Συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας στο Υπουργείο Εργασίας

Ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας διοργάνωσε την 3η Αυγούστου 2017 συγκέντρωση διαμαρτυρίας κάτω από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δηλώνοντας την αντίθεσή του στην επικείμενη αναθεώρηση του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας (ΕΠΠΠΑ) και ζητώντας να ληφθούν υπόψη οι  θέσεις του:

 
Νόσος του Crohn και Ελκώδης Κολίτιδα
Α. Όλοι οι ασθενείς με Νόσο του Crohn ή Ελκώδη Κολίτιδα με την πιστοποίηση της πάθησης από γαστρεντερολόγο και ανεξαρτήτως αν βρίσκονται σε έξαρση ή ύφεση θα πρέπει να παίρνουν ποσοστό 50%.
Β. Όλοι οι ασθενείς με Νόσο του Crohn ή Ελκώδη Κολίτιδα που βρίσκονται σε αγωγή ή με ανοσοκατασταλτικά ή με ανοσοτροποποιητικά ή με βιολογικούς παράγοντες θα πρέπει να παίρνουν ποσοστό 67% ανεξαρτήτως αν βρίσκονται σε έξαρση ή ύφεση, καθώς οι αγωγές αυτές δίνονται σε ασθενείς με μέτρια ή βαριά μορφή των παθήσεων και ενώ σε πολλές περιπτώσεις η κλινική εικόνα του ασθενή είναι φυσιολογική, ο πάσχοντας συνεχίζει να αντιμετωπίζει έντονα συμπτώματα κόπωσης, διαρροιών και κοιλιακών πόνων που εμποδίζουν την ικανότητά του να εργάζεται, να ζει και συμμετέχει σε κοινωνικές  δραστηριότητες.


Εντερεκτομές και Κολεκτομές
Δεδομένου ότι η εντερεκτομή και η κολεκτομή αποτελούν μόνιμο ακρωτηριασμό οργάνου:
Α. Όλοι οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε υφολική κολεκτομή θα πρέπει να παίρνουν ποσοστό 50% εφ΄όρου ζωής.
Β. Όλοι οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ολική κολεκτομή με ή χωρίς την δημιουργία ληκύθου θα πρέπει να παίρνουν ποσοστό 67% εφ΄όρου ζωής.
Γ. Όλοι οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε αφαίρεση τμήματος του λεπτού εντέρου ή/και της ειλεοτυφλικής βαλβίδας θα πρέπει να παίρνουν ποσοστό 50% εφ΄όρου ζωής.
Δ. Όλοι οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε αφαίρεση τμήματος του λεπτού εντέρου και της ειλεοτυφλικής βαλβίδας και ολική κολεκτομή και δημιουργία μόνιμης στομίας θα πρέπει να παίρνουν ποσοστό 67% εφ΄όρου ζωής.
Συμπληρωματικά, σε εξωεντερικές επιπλοκές πρέπει να προστίθεται το ανάλογα με το προσβληθέν όργανο ποσοστό αναπηρίας

Κατά της διάρκεια της διαμαρτυρίας ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κος
Πετρόπουλος κάλεσε σε συνάντηση αντιπροσωπεία του Συλλόγου, στη διάρκεια της οποίας οι εκπρόσωποι των ασθενών κατέθεσαν εγγράφως τις θέσεις του συλλόγου και παρουσίασαν στον Υφυπουργό τους λόγους για τους οποίους υπάρχει η διαφωνία με το σχέδιο του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας (ΕΠΠΠΑ), δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η Νόσος του Crohn και η Ελκώδη Κολίτιδα αποτελούν δύο χρόνιες και ανίατες αυτοάνοσες παθήσεις που επιδεινώνονται με την πάροδο των χρόνων, επιβαρύνουν την ψυχική υγεία των πασχόντων ενώ ταυτόχρονα επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητά τους για εργασία και συμμετοχή ακόμα και σε απλές κοινωνικές εκδηλώσεις, οδηγώντας τους στην απομόνωση και οικονομική αδυναμία.
Ο κος Υφυπουργός αφού άκουσε τους εκπροσώπους δήλωσε ότι δεν πρόκειται να
προβεί άμεσα στην υπογραφή του νέου Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας (ΕΠΠΠΑ) και ότι θα προχωρήσει στην επανεξέταση του θέματος ώστε ο νέος ΕΠΠΠΑ να δομηθεί έτσι ώστε να υποστηρίζει τους ασθενείς και να είναι όσο πιο αντικειμενικός και βασισμένος σε επιστημονικά στοιχεία γίνεται.
Στο πλαίσιο της επανεξέτασης πρότεινε να γίνουν και επόμενες συναντήσεις, εφόσον κριθεί απαραίτητο, και δεσμεύτηκε ότι ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας θα ενημερώνεται για κάθε διαδικασία που αφορά τους πάσχοντες από Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου.


Με βάση τις παραπάνω εξελίξεις, ο σύλλογος θα αποστείλει τις θέσεις του επί του
σχεδίου του νέου ΕΠΠΠΑ στις αρμόδιες Ιατρικές Εταιρείες (Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία (ΕΓΕ), Ελληνική Ομάδα Μελέτης των ΙΦΝΕ (ΕΟΜ
ΙΦΝΕ), Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία (ΕΧΕ) και Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής
Παχέως Εντέρου και Πρωκτού) ζητώντας να τοποθετηθούν επί αυτών, ώστε τον
Σεπτέμβρη, γνωρίζοντας τις απόψεις τους, να προχωρήσουμε σε νέα συνάντηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό και τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς.


Ακολουθήστε μας
https://www.facebook.com/themaygeias.gr/
https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.