Τα 15 πιο «καθαρά» φρούτα και λαχανικά


Παρότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή, ειδικοί καλούν τους καταναλωτές να δίνουν έμφαση στη διαδρομή από το χωράφι μέχρι το ράφι, καθώς πολλά από αυτά είναι πολύ επιβαρυμένα από φυτοφάρμακα.

Πέρα από το μέτρο που απαιτείται στη χρήση των βλαβερών αυτών χημικών, οι καταναλωτές θα πρέπει να προτιμούν προϊόντα όσο γίνεται πιο κοντά στη φύση. Θα πρέπει παράλληλα να τα ξεφλουδίζουν, να τα πλένουν και να τα τρίβουν καλά.

Μάλιστα, στις περιπτώσεις που αυτό μπορεί να γίνει, βοηθάει να τα αφήνετε σε λίγο χλιαρό νερό με ξύδι!

Η Environmental Working Group είναι μια αμερικανική ομάδα ακτιβιστών που ειδικεύεται στην έρευνα στους τομείς των γεωργικών επιδοτήσεων, των τοξικών χημικών ουσιών, των ρύπων του πόσιμου νερού και της εταιρικής ευθύνης.

Κάθε χρόνο δημοσιεύει έναν οδηγό του αγοραστή για τα φυτοφάρμακα έπειτα από ανάλυση των τελευταίων δεδομένων δοκιμών φρούτων και λαχανικών από το Υπουργείο Γεωργίας και την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Ο οδηγός του 2024 περιλαμβάνει δεδομένα από 47.510 δείγματα 46 φρούτων και λαχανικών.
Φυτοφάρμακα: «Να ξεφλουδίζετε και να πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά»

Ο Ομότιμος Καθηγητής Χημείας και Τοξικολογίας Τροφίμων Κωνσταντίνος Σφλώμος μίλησε στο ΕΡΤnews για τα φυτοφάρμακα, με αφορμή την «βρώμικη δωδεκάδα», μια ετήσια λίστα με τα πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά που συντάσσει από το 2004 η μη κερδοσκοπική οργάνωση περιβαλλοντικής υγείας, Environmental Working Group (EWG). Ο κ. Σφλώμος τόνισε ότι με το ξεφλούδισμα γλιτώνουμε αρκετά φυτοφάρμακα, αλλά παράλληλα επιβεβαίωσε ότι η σύνδεση με κρούσματα καρκίνου είναι αναπόφευκτη. Φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής, έχουν περισσότερα φυτοφάρμακα, υπενθύμισε.

«Θα πρέπει να απαγορευθούν φυτοφάρμακα, τα οποία ακόμα και σήμερα παράγονται παρόλο που έχουν φύγει από τη λίστα των επιτρεπόμενων. Θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος», τόνισε ο καθηγητής και στη συνέχεια αναφέρθηκε στους αγρότες: «Xρειάζεται έλεγχος από το χωράφι μέχρι το ράφι ή το πιάτο του καταναλωτή.

»Πρέπει να υπάρξει μια περίοδος κατά την οποία θα διασπαστεί το φυτοφάρμακο, δηλαδή να μεσολαβεί χρόνος από τη συγκομιδή μέχρι την κατανάλωση. Μην αφήσουμε το δέντρο να καλύψει το δάσος. Η βάση της μεσογειακής διατροφής και της σωστής διατροφής, είναι ακριβώς τα φυτικά προϊόντα. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά», σημείωσε ο καθηγητής.

Εκτός από τη «βρώμικη δωδεκάδα», η EWG δημοσιεύει και τα 15 πιο «καθαρά» φρούτα και λαχανικά, τα οποία προκύπτουν από τις τελευταίες θέσεις της λίστας.

1. αβοκάντο
2. γλυκό καλαμπόκι
3. ανανάς
4. κρεμμύδια
5. παπάγια
6. αρακάς
7. σπαράγγια
8. πεπόνι
9. ακτινίδιο
10. λάχανο
11. καρπούζι
12. μανιτάρια
13. μάνγκο
14. γλυκοπατάτες
15. καρότα

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.