Το μπαχαρικό που βοηθάει στη δυσπεψία και στην παλινδρόμηση


Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Evidence-Based Medicine, έδειξε πως ένα κοινό μπαχαρικό που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας, μπορεί να ανταγωνιστεί σε αποτελεσματικότητα το φάρμακο ομεπραζόλης που παίρνουν όσοι έχουν δυσπεψία συνήθως χωρίς ιατρική συνταγή.
Η ομεπραζόλη (Omeprazole), που πωλείται ως φάρμακο με τα εμπορικά σήματα Prilosec και Losec μεταξύ άλλων, είναι δραστική ουσία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, της νόσου του πεπτικού έλκους και του συνδρόμου Ζόλιγκερ-Έλλισον. Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση PPIs έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος, ανεπάρκειες μικροθρεπτικών συστατικών και αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων.

Οι ερευνητές έκαναν πείραμα σε 206 ασθενείς ηλικίας 18-70 ετών με υποτροπιάζουσες στομαχικές διαταραχές. Τους έδωσαν η κουρκουμίνη (φυσική ένωση που βρίσκεται στον κουρκουμά ) ή ομεπλαζόλη ή κουρκουμίνη μαζί με ομεπραζόλη. Διαπίστωσαν ότι η από του στόματος κουρκουμίνη ήταν καλά ανεκτή και ότι οι ασθενείς σε όλες τις ομάδες παρουσίασαν παρόμοιες βελτιώσεις στα συμπτώματα.

Σύμφωνα πάντως με ειδικούς στο θέμα, επειδή η κουρκουμίνη δεν απορροφάται εύκολα από το σώμα, για να βοηθηθεί η απορρόφησή της, μπορεί να καταναλωθεί μαζί με λίγο μαύρο πιπέρι.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.