500 Ελληνόπουλα έχουν νοσηλευτεί στο Παίδων λόγω εθισμού σε ηλεκτρονικές συσκευές


Μέχρι σήμερα, περιστατικά νοσηλείας παιδιών σε νοσοκομεία εξαιτίας της εξάρτησής τους από οθόνες τηλεόρασης, tablet και smartphones διαβάζαμε στα διεθνή νέα.

Δυστυχώς, αυτή η θλιβερή πραγματικότητα είναι πλέον γεγονός και στη χώρα με τους ειδικούς να κρούουν το κώδωνα του κινδύνου.

Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά και οι μαρτυρίες των ειδικών είναι ενδεικτικές του πόσο πρέπει γονείς και ειδικοί να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην ενασχόληση των παιδιών με τις οθόνες.


Πώς η ενασχόληση με τις οθόνες γίνεται εθισμός για το παιδί

Η Ιλια Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος-θεραπεύτρια του Αιγινήτειου Νοσοκομείου αναφέρει ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από όσο φανταζόμαστε: «Το πρόβλημα είναι οι δραστηριότητες στο μέσο, όχι το μέσο καθ’ αυτό. Κατά βάση τα social media και τα παιχνίδια είναι αυτά που προκαλούν εθισμό, γιατί υπάρχει η άμεση ικανοποίηση, όπως π.χ. τα likes.

Μια συμπεριφορά που ικανοποιείται, τείνει να επαναλαμβάνεται. Ενεργοποιείται η ντοπαμίνη στον εγκέφαλο. Το ίδιο ισχύει και με τις χημικές ουσίες. Υπάρχουν και οι συμπεριφορικές εξαρτήσεις, που είναι ο τζόγος και η εξάρτηση από το διαδίκτυο που έχουν τα ίδια συμπτώματα στέρησης.

Υπάρχουν συμπτώματα, όταν το παιδί δεν υπακούει σ’ αυτό που λένε. Όταν δεν βάλεις όρια από νωρίς, είναι δύσκολο να πειθαρχήσουν μετά τα παιδιά. Οι γονείς δεν βάζουν όριο στα παιδιά γιατί νιώθουν ενοχές. Σε κάθε ηλικία υπάρχει διαφορετικό όριο, αν μιλάμε για ηλικίες 4-5 ετών, που χρησιμοποιεί το tablet του γονιού του.
Ακόμα κι αν δεν πάρει tablet στα 5, σημασία έχουν οι χρόνοι. Η αμερικανική παιδιατρική εταιρία έχει ορίσει τους χρόνους που θα πρέπει τα παιδιά να είναι μπροστά από μία οθόνη. Το θέμα είναι ότι ο γονιός πρέπει να ορίσει στο παιδί, χρόνο καθημερινά, μία ώρα την ημέρα, 2 ώρες το σαββατοκύριακο το πολύ. Οι γονείς πρέπει να εκπαιδευτούν. Το ότι δεν μπορούν οι γονείς να βάλουν όρια, είναι θέμα δικό τους. Η εφηβεία είναι αργά να βάλεις όρια. Τα βάζεις από νωρίς και τα τηρείς. Τα όρια κάνουν τα παιδιά πιο ευτυχισμένα και πιο υγιή».

Νοσοκομείο Παίδων:  500 παιδιά έχουν νοσηλευτεί για απεξάρτηση από τις οθόνες

Ο Μανώλης Παπασάββας, διοικητής του Παίδων Αγία Σοφία-Αγλαΐα Κυριακού, μίλησε στο OPEN για το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται σε ειδική μονάδα του νοσοκομείου και ανέδειξε τα συγκλονιστικά ποσοστά που αποδεικνύουν ότι τα Ελλήνοπουλα έχουν άμεση σχέση εξάρτησης με τις οθόνες:

«Από το 2007 ξεκίνησε η μονάδα. Πάνω από 500 έφηβοι έχουν προσέλθει στην μονάδα. Γίνεται εξατομικευμένη προσέγγιση σχετικά με την προβληματική χρήση του διαδικτύου. Μας έρχονται παιδιά από 3-4 ετών μέχρι την ηλικία των 16 ετών.
Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι σε παιδιά ηλικίας 5-12 το 78% χρησιμοποιεί το ίντερνετ, ενώ το ποσοστό πηγαίνει στο 90% σε ηλικίες παιδιών 10-12 ετών. Τα παιδιά έχουν εθιστεί στη χρήση διαδικτύου, παίζουν παιχνίδια ως το ξημέρωμα, ζουν απομονωμένα, κλείνονται στον εαυτό τους, δεν έχουν φίλους, παρουσιάζουν φοβίες…».

Γονείς, το νου σας!

Ο κ. Παπασάββας κάνει έκκληση στους γονείς «…με το που διαπιστώσουν ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν πολλές ώρες το ίντερνετ, να καλέσουν αμέσως βοήθεια. Να μας καλέσουν, παρέχουμε συμβουλευτικές προτάσεις».

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Έπειτα από 2 ώρες μπροστά σε μία οθόνη ο παιδικός εγκέφαλος «καίγεται»!

Σχεδόν 2 στα 3 παιδιά στην Αμερική περνούν περισσότερες από 2 ώρες καθημερινά μπροστά σε μία οθόνη, σύμφωνα με νέα έρευνα που ανέλυσε τα επίπεδα δραστηριότητας 4.800 παιδιών ηλικίας από 8 έως 11 ετών. Τα παιδιά αυτά, μάλιστα, εμφανίζουν προβλήματα στην απομνημόνευση, στη γλώσσα και στα τεστ αντίληψης, συγκριτικά με τα παιδιά που δεν περνούν τόσο χρόνο μπροστά στις οθόνες.

Τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Child & Adolescent Health, ενισχύουν την ανησυχία, ότι η εκτεταμένη χρήση των smartphones, των tablets και της τηλεόρασης μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, ωστόσο απαιτούνται ακόμα εκτενέστερες έρευνες για να το επιβεβαιώσουν αυτό.

Στην συγκεκριμένη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από απαντήσεις γονιών και παιδιών σχετικά με την χρήση οθόνης, την γυμναστική και τον ύπνο, καθώς και σε σχέση με τις πνευματικές τους δυνατότητες. Ως ορόσημο έθεσαν τις 2 ώρες χρήσης οθόνης, καθώς αυτό είναι το μέγιστο που όρισαν ως ασφαλές οι ειδικοί το 2016. Σύμφωνα με τις τότε οδηγίες, τα παιδιά θα πρέπει, επίσης, να αφιερώνουν μία ώρα καθημερινά στην άθληση και περίπου 9-11 ώρες στον ύπνο.

Τα κακά νέα είναι, όμως, ότι μόνο το 5% των παιδιών ακολουθούν τις παραπάνω οδηγίες. Για την ακρίβεια, όπως έδειξαν τα στοιχεία αυτής της έρευνας, τα περισσότερα παιδιά περνούν 3,6 ώρες καθημερινά μπροστά σε μία οθόνη, ενώ κοιμούνται πολύ λιγότερο από το συνιστώμενο. Τα ίδια αυτά παιδιά, όμως, εμφανίζουν χειρότερα αποτελέσματα στα τεστ πνευματικών δεξιοτήτων, συγκριτικά με τα παιδιά που ανήκουν στο προαναφερθέν 5%.

Οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν, ότι δεν είναι σαφές ακόμα τι είναι αυτό που κάνει τα παιδιά αυτά να μειονεκτούν σε σχέση με τα άλλα: Οι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη, το τι βλέπουν εκεί ή η απουσία κάποιας άλλης δραστηριότητας. «Μπορεί απλά τα πιο έξυπνα παιδιά να επιλέγουν να μην περνούν τόσες ώρες μπροστά σε μία οθόνη» λέει ο παιδίατρος Michael Rich από το Boston Children’s Hospital.

Σε κάθε περίπτωση, και μέχρι να πραγματοποιηθούν ακόμα περισσότερες μελέτες που θα δώσουν πιο οριστικές απαντήσεις, έχει νόημα να λάβουμε υπ’όψιν μας τα παραπάνω επιστημονικά ευρήματα και να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσουμε την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών μας.

Πηγή: sciencenews.org

Ακολουθήστε μας
https://www.facebook.com/themaygeias.gr/
https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.