Laser αποτρίχωση & bikini



Γράφει ο
dr. ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΛΑΧΟΣ 
πλαστικός χειρουργός 

Καλοκαίρι, και η παραλία απαιτεί τέλειο μπικίνι. 
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την αποτρίχωση laser;


  • Τα laser αποτρίχωσης εκπέμπουν σε ορατό μήκος κύματος, το οποίο σημαίνει πως δεν περιέχουν υπεριώδη ακτινοβολία που προκαλεί βλάβες στο δέρμα (φωτογήρανση, μελάνωμα, κ.α.).
  • Τα laser αποτρίχωσης δρουν μόνο στο επίπεδο του δέρματος και όχι πιο κάτω. Δεν μπορεί για παράδειγμα να κάνεις αποτρίχωση στις μασχάλες και να επηρεασθούν οι λεμφαδένες που βρίσκονται κάτω από το δέρμα. Δεν φτάνει το laser της αποτρίχωσης σε τέτοιο βάθος.
  • Τα laser αποτρίχωσης δεν μπορούν να επηρεάσουν άλλα όργανα του σώματος. Δεν γίνεται δηλαδή να κάνεις laser αποτρίχωση και να επηρεασθεί η λειτουργία των νεφρών, ή του ήπατος για παράδειγμα.
Η φωτεινή ενέργεια που μεταφέρει το φως του laser απορροφάται από τη μελανίνη της τρίχας (άρα τρίχες που δεν έχουν μελανίνη [άσπρες, ξανθές, κόκκινες] δεν παθαίνουν απολύτως τίποτα) και μετατρέπεται σε θερμότητα. Αυτή η θερμότητα αυξάνει τη θερμοκρασία του θυλάκου της τρίχας (που περιέχει τη μελανίνη) και ο θύλακος καταστρέφεται. Ταυτόχρονα όμως, το υπόλοιπο δέρμα που δεν απορροφά τη φωτεινή ενέργεια, δεν ανεβάζει τη θερμοκρασία του και δεν βλάπτεται.
Αποτρίχωση με laser μπορεί να γίνει σε όλα τα σημεία του σώματος, δηλαδή όπου υπάρχει τρίχα μπορεί θεωρητικά να εφαρμοσθεί το laser. Συνήθως βέβαια μιλάμε για πόδια, μπικίνι, μασχάλες, πρόσωπο.
Ορίστε και φωτογραφικό παράδειγμα θεραπείας στο bikini:


Κάθε παλμός του μηχανήματος προκαλεί μια στιγμιαία αίσθηση τσιμπήματος στην περιοχή που εφαρμόζεται. Την ώρα που γίνεται η θεραπεία, το δέρμα παγώνεται με κρύο αέρα, παγοκύστη ή κρυογόνο σπρέι. Αυτό μουδιάζει το δέρμα και μειώνει την αίσθηση του πόνου. Μπορεί επίσης να εφαρμόσει κανείς μια ειδική αναισθητική κρέμα (EMLA) μία ώρα πριν τη θεραπεία, η οποία σχεδόν εκμηδενίζει τον πόνο. Δεν έχει βρεθεί πάντως ακόμα κάποια που να σταμάτησε τη laser αποτρίχωση επειδή δεν μπορούσε να την ανεχθεί.
Μετά τη θεραπεία υπάρχει ήπια ερυθρότητα και οίδημα γύρω από το θύλακο της τρίχας που συνήθως διαρκεί ένα 24ωρο. Πρέπει κανείς να προσέξει πολύ την έκθεση στον ήλιο για τις επόμενες ημέρες μετά τη θεραπεία, να χρησιμοποιεί ενυδατική και αντηλιακή κρέμα.
Έξι με οχτώ εβδομάδες μετά τη θεραπεία, νέες τρίχες θα αρχίσουν να βγαίνουν και μία νέα θεραπεία μπορεί να γίνει. Μεταξύ των θεραπειών δεν πρέπει κανείς να κάνει κερί, χαλάουα ή να βγάζει τις τρίχες με τσιμπιδάκι. Μπορεί όμως να τις ξυρίσει εάν αυτό είναι απαραίτητο.
Το laser προσφέρει μόνιμη ελάττωση της τριχοφυΐας. Με άλλα λόγια το αποτέλεσμα που θα επιτευχθεί μετά το τέλος των θεραπειών, παραμένει για πάντα.


Σπύρος Βλάχος – Πλαστικός χειρουργός
τηλ. 2130350248

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.