Ο χυμός που «σκοτώνει» τη σαλμονέλα. Τι έδειξε μελέτη


Ο χυμός ντομάτας μπορεί να σκοτώσει τη Salmonella Typhi και άλλα βακτήρια που μπορούν να βλάψουν την υγεία του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος των ανθρώπων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο Microbiology Spectrum, περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας*. Η Salmonella Typhi είναι ένα θανατηφόρο παθογόνο για τον άνθρωπο που προκαλεί τυφοειδή πυρετό.

«Ο κύριος στόχος μας σε αυτή τη μελέτη ήταν να μάθουμε εάν η ντομάτα και ο χυμός ντομάτας μπορούν να σκοτώσουν εντερικά παθογόνα, συμπεριλαμβανομένης της Salmonella Typhi, και αν ναι, ποιες ιδιότητες έχουν που τα κάνουν να λειτουργούν», δήλωσε ο κύριος ερευνητής της μελέτης Jeongmin Song, Ph.D. , Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Μικροβιολογίας & Ανοσολογίας, Πανεπιστήμιο Cornell. Αρχικά, οι ερευνητές έλεγξαν αν ο χυμός ντομάτας σκοτώνει πραγματικά τη Salmonella Typhi στο εργαστήριο. Μόλις το διαπίστωσαν, η ομάδα εξέτασε το γονιδίωμα της ντομάτας για να βρει τα αντιμικροβιακά πεπτίδια που εμπλέκονται.

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε περισσότερες δοκιμές σε παραλλαγές Salmonella Typhi που εμφανίζονται σε μέρη όπου η ασθένεια είναι κοινή. Έκαναν επίσης μια μελέτη υπολογιστή για να μάθουν περισσότερα για το πώς τα αντιβακτηριακά πεπτίδια σκοτώνουν τη Salmonella Typhi και άλλα εντερικά παθογόνα. Τέλος, εξέτασαν πόσο καλά λειτούργησε ο χυμός ντομάτας ενάντια σε άλλα εντερικά παθογόνα που μπορούν να βλάψουν την υγεία του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος των ανθρώπων.

Η πιο σημαντική ανακάλυψη είναι ότι ο χυμός ντομάτας είναι αποτελεσματικός στην εξάλειψη της Salmonella Typhi, των υπερμολυσματικών παραλλαγών της και άλλων βακτηρίων που μπορούν να βλάψουν την υγεία του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος των ανθρώπων. Συγκεκριμένα, 2 αντιμικροβιακά πεπτίδια μπορούν να εξαλείψουν αυτά τα παθογόνα βλάπτοντας τη βακτηριακή μεμβράνη, ένα προστατευτικό στρώμα που περιβάλλει το παθογόνο.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η ντομάτα και ο χυμός ντομάτας μπορούν να απαλλαγούν από εντερικά βακτήρια όπως η σαλμονέλα », είπε ο Song. Οι ερευνητές είπαν ότι ελπίζουν ότι όταν το ευρύ κοινό, ιδιαίτερα τα παιδιά και οι έφηβοι, μάθει για το αποτέλεσμα της μελέτης, θα θέλει να φάει και να πιει περισσότερες ντομάτες, καθώς και άλλα φρούτα και λαχανικά, επειδή παρέχουν φυσικά αντιβακτηριακά οφέλη στους καταναλωτές.

*Η American Society for Microbiology είναι μία από τις μεγαλύτερες επαγγελματικές εταιρείες αφιερωμένες στις βιοεπιστήμες και αποτελείται από 36.000 επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας. Η αποστολή του ASM είναι η προώθηση και η προώθηση των μικροβιακών επιστημών. Το ASM προάγει τις μικροβιακές επιστήμες μέσω συνεδρίων, δημοσιεύσεων, πιστοποιήσεων, εκπαιδευτικών ευκαιριών και προσπαθειών υπεράσπισης. Ενισχύει την εργαστηριακή ικανότητα σε όλο τον κόσμο μέσω εκπαίδευσης και πόρων. Παρέχει ένα δίκτυο για επιστήμονες στον ακαδημαϊκό χώρο, τη βιομηχανία και τα κλινικά περιβάλλοντα. Επιπλέον, το ASM προωθεί μια βαθύτερη κατανόηση των μικροβιακών επιστημών σε διαφορετικά κοινά.

Διαβάστε επίσης:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.