Μεγαλύτερος ο κίνδυνος καρκίνου των πνευμόνων για τους καπνιστές με HIV

Οι άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV και ακολουθούν κανονικά την αντιρετροϊκή θεραπεία τους και καπνίζουν παράλληλα, αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο των πνευμόνων, σύμφωνα με έρευνα του γενικού νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

Συγκεκριμένα, ένας στους δέκα ανθρώπους με HIV (καπνιστές και μη) πεθαίνει από αυτή τη μορφή καρκίνου αλλά στην περίπτωση των καπνιστών με HIV, ο κίνδυνος αυτός ανεβαίνει στο 25%. Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Κρίσνα Ρέντι, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Internal Medicine".

Οι ιατροί υπογραμμίζουν πως η πρόληψη του καρκίνου των πνευμόνων μέσω διακοπής του καπνίσματος θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τους ανθρώπους με HIV.

«Το κάπνισμα και ο HIV αποτελούν ιδιαίτερα κακό συνδυασμό. Τα ποσοστά των καπνιστών είναι πάρα πολύ υψηλά μεταξύ των ανθρώπων με HIV, παρόλο που τόσο το κάπνισμα όσο και ο HIV αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων», δήλωσε ο δρ Ρέντι.

Η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων είναι 30% για τους«φανατικούς» καπνιστές και μόλις 1,5% για όσους ούτε έχουν νοσήσει από το HIV ούτε καπνίζουν. Ο κίνδυνος για καρκίνο των πνευμόνων είναι λίγο μεγαλύτερος για τους άνδρες καπνιστές με HIV από ό,τι για τις καπνίστριες με HIV.

«Ο καρκίνος των πνευμόνων είναι πλέον μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου των ανθρώπων με HIV, μολονότι οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να αποφευχθούν», δήλωσε η ερευνήτρια Ροσέλ Βαλένσκι.

Μόνο στις ΗΠΑ, το 40% των ανθρώπων με HIV καπνίζουν, έναντι ποσοστού 15% στον γενικό πληθυσμό.


Πηγή


Ακολουθείστε μας
https://www.facebook.com/themaygeias.gr/

https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.