Τι πρέπει να προσέξει στη διατροφή του ένας αθλητής του Taekwondo την ημέρα των αγώνων;


Το άθλημα του Taekwondo είναι ένα αγώνισμα με υψηλές ενεργειακές ανάγκες. Μια ισορροπημένη διατροφή κρίνεται απαραίτητη για έναν αθλητή, για την υγεία του αλλά και την απόδοση του.
Η αθλητική διατροφή στην αθλητική απόδοση καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, όπως το φύλο, η ηλικία, το βάρος, η διατροφική κατάσταση, ο τρόπος ζωής και ο τύπος, η ένταση και η διάρκεια της προπόνησης και του αγώνα. Ένα σωστό προαγωνιστικό γεύμα μπορεί να βελτιώσει την απόδοση του αθλητή. Στόχος του προαγωνιστικού γεύματος είναι ο εφοδιασμός του αθλητή με ενέργεια και νερό.
Τι πρέπει να προσέξει ένας αθλητής του Taekwondo την ημέρα των αγώνων;

Προτείνεται:
  • Μικρά γεύματα που να επιτρέπει στο στομάχι να είναι σχετικά αδειανό κατά την εκκίνηση του αγωνίσματος.
  • Να παρέχει επαρκή ποσότητα θερμίδων, κατά κύριο λόγο να προέρχονται από υδατάνθρακες.
  • Να βοηθά στην αποφυγή γαστρεντερικής δυσφορίας.
  • Να παρέχει επαρκή ποσότητα νερού, για αποφυγή αφυδάτωσης και διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας.
  • Υπέρτονα διαλύματα (πχ. γάλα ή συμπυκνωμένοι χυμοί ) πρέπει να αραιώνονται με νερό για να γίνουν ισοτονικά, για την καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού.
Αποφεύγονται:
  • Η φρουκτόζη γιατί προκαλεί ταχύτερη μείωση των αποθεμάτων σε γλυκογόνο, με αποτέλεσμα μείωση της αντοχής. Επίσης προκαλεί γαστρεντερικές ανωμαλίες και ταχυκαρδία.
  • Η σοκολάτα προκαλεί αύξηση της γλυκόζης στο αίμα αλλά στη συνέχεια προκαλείται υπογλυκαιμία, λόγω της απότομης μείωσης της γλυκόζης και αύξηση της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα τη μείωση της απόδοσης του αθλητή και αίσθημα κόπωσης.
  • Οι φυτικές ίνες , που βρίσκονται κατά κύριο λόγω στα λαχανικά , είναι δύσπεπτες και μπορεί να επιφέρουν φούσκωμα και δυσφορία στον αθλητή. Μικρές μερίδες και βραστά λαχανικά είναι αποδεκτά.
  • Τα όσπρια θα πρέπει να αποφεύγονται την ημέρα του αγώνα γιατί προκαλούν τυμπανισμό και δυσφορία.
  • Αποφυγή ξινών γευμάτων.
Η αθλητική διατροφή στην αθλητική απόδοση καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, όπως το φύλο, η ηλικία, το βάρος, η διατροφική κατάσταση, ο τρόπος ζωής και ο τύπος, η ένταση και η διάρκεια της προπόνησης και του αγώνα.

Υπόδειγμα προαγωνιστικού γεύματος που πραγματοποιούνται 5 αγώνες

Έστω ο 1ος αγώνας είναι στις 9:00 πμ
Ο αθλητής θα πρέπει να πάρει πρωινό στις 6:30-7:00, που μπορεί να είναι 1 φλ γάλα 0 % σε λιπαρά – ¾ φλ δημητριακά, 1 φέτα λευκό ψωμί – 2 κουτ γλ. μέλι και 1 ώρα με 45 λεπτά να καταναλώσει 1 ώριμο φρούτο (όχι όξινο π.χ. 1 μπανάνα)
 
Έστω ο 2ος αγώνας είναι στις 12:00 πμ
Ο αθλητής αμέσως μετά τον 1ο αγώνα μπορεί να φάει 2 φέτες λευκό ψωμί με 1 φέτα άπαχης γαλοπούλας ή 30 γρ ανθότυρο με 1 φλ φυσικό χυμό και στις 11:00 1 μπάρα ενέργειας
 
Έστω ο 3ος αγώνας είναι στις 3:00 μμ
Αμέσως μετά τον 2ο αγώνα μπορεί να φάει μακαρόνια 1 ½ φλ – 60 γρ κοτόπουλο βραστό και 1 φλ κουνουπίδια βραστά με 1 κουτ γλ. ελαιόλαδο ή 1 κουλούρι σουσαμένιο – 10 αμύγδαλα και 1 φλ χυμό λαχανικών Στις 2:00-2:15 δύο φλιτζάνια αραιωμένο φυσικό χυμό
 
Έστω ο 4ος αγώνας είναι στις 5:00 μμ
Με την λήξη του 3ου αγώνα ο αθλητής μπορεί να καταναλώσει 5 γαλέτες λευκές και να πιεί δύο φλιτζάνια αραιωμένο φυσικό χυμό. Μία ώρα πριν τον αγώνα στις 4:00 μμ μπορεί να φάει 1 μπάρα ενέργειας
 
Έστω ο 5ος αγώνας είναι στις 6:00 μμ
Μετά τον 4ο αγώνα ο αθλητής μπορεί να φάει είναι ένα ώριμο φρούτο (πχ 1 μπανάνα)
Μετά τους αγώνες πρέπει να γίνει το κυρίως γεύμα το οποίο θα πρέπει είναι αυξημένο σε υδατάνθρακες για την γρήγορη αναπλήρωση του γλυκογόνου. Μη ξεχνάμε την ενυδάτωση του αθλητή και την αναπλήρωση σε ηλεκτρολύτεςΠηγή: diatrofigr.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.