Γρίπη Η1Ν1: Στους 41 οι νεκροί - 150 νοσηλεύονται στη ΜΕΘ

Περίπου το 1/3 των ΜΕΘ καταλαμβάνονται από ασθενείς με σοβαρή μορφή γρίπης

Εξακολουθούν να αυξάνονται τόσο τα θύματα από τον ιό της γρίπης όσο και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στη χώρα μας. Στους 41 έφτασαν οι νεκροί, ενώ 150 άτομα βρίσκονται σε ΜΕΘ των νοσοκομείων.

Ενδεικτικό είναι ότι περίπου το 1/3 των ΜΕΘ καταλαμβάνονται από ασθενείς με σοβαρή μορφή γρίπης, που δοκιμάζονται παλεύοντας με τις επιπλοκές, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. 

Το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς η διείσδυση του ιού της γρίπης τύπου Α Η1Ν1 στον πληθυσµό είναι υψηλή, αφού καθηµερινά καταγράφεται σε εκατοντάδες περιστατικά. Σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία, περίπου το 50% των δειγµάτων που ελέγχονται από τα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τµήµα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) και από το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ είναι θετικό στον ιό Η1Ν1.

Συμπτώμτα 

Σύμφωνα με τον καθηγητή  Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιο Τσακρή, ο οποίος μίλησε στο OPEN TV όταν ακόμη ο αριθμός των νεκρών ανερχόταν σε 39, τα συμπτώματα που θα πρέπει να προβληματίσουν όποιον τα εμφανίσει αλλά και τους οικείους του είναι: άμεσα υψηλός πυρετός, έντονη καταβολή, αρθραλγίες, έντονος πονοκέφαλος, ξερόβηχας είναι τα «θορυβώδη συμπτώματα», όπως ανέφερε ο καθηγητής, που δείχνουν ότι ο ασθενής κατά πάσα πιθανότητα έχει προσβληθεί από τη γρίπη.

Τρόποι προφύλαξης

Κατά τον καθηγητή, ο εμβολιασμός, παρόλο που ο ενδεδειγμένος χρόνος για σωστή πρόληψη έχει παρέλθει, παραμένει το απόλυτο «όπλο» απέναντι στην προσβολή από τη γρίπη, μαζί με ατομική υγιεινή, αποφυγή του συγχρωτισμού και όταν κάποιος παρουσιάσει τα συμπτώματα της γρίπης καλείται να παραμένει στο σπίτι τόσο για δική του προστασία όσο και για τη μείωση της διασποράς του ιού.

Οι συμβουλές του ΚΕΕΛΠΝΟ

Την προσοχή στα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης, η οποία παρουσιάζει αυξητική τάση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εφιστούν οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ:
  • Το πιο αποτελεσματικό όπλο για την πρόληψη της γρίπης, είναι ο εμβολιασμός και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων (άτομα 60 ετών και άνω, εγκυμοσύνη, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) αλλά και των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα. Θεωρείται ασφαλής και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Από το υπουργείο Υγείας έχουν διατεθεί δωρεάν αντιγριπικά εμβόλια στα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ.
  • Σημαντική είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και χρήσης αντι-ιικών μετά από ιατρική εκτίμηση σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και σε περιπτώσεις σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ή/και εμφάνισης επιπλοκών. Πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
  • Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).
  • Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.
Ειδική αναφορά γίνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ στα σχολεία, όπου πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές. Αυτά είναι
  • καλός και συχνός αερισμός των αιθουσών
  • τακτικό πλύσιμο χεριών
  • βήχας και φτέρνισμα σε χαρτομάντιλο ή την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα
  • όσοι νοσούν επιβάλλεται να μένουν στο σπίτι.
Δεν συνιστάται το κλείσιμο των σχολείων, καθώς έχει δειχθεί ότι δεν συμβάλλει στη μείωση της εξάπλωσης του ιού. Το μέτρο θα μπορούσε να έχει θέση -μόνο- υπό πολύ ειδικές συνθήκες σε περίπτωση πανδημίας.

Ποιες οι ευάλωτες ομάδες 

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:
  1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
  2. Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  3. Παιδιά > 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας), μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα
  4. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης.
  5. Λεχωίδες
  6. Θηλάζουσες
  7. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεγαλύτερο των 40 kg/m2
  8. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
  9. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
  10. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, νεοσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο -Μάρτιο).
  11. Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

Το 82% των ασθενών δεν έχει εμβολιαστεί

Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό και καλούν όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν, καθώς το 82% όσων έχουν νοσήσει δεν έχουν εμβολιαστεί.
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους ήταν κυρίως άνω των 25 ετών, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται ότι η γρίπη παρουσιάζει αύξηση στα παιδιά αφού τον τελευταίο καιρό διαπιστώνεται ότι οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση, ιδιαίτερα στις ηλικιακές ομάδες 0-4 και 5-14 ετών.

πηγή 

Ακολουθήστε μας
https://www.facebook.com/themaygeias.gr/
https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.