20 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης. Κάντε το τεστ του 1΄

Η Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης εορτάζεται στις 20 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Δράσης για τα Οστά και τις Αρθρώσεις».
Η Εβδομάδα Δράσης για τα Οστά και τις Αρθρώσεις ξεκινά στις 12 Οκτωβρίου με την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, συνεχίζεται με την Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης στις 16 Οκτωβρίου, με την Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος στις 17 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 20 Οκτωβρίου με την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης.


«Αγάπησε τα οστά σου - Προστάτευσε το μέλλον σου» είναι το φετινό σύνθημα για την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης, η οποία από το 1996 εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου. 

Στόχος της ημέρας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και των μεταβολικών νοσημάτων των οστών.

Η οστεοπόρωση εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών, είναι πολύ συχνότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες και η συχνότητά της αυξάνει με την πρόοδο της ηλικίας. Σύμφωνα με τα ευρήματα επιδημιολογικών μελετών σε διάφορες χώρες, η οστεοπόρωση προσβάλλει το 25-35% των γυναικών και το 15-20% των ανδρών ηλικίας 50 ετών και πάνω. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, στα πλαίσια της πρόσφατης πανελλήνιας επιδημιολογικής έρευνας για τις ρευματικές παθήσεις στο γενικό πληθυσμό ενηλίκων, δηλ. ατόμων ηλικίας 19 ετών και πάνω, που οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών, έγινε ξεχωριστή μελέτη για τη συχνότητα της οστεοπόρωσης σε γυναίκες ηλικίας 50 ετών και πάνω.  Στις γυναίκες αυτές έγινε μέτρηση της οστικής πυκνότητας στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και στο άνω άκρο του μηριαίου οστού και βρέθηκε ότι 28,4% των Ελληνίδων 50 ετών και πάνω παρουσιάζουν οστεοπόρωση. Είναι μάλιστα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η διαπίστωση σε αυτή την έρευνα ότι οι γυναίκες που έχουν οστεοπόρωση, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δηλ. σε ποσοστό περίπου 75%, δεν το γνωρίζουν. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και αναδεικνύει την ανάγκη για τη διαφώτιση και τη συστηματική ενημέρωση του κοινού και ιδιαίτερα των γυναικών αναφορικά με τις σύγχρονες δυνατότητες τόσο για την έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης, όσο και για την εφαρμογή μέτρων πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψής της.

Στατιστικά Στοιχεία


  • Οστεοπόρωση: Μεταβολικό νόσημα των οστών, το οποίο χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική μάζα (πυκνότητα του οστού) και διαταραχή της μικρο-αρχιτεκτονικής τους, με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.
  • Πλήττει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες.
  • Μία στις τρεις γυναίκες άνω των 50 ετών υποφέρει από κατάγματα που προκλήθηκαν από οστεοπόρωση.
  • Μία στις τρεις Ελληνίδες, νεότερες των 50 ετών, θα εμφανίσει οστεοπόρωση. Οι γυναίκες αυτές έχουν μειωμένη οστική μάζα -ένδειξη προδιάθεσης εμφάνισης της ασθένειας- γεγονός ωστόσο που αγνοούν στη συντριπτική τους πλειονότητα αφού δεν κάνουν τον έλεγχο.
  • Αιτίες για την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της οστεοπόρωσης στις Ελληνίδες είναι η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης.

    Κάνε τώρα το τεστ του ενός λεπτού του Διεθνούς Ιδρύματος Οστεοπόρωσης και μάθε αν κινδυνεύεις να πάθεις οστεοπόρωση.

    Το τεστ του ενός λεπτού: Βρες τους παράγοντες κίνδυνου για την οστεοπόρωση - 19 απλές ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν να μάθεις την κατάσταση της υγείας των οστών σου

    Α. Οι δικοί σου μη τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου - Τι δεν μπορείς να αλλάξεις!
    Αυτοί είναι παράγοντες κινδύνου με τους οποίους κάποιος είτε γεννιέται είτε δεν μπορεί να τους αλλάξει. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τους παράγοντες αυτούς, έτσι ώστε να λάβεις προληπτικά μέτρα που θα μειώσουν την απώλεια οστικής πυκνότητας.
    1. Έχει κάποιος από τους γονείς σου διαγνωστεί με οστεοπόρωση ή με κάταγμα μετά από πτώση χαμηλής βίας (ή μια πτώση από όρθια στάση ή πιο χαμηλά);
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    2. Μήπως κάποιος από τους γονείς σου παρουσιάζει κύφωση (καμπούρα);
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    3. Είσαι 40 ετών ή μεγαλύτερος/η;
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    4. Έχεις σπάσει ποτέ, ως ενήλικας, κάποιο οστό μετά από μικρή πτώση;
    Ν ΑΙ ΟΧ Ι

    5. Πέφτεις συχνά (πάνω από μία φορά τον τελευταίο χρόνο) ή φοβάσαι τις πτώσεις επειδή αισθάνεσαι ευπαθής ή εύθραυστος/η;
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    6. Μετά την ηλικία των 40, μήπως έχεις «χάσει» περισσότερα από 3 εκατοστά ύψος;
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    7. Έχεις πολύ χαμηλό σωματικό βάρος; (Δείκτης Μάζας Σώματος κάτω από 19);
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    Σημείωση: Δείκτη Μάζας Σώματος = βάρος (κιλά) / ύψος (εκατοστά)2
    dms
    8. Έχεις λάβει ποτέ ταμπλέτες κορτικοστεροειδούς (κορτιζόνη, πρεδνιζόνη κ.λπ.) για περισσότερους από 3 συνεχόμενους μήνες; (τα κορτικοστεροειδή συνήθως συνταγογραφούνται σε περιπτώσεις όπως το άσθμα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις ασθένειες)
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    9. Έχεις διαγνωστεί με ρευματοειδή αρθρίτιδα;
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    10. Έχεις διαγνωστεί με υπερθυρεοειδισμό, υπερπαραθυρεοειδισμό, διαβήτη τύπου 1 ή κάποια διατροφική/γαστρεντερική ασθένεια, όπως νόσο του Κρον ή κάποια κοιλιακή ασθένεια;
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    Για γυναίκες

    11. Για γυναίκες άνω των 45: Μπήκες στην εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 45;
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    12. Είχες ποτέ διακοπή της περιόδου για 12 συνεχόμενους μήνες ή περισσότερο (εκτός των περιπτώσεων της εγκυμοσύνης, εμμηνόπαυσης ή υστερεκτομής);
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    13. Έχεις κάνει αφαίρεση ωοθηκών πριν τα 50 χωρίς να λάβεις ορμονική θεραπεία αποκατάστασης;
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    Για άντρες

    14. Έχεις εμφανίσει ποτέ ανικανότητα, πεσμένη λίμπιντο ή άλλα συμπτώματα τα οποία σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης;
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    Β. Οι παράγοντες κινδύνου του τρόπου ζωής σου - Τι μπορείς να αλλάξεις!
    Αυτοί είναι παράγοντες κινδύνου οι οποίοι πρωτίστως εμφανίζονται λόγω των διατροφικών επιλογών και του τρόπου ζωής.
    15. Καταναλώνεις τακτικά αλκοόλ πέρα από τα όρια ασφαλείας (περισσότερες από 2 μονάδες την ημέρα);
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    Πώς να υπολογίσεις την κατανάλωση αλκοόλ: Μία μονάδα αλκοόλ είναι ίση με 10 ml (περίπου 8 γραμμάρια) καθαρής αιθανόλης, το ενεργό χημικό συστατικό που εμπεριέχεται τα αλκοολούχα ποτά.
    frgfrgsf
    16. Καπνίζεις τακτικά ή κάπνιζες παλαιότερα;
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    17. Το καθημερινό επίπεδο φυσικής σου δραστηριότητας είναι λιγότερο από 30 λεπτά την ημέρα (οικιακά, κηπουρική, βάδισμα, τρέξιμο κ.λπ.);
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    18. Αποφεύγεις το γάλα ή έχεις αλλεργία στα γαλακτοκομικά προϊόντα, χωρίς να λαμβάνεις συμπλήρωμα ασβεστίου;
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    19. Παραμένεις λιγότερο από 10 λεπτά την ημέρα σε εξωτερικούς χώρους (με κάποιο μέρος του σώματος εκτεθειμένο στον ήλιο, π.χ. χέρια, λαιμός, πρόσωπο), χωρίς να λαμβάνεις συμπλήρωμα βιταμίνης D;
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    Κατανοώντας τις απαντήσεις σου

    Εάν έχεις απαντήσει «ναι» σε κάποιες από αυτές τις ερωτήσεις δεν σημαίνει πως έχεις οστεοπόρωση. Οι θετικές απαντήσεις απλώς σημαίνουν πως έχεις κλινικά αποδεδειγμένους παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε οστεοπόρωση και κατάγματα στο μέλλον.
    Τύπωσε και δείξε το τεστ στον γιατρό σου, ώστε να αξιολογήσει εάν χρειάζεται να κάνεις τεστ εκτίμησης κινδύνου κατάγματος και/ή μέτρηση οστικής πυκνότητας.
    Σε περίπτωση που δεν έχεις κανέναν ή έχεις ελάχιστους παράγοντες κινδύνου, θα πρέπει παρ’ όλα αυτά να συζητήσεις με τον γιατρό σου για τη σκελετική σου υγεία και να επανελέγξεις τους παράγοντες κινδύνου στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.