Προσοχή: Η Γερμανία αποσύρει από την αγορά σνακ, πολύ δημοφιλή στην Ελλάδα


Η Γερμανική Πύλη για τις ανακλήσεις επικίνδυνων προϊόντων, εξέδωσε ειδοποίηση ανάκλησης, για τα πολύ δημοφιλή στους Έλληνες εφήβους σνακ, Takis. Η ανάκληση αφορά όλες τις παρτίδες “Made in Mexico”. Τα σνακ Takis που παράγονται στο Μεξικό και είναι πιο ακριβά από τα υπόλοιπα σνακ που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά, κάνουν θραύση στην νεολαία η οποία τα έχει ξεχωρίσει για την τραγανότητά τους, για την σιελόρροια που προκαλούν, τα έντονα χρώματα, αλλά κυρίως για τις καυτερές γεύσεις τους.



Σύμφωνα με την περιγραφή του προϊόντος σε ιστότοπους ελληνικών σουπερμάρκετ τα Takis δεν είναι απλά snack. Περιέχουν πολλά πρόσθετα, μεταξύ των οποίων μαλτοδεξτρίνη καλαμποκιού, ενισχυτές γεύσης (γλουταμινικό μονονάτριο, χλωριούχο κάλιο, ινοσινικό δινάτριο, γουανυλικό δινάτριο, άρωμα, καλαμποκάλευρο, ρυθμιστή οξύτητας (κιτρικό οξύ), ζάχαρη και, χρώματα. Αυτό όμως που περιέχουν επίσης, αλλά δεν αναφέρεται στα συστατικά στο πίσω μέρος της σακούλας, σύμφωνα με τις αναλύσεις των Γερμανών, είναι οι αζωχρωστικές Ε 110 και Ε 129.

Αυτά τα πρόσθετα εάν υπάρχουν σε κάποιο προϊόν, όχι μόνο είναι υποχρεωτική η αναγραφή τους αλλά επιπλέον πρέπει να υπάρχει και η προειδοποίηση: «Μπορεί να βλάψει τη δραστηριότητα και την προσοχή στα παιδιά». Επίσης η Αρχή της Γερμανίας αναφέρει πως στο προϊόν δεν αναγράφονται τα αλλεργιογόνα.

Να σημειωθεί πως τον Νοέμβριο αποσύρθηκαν από την αγορά της Ιρλανδίας αναψυκτικά Fanta Orange που περιείχαν πολύ υψηλή ποσότητα του πρόσθετου Sunset Yellow (Ε110) και δεν έφεραν και σχετική πληροφορία στους καταναλωτές ενώ τον Αύγουστο ανακλήθηκαν σνακ Cheetos λόγω του Ε110.

Κατά καιρούς έχουν δημοσιοποιηθεί πολλοί ισχυρισμοί στο διαδίκτυο ότι τα Takis προκαλούν έλκη και καρκίνο. Αν και αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί, επιστήμονες και γιατροί έχουν αποδώσει στα Takis προβλήματα που σχετίζονται με το στομάχι, αν και αυτό έχει καταγραφεί ότι συμβαίνει μόνο όταν καταναλώνεται υπερβολική ποσότητα από το σνακ. Είναι λογικό όμως, πως η υπερκατανάλωση των «φλογερών» αυτών σνακ μπορούν να αυξήσουν το επίπεδο οξύτητας στο στομάχι, οδηγώντας σε στομαχόπονο.

Τι είναι οι αζωχρωστικές Ε 110 και Ε 129

Το Sunset Yellow με αριθμό Ε, Ε110 χρησιμοποιείται σε τρόφιμα ως χρωστική ουσία που δίνει πορτοκαλί ή κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα συνήθως σε καραμέλες, επιδόρπια, σνακ, σάλτσες και κονσερβοποιημένα φρούτα. Η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) είναι 0–4 mg/kg σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές τόσο της ΕΕ όσο και του ΠΟΥ/FAO. Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί απαιτούν όλα τα προϊόντα που περιέχουν E110 να φέρουν προειδοποιήσεις για πιθανές επιπτώσεις στην υπερκινητικότητα των παιδιών.

Το πρόσθετο τροφίμων Ε129 Αllura Red ή FD&C RED 40 χρησιμοποιείται ευρέως για χρωματισμό πολλών ειδών διατροφής, μεταξύ των οποίων καραμέλες, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά και ζελέδες. Σύμφωνα με έρευνα , η μακροχρόνια κατανάλωση της χρωστικής τροφίμων Allura Red μπορεί να αποτελέσει πιθανό έναυσμα για φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (IBDs), νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα.. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), με μεγαλύτερη έμφαση στην αρχή της προφύλαξης , απαίτησε την επισήμανση του Ε129 και μείωσε προσωρινά την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) για τις χρωστικές τροφίμων. Το Allura Red AC απαγορεύεται στη Δανία , το Βέλγιο , τη Γαλλία , την Ελβετία και τη Σουηδία.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.