κρούσματα. Μάλιστα οι αναλύσεις έδειξαν επιμονή του στελέχους σε μία μονάδα επεξεργασίας για οκτώ χρόνια.

Η EFSA τονίζει πως απαιτείται περαιτέρω στοχευμένη έρευνα στην αλυσίδα παραγωγής ψαριών RTE για τον εντοπισμό των σημείων μόλυνσης. Η διακοπή της παραγωγής προϊόντων ψαριών RTE σε ένα από τα εργοστάσια επεξεργασίας είναι πιθανό να μειώσει τις λοιμώξεις, αλλά έως ότου ελεγχθούν σωστά όλες οι πηγές και οι χώροι μολύνσεων, αναμένεται να εμφανιστούν νέα κρούσματα, ιδιαίτερα μεταξύ ευάλωτων ατόμων (τα ανοσοκατασταλμένα και άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών).

Συνιστάται στους καταναλωτές να διατηρούν χαμηλές θερμοκρασίες ψυγείων για να εμποδίσουν τον πιθανό πολλαπλασιασμό βακτηρίων όπως η Listeria που θα μπορούσε να είναι παρούσα σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.

πηγή

Διαβάστε ακόμη: 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.