Αφυδάτωση: Τόσο επικίνδυνη για την οδήγηση όσο η κατανάλωση αλκοόλ πριν από αυτή.

Οι οδηγοί που δεν έχουν πιει αρκετό νερό κάνουν τόσα λάθη στο δρόμο, όσα εκείνοι που βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ, υποστηρίζει μία νέα έρευνα.

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Loughborough στην Αγγλία διεξήγαγε μελέτη σχετικά με την αφυδάτωση των οδηγών.

Εξέτασαν οδηγούς που είχαν πιει μόλις 25ml νερού σε μια ώρα και βρήκαν, ότι έκαναν τα διπλάσια λάθη στην οδήγηση σε σχέση με αυτούς που ήταν καλά ενυδατωμένοι και σχεδόν τον ίδιο αριθμό λαθών όπως εκείνοι που είχαν καταναλώσει το νόμιμο όριο αλκοόλ.

Τα λάθη αφορούσαν καθυστερημένη πέδηση, απόκλιση σε μια λωρίδα κυκλοφορίας (και σε διπλή διαχωριστική). Επιπλέον, περίπου τα δύο τρίτα των οδηγών δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα αφυδάτωσης, όπως κόπωση, ζάλη, πονοκέφαλο, ξηροστομία και βραδύτερους χρόνους αντίδρασης.
Όπως αποδείχθηκε στην πράξη, όσοι κατανάλωναν σχεδόν μισό λίτρο νερό, είχαν χρόνους αντίδρασης που ήταν 14% ταχύτεροι από εκείνους που δεν έπιναν υγρά.
Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις νοητικές λειτουργίες, από μειωμένη συγκέντρωση και εγρήγορση μέχρι αλλαγές στη διάθεση, εξήγησαν οι ερευνητές μιλώντας στην εφημερίδα The Daily Telegraph.
Η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη που συνδέει την αφυδάτωση με την ικανότητα οδήγησης.

«Όλοι γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που έχει στις οδηγικές μας ικανότητες η κατανάλωση αλκοόλ, όμως δε σκεφτόμαστε για τις επιδράσεις άλλων πραγμάτων που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά μας στην οδήγηση. Ένα από αυτά είναι η έλλειψη νερού και η αφυδάτωση» ανέφερε ο καθηγητής Ron Maughan στη βρετανική εφημερίδα.

Τώρα, αν αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν η αφυδάτωση να είναι τόσο επικίνδυνη για την οδήγηση, η απάντηση είναι απλή. Τα χαμηλά επίπεδα υδάτωσης στο σώμα οδηγούν σε μειωμένη πνευματική λειτουργία και ελλειπή συγκέντρωση, και γι’ αυτό επηρεάζουν σημαντικά τα αντανακλαστικά μας στην οδήγηση. Μάλιστα, πρόσφατα έμαθα ότι στην πολεμική αεροπορία, οι πιλότοι δεν επιτρέπεται να πετάξουν αν την προηγούμενη ημέρα έχουν εκτεθεί στον ήλιο και είναι πιθανόν αφυδατωμένοι, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή τους στην πτήση (πνευματική και σωματική).

Το ευχάριστο είναι ότι το να είμαστε καλά ενυδατωμένοι δεν είναι δύσκολο. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η λήψη 200ml υγρών (1 ποτήρι δηλαδή) είναι αρκετή για να αποτρέψει τον διπλασιασμό των λαθών. Και ακόμα κι αν δεν είστε φανατικοί οπαδοί του νερού, η λήψη οποιουδήποτε ροφήματος (χυμός, γάλα, αναψυκτικό, τσάι, καφές, σόδα κτλ) μπορεί να σας ενυδατώσει, με εξαίρεση βέβαια τα αλκοολούχα ποτά, τα οποία όχι μόνο είναι επικίνδυνα για την οδήγηση αλλά επιπλέον επιδεινώνουν την αφυδάτωση
!


Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Physiology and Behaviour.

Ακολουθείστε μας
https://www.facebook.com/themaygeias.gr/

https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.