Σύσταση για χορήγηση 3ης δόσης εμβολίου παρωτίτιδας (μαγουλάδες)

Έγκριση της 3ης δόσης του εμβολίου της παρωτίτιδας για τις ομάδες υψηλού κινδύνου 

Η παρωτίτιδα είναι οξεία ιογενής νόσος που οφείλεται στον ιό της παρωτίτιδας.

Με δεδομένη την αύξηση των κρουσμάτων, την περίοδο 2016 - 2017, το ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ μίλησε με τον παιδίατρο κ. Νίκο Βουδούρη, που έδωσε στην Πελίνα Θεοδοσίου τα τελευταία στοιχεία και τις συστάσεις προφύλαξης και πρόληψης.

"Σε περίοδο έξαρσης της παρωτίτιδας προτείνεται στα άτομα αυξημένου κινδύνου να εμβολιάζονται με τρεις δόσεις του εμβολίου της παρωτίτιδας." λέει ο Δρ. Νίκος Βουδούρης και συνεχίζει: "Η τρέχουσα σύσταση εμβολιασμού που αφορά την Ερυθρά - Ιλαρά - Παρωτίτιδα (M-M-R) έχει 2 δόσεις. Αυτές, επαρκούν για να ελέγχουν τον γενικό πληθυσμό αλλά δεν επαρκούν για να προλαμβάνουν τις
 μακροπρόθεσμες εξάρσεις της νόσου, ακόμα και αν το ποσοστό του εμβολιασμού με δυο δόσεις είναι υψηλό." 

"Αύξηση των κρουσμάτων της παρωτίτιδας έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια." τονίζει ο γιατρός. "Από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι τον Ιούνιο του 2017, υπήρξαν 150 κρούσματα παρωτίτιδας αποτελούμενα από 9.200 περιπτώσεις, σύμφωνα με το CDC (Centers of disease Control and Prevention)."

Και καταλήγει: "Μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο από την συμβουλευτική επιτροπή για τις εμβολιαστικές πρακτικές του CDC η ομάδα συνέστησε και τρίτη δόση του εμβολίου για τις ομάδες υψηλού κινδύνου με σκοπό να περιοριστούν μελλοντικά κρούσματα. Η τρίτη δόση ωστόσο σημειώνεται πως παρέχει πρόσθετη προστασία και δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες."

Η επίπτωση της νόσου είναι μεγαλύτερη τον χειμώνα και την άνοιξη ωστόσο κρούσματα παρατηρούνται όλο το έτος. Η μεταδοτικότητα είναι ανάλογη αυτής της γρίπης και της ερυθράς αλλά μικρότερη της ιλαράς και της ανεμοβλογιάς. Η μεταδοτική περίοδος είναι 3 ημέρες πριν, ως 4 ημέρες μετά την έναρξη της νόσου και για όσο διάστημα διαρκεί η διόγκωση των παρωτίδων.

* Ο Νίκος Βουδούρης είναι Παιδίατρος - Νεογνολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος του Δ.Σ της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας. Είναι μέλος τηςΕλληνικής Εταιρίας Περιγεννητικής Ιατρικής καθώς επίσης και μέλος τουAmerican Academy of Pediatrics



Ακολουθήστε μας
https://www.facebook.com/themaygeias.gr/
https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.