Ριζική λύση στα ΩΡΛ προβλήματα των παιδιών.



Τα τελευταία χρόνια η ειδικότητα της ωτορινολαρυγγολογίας έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στον τομέα της χειρουργικής αντιμετώπισης πολλών παθήσεων, γεγονός πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα για τα παιδιά.  

Οι νέες τεχνικές βελτιώνουν τη μετεγχειρητική επούλωση, που σημαίνει λιγότερο πόνο, μικρότερη αιμορραγία και εξασφάλιση της πλήρους αφαίρεσης, όταν μιλάμε για αμυγδαλεκτομή και αδενοτομή. Εκτός από τα χειρουργεία,  σημαντική εξέλιξη έχει σημειωθεί και στις μεθόδους διάγνωσης των ασθενειών και προβλημάτων, χάρη στη χρήση των ενδοσκοπίων, η οποία εξασφαλίζει με ακρίβεια μια σωστή και ολοκληρωμένη διάγνωση για κάθε   περίπτωση.

Συμπτώματα - Διάγνωση. 
Ένα πρώτο παράδειγμα είναι τα κρεατάκια, τα οποία πλέον μπορούν να ελεγχθούν άμεσα και πολύ πιο αξιόπιστα απ’ ό,τι με την απλή ακτινογραφία, όπως επίσης και οι περισσότερο σπάνιες καταστάσεις καλοήθων όγκων, η παρουσία πολυπόδων στη μύτη ή η ατρησία των ρινικών χοανών. Ο έλεγχος του λάρυγγα με το εύκαμπτο ενδοσκόπιο σε περιπτώσεις διαταραχών της χροιάς της φωνής, σε επίμονο βήχα ή σε λοιμώξεις, καθώς και σε δυσκολία της αναπνοής, είναι πολύ σημαντικό μέσο, ώστε να εξακριβωθεί αν συνυπάρχει άλλη παθολογία, όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, λαρυγγομαλακία, οζίδια των φωνητικών χορδών ή θηλωμάτωση του λάρυγγα.

Αντιμετώπιση.

Συχνά χειρουργικά προβλήματα στα παιδιά αποτελούν το ροχαλητό και οι    άπνοιες, που κυρίως οφείλονται σε μεγάλα κρεατάκια και αμυγδαλές. Σήμερα, οι επεμβάσεις αυτές γίνονται με τη χρήση ραδιοσυχνότητων και νέων δυναμικών εργαλείων, τα οποία εξασφαλίζουν μικρότερο τραυματισμό και πολύ πιο ήπια ανάρρωση. Η παρουσία υγρού στα αυτιά, δηλαδή η εκκριτική  ωτίτιδα, σε κάποιες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με παρακέντηση του τυμπάνου, με ή χωρίς τοποθέτηση σωληνίσκου αερισμού, ώστε να αποφευχθούν οι μόνιμες βλάβες στην ακοή. Επίσης, η χρόνια ιγμορίτιδα στα παιδιά, όπως και στους ενήλικες εξάλλου, αντιμετωπίζεται πλέον αποτελεσματικά με την ενδοσκοπική χειρουργική, η οποία διορθώνει την αιτία, χωρίς να βλάπτει τις υγιείς ανατομικές δομές. Σπανιότερα προβλήματα αποτελούν οι συγγενείς κύστεις του τραχήλου, με πιο συχνή την κύστη του θυρεογλωσσικού πόρου.

Πότε χρειάζεται το χειρουργείο.

Το πιο ασφαλές κριτήριο είναι η άριστη σχέση του ασθενή με το γιατρό, ο οποίος, έχοντας γνώση του ιστορικού του, είναι ο πλέον αρμόδιος να προτείνει εξατομικευμένα την καλύτερη θεραπεία για εκείνον και την ένδειξη για χειρουργείο. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να προσφέρουμε ριζική και άμεση λύση, η οποία οδηγεί σε εξαιρετική βελτίωση της καθημερινής ποιότητας της ζωής  του παιδιού.


Ευχαριστούμε για τη βοήθεια την Ανατολή Παταρίδου, Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο Κεφαλής και Τραχήλου, www.pataridou.gr


Ακολουθείστε μας
https://www.facebook.com/themaygeias.gr/
https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.