Προσοχή: Καρκινογόνα ουσία σε οικιακό πλαστικό μπολ που πωλείται στην Ελλάδα


16 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενημερώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Πληροφόρησης για επικίνδυνα Τρόφιμα (RASFF), για σοβαρό κίνδυνο από πλαστικό μπολ προέλευσης Κίνας.
Το RASFF ειδοποίησε η Ιταλία, καθώς μετά από επίσημο έλεγχο στην αγορά βρήκε υπερβολική μετανάστευση μελαμίνης από το μπολ στο τρόφιμο. Ο όρος «μετανάστευση» σημαίνει τη μαζική μεταφορά επιβλαβών χημικών ουσιών από συσκευασίες και άλλα είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA), στα τρόφιμα. Το Δεκέμβριο του 2020, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) ταξινόμησε τη μελαμίνη ως καρκινογόνο κατηγορίας 2, πράγμα που σημαίνει ότι είναι «ενδεχομένως καρκινογόνος για τον άνθρωπο». Επίσης έχει συνδεθεί με επιπτώσεις στις νευρολογικές λειτουργίες, τη συμπεριφορά, την αναπαραγωγή και την ανάπτυξη βρεφών και παιδιών.

Το μπολ πωλείται στην Ελλάδα, στην Αλβανία, τη Βοσνία, τη Κροατία, την Κύπρο, Ιταλία Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ήδη στη Σλοβενία το επικίνδυνο μπολ έχει ανακληθεί από την αγορά και οι αρχές έχουν απευθύνει συστάσεις σε όσους το έχουν ήδη αγοράσει να μην το χρησιμοποιήσουν και να το επιστρέψουν στο σημείο πώλησης.
H φωτογραφία του επικίνδυνου μπολ που δημοσίευσαν οι αρχές της Σλοβενίας – 153377 – Fingerfood – μαύρο μπολ μελαμίνης, fi 7 cm 1/1 60/1

Αριθμός προϊόντος: T8164Z Κωδικός EAN: 8024112006042 Παρτίδα: 01/22

Σήμερα, τα δοχεία μελαμίνης χρησιμοποιούνται ευρέως, λόγω της ανθεκτικότητας στη θερμότητα. Λόγω των επιπτώσεων της μελαμίνης στην ανθρώπινη υγεία, η συνεχής και μακροχρόνια χρήση των δοχείων μελαμίνης μπορεί να αποτελέσει πηγή έκθεσης μελαμίνης στον ανθρώπινο οργανισμό. Η θερμοκρασία είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη μετανάστευση μελαμίνης και στο 97% των περιπτώσεων, με την αύξηση της θερμοκρασίας από 30ο C στους 90ο C, παρατηρείται σημαντική αύξηση μετανάστευσης μελαμίνης. Επιπλέον μελέτες έχουν δείξει ότι η μετανάστευση είναι μεγαλύτερη στα όξινα τρόφιμα.  

πηγή 


Δείτε επίσης:
Καμένο τυρί στο τοστ: Είναι ασφαλές να το φάμε; 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.