Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Καθολική Υγειονομική Κάλυψη: Για όλους, Παντού

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day), η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο.

Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα Υγείας.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (2019) είναι αφιερωμένη στην «Καθολική Υγειονομική Κάλυψη: Για όλους, Παντού»…..

Το ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, το μοναδικό Ραδιοφωνικό μαγκαζίνο για την Υγεία και την ποιότητα ζωής με την Πελίνα Θεοδοσίου, που μεταδίδεται από τις συχνότητες 34 Ρ/Σ σε όλη την Ελλάδα, όλη την Κύπρο και την Ομογένεια της Αυστραλίας, συνεχίζει για τρίτη χρονιά την πορεία του, κάνοντας πράξη το μότο: «Η πρόληψη, μαζί με τη σωστή ενημέρωση, είναι η καλύτερη θεραπεία» και σήμερα, φυσικά, γιορτάζει.

Η υγεία είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε άνθρωπος σε κάθε σημείο του πλανήτη πρέπει να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης. Η Καθολική Κάλυψη Υγείας μέχρι το 2030, είναι το ζητούμενο για όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ , στο πλαίσιο των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.

Η Παγκόσμια Υγεία σε αριθμούς
Τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας.
7,2 τρισ. δολάρια ή το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ δαπανάται ετησίους για την υγεία.
371 δισ. δολάρια επενδύσεις για την επόμενη 15ετία θα έκαναν τον κόσμο μας πιο υγιή.
97 εκατ. πρόωρους θανάτους, θα μπορούσαν να αποτρέψουν οι επενδύσεις στα συστήματα υγείας.
Η μέση παγκόσμια δαπάνη για την υγεία ανέρχεται στα 1011 δολάρια, με τις μισές χώρες να δαπανούν λίγότερο από 366 δολάρια ανά κάτοικο.
Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (που ορίζεται ότι ζουν με 1,90 δολάρια ή λιγότερο την ημέρα) επειδή πρέπει να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) δαπάνησαν τουλάχιστον το 10% των οικογενειακών προϋπολογισμών τους για να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
5,4 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν το 2017.
1,25 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε τροχαία δυστυχήματα.
80% της πρόωρης καρδιακής νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του διαβήτη μπορούν να προληφθούν.
Το 23% όλων των εκτιμώμενων θανάτων παγκοσμίως συνδέεται με το περιβάλλον.
40.5 εκατ. θάνατοι οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες (το 71% παγκοσμίως).
800.000 αυτοκτονίες σημειώνονται κάθε χρόνο στον κόσμο (ένας θάνατος κάθε 40 δευτερόλεπτα).
 

ΙΣΑ: Ανάγκη ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, 7η Απριλίου, τονίζει την ανάγκη για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλου του πληθυσμού και ειδικά των ευπαθών ομάδων, που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση.
Κεντρικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου καλείται να διαδραματίσει η δόμηση ενός Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας που θα προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και θα δίνει έμφαση στην πρόληψη των ασθενειών και στην αγωγή υγείας των πολιτών, κάτι στο οποίο η πολιτεία δυστυχώς απέτυχε παταγωδώς.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, τόνισε το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση στην προαγωγή υγείας του πληθυσμού μέσα από στοχευμένες δράσεις.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αδυναμία της πολιτείας να προστατέψει τη δημόσια υγεία και στις ευθύνες που έχει για τη μετανάστευση του υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού στο εξωτερικό.
«Το brain drain έχει κόστος οικονομικό, καθώς η χώρα μας στερείται νέα, δημιουργικά μυαλά, αλλά και κόστος κοινωνικό και ανθρώπινο. Επίσης, υπάρχει κόστος που αποτυπώνεται και σε επιμέρους τομείς, όπως είναι το ασφαλιστικό σύστημα, η εκπαίδευση και η αποστέρηση από την ελληνική οικονομία ανθρώπινου δυναμικού υψηλής προστιθέμενης αξίας» επισήμανε ο πρόεδρος του ΙΣΑ.
Και πρόσθεσε: «Οι δήμοι, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν ουσιαστικά στους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και να σχεδιάζουν σωστά παρεμβάσεις, με στόχο την πρόληψη και την αγωγή υγείας του πληθυσμού, καθώς και την ισότητα στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας».

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)



Ακολουθήστε μας
https://www.facebook.com/themaygeias.gr/
https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.