ΕΟΦ: Συναγερμός για επικίνδυνο προϊόν «αδυνατίσματος». Είχε χρησιμοποιηθεί για κατασκευή βομβών!

Τοξική χημική ουσία που κυκλοφορεί στην αγορά ως «χάπι αδυνατίσματος» σήμανε χθες τον συναγερμό στον ΕΟΦ, ενώ τον Οκτώβριο του 2023 προστέθηκε στον κατάλογο των δηλητηρίων στη Βρετανία, καθώς συνδέθηκε με τουλάχιστον 33 θανάτους.

Ο πρώτος από αυτούς χρονολογείται το 2012. Πρόκειται για το DNP, το οποίο δεν είναι ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση, ωστόσο είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο ως προϊόν που βοηθά στην απώλεια βάρους και ως «λιποδιαλύτης».

Ωστόσο, σύμφωνα με τα Βρετανικά μέσα, το προϊόν είναι ταξινομημένο ως εκρηκτικό καθώς περιέχει χημικές ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν στις βόμβες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Από την 1η Οκτωβρίου του 2023, το DNP εντάχθηκε στη Βρετανία στον νόμο περί δηλητηρίων του 1972, κάτι που σημαίνει ότι όποιος επιθυμεί να το αγοράσει χρειάζεται άδεια από εγγεγραμμένο φαρμακοποιό.

Οι οικογένειες των ατόμων που πέθαναν έπειτα από κατανάλωση DNP έκαναν πολυετή εκστρατεία για να χαρακτηριστεί το προϊόν «δηλητήριο», κάτι που τελικά συνέβη αρκετά χρόνια μετά τον πρώτο θάνατο.

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ

"Ο ΕΟΦ ανακοίνωσε χθες ότι σύμφωνα με ενημέρωση των αρμόδιων αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου, σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ, διακινείται στην Ελλάδα το προϊόν DNP Dinitrophenol 250mg caps, το οποίο περιέχει την ουσία 2,4 Dinitrophenol, η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Το DNP είναι ένα βιομηχανικό χημικό προϊόν που διατίθεται στο εμπόριο ως λιποδιαλυτικό, αλλά δεν είναι ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση. Έχει προκαλέσει τουλάχιστον 30 (σ.σ.: 33 σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης) θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2012.

Είναι μια τοξική ουσία που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων, καρδιακές προσβολές, έντονους εμετούς, ταχεία αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος και σε ορισμένες περιπτώσεις θανάτους.

Το DNP είναι ένα εξαιρετικά ασταθές χημικό προϊόν, το οποίο μπορεί να αποσυντεθεί υπό την επίδραση διαφόρων παραγόντων, προκαλώντας πυρκαγιά και εκρήξεις. Είναι τοξικό όταν εισπνέεται, έρχεται σε επαφή με το δέρμα και σε περίπτωση κατάποσης.

Είναι επίσης τοξικό για το περιβάλλον.

Η κυκλοφορία του προϊόντος στην Ελλάδα γίνεται και μέσω διαδικτύου, μέσω της ιστοσελίδας www.tradekey.com.
Tο παραπάνω προϊόν κυκλοφορεί στις αγορές σαν συμπλήρωμα διατροφής.

Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους το προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Επισημαίνεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη αξιόπιστες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή."

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.