Τι είναι το πολλαπλό μυέλωμα από το οποίο ανακοίνωσε ότι πάσχει η Ντόρα Μπακογιάννη


Ένας απειλητικός για τη ζωή και ανίατος καρκίνος των πλασματοκυττάρων είναι, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, το πολλαπλό μυέλωμα, με το οποίο διαγνώστηκε η πρώην υπουργός και επί χρόνια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

Το πολλαπλό μυέλωμα (αλλιώς αποκαλούμενο και πλασμοκύτωμα ή ασθένεια του Kahler) είναι μια κακοήθης μετατροπή των πλασματοκυττάρων, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών που παράγουν αντισώματα και βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Όταν τα πλασματοκύτταρα μετατρέπονται σε καρκινικά κύτταρα και πολλαπλασιάζονται, τότε ονομάζονται μυελωματικά κύτταρα.

Ο φυσιολογικός μυελός των οστών παράγει αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα τα οποία εξελίσσονται σε υγιή κύτταρα του αίματος, συμπεριλαμβανομένων των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων. Όταν δημιουργείται μια συσσώρευση μυελωματικών κυττάρων, αυτή μπορεί να ξεπεράσει την παραγωγή υγιών κυττάρων δημιουργώντας οστική βλάβη, όπως επίσης και χαμηλές τιμές κυττάρων του αίματος. Η συγκέντρωση μυελωματικών κυττάρων σε διάφορες περιοχές ονομάζεται πολλαπλούν μυέλωμα.

Τα ακριβή αίτια του πολλαπλού μυελώματος είναι άγνωστα.

Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι ο δεύτερος πιο κοινός αιματολογικός καρκίνος, ωστόσο πρόκειται για σπάνια μορφή καρκίνου.

Παγκοσμίως, το πολλαπλούν μυέλωμα προσβάλλει περίπου 1 με 5 ανθρώπους ανά 100.000 πληθυσμό ετησίως και αποτελεί το 0,8% όλων των περιστατικών καρκίνου.

Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για ασθενείς με τη νόσο είναι περίπου 44%.

Το πολλαπλούν μυέλωμα μπορεί να ανιχνευθεί κατά τη διάρκεια μιας αιματολογικής εξέτασης ρουτίνας, ωστόσο το πιθανότερο είναι να διαγνωσθεί μόνο μετά από ακτινογραφίες οστών λόγω καταγμάτων ή γιατί οι ασθενείς παρουσιάζουν άλλα συμπτώματα.

Τα συμπτώματα του πολλαπλού μυελώματος

Τα συμπτώματα είναι δυνατό να ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Ορισμένοι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια των πρώιμων σταδίων της νόσου. Κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Πόνο στα οστά, συχνά στην πλάτη ή στα πλευρά
- Οστική βλάβη, συμπεριλαμβανομένων καταγμάτων και/ή λέπτυνσης των οστών
- Κόπωση
- Συχνές λοιμώξεις και πυρετό
- Απώλεια βάρους
- Ναυτία ή δυσκοιλιότητα
- Συχνοουρία

Ντόρα Μπακογιάννη: «Έχω καρκίνο - Είμαι αποφασισμένη να κερδίσω τη μάχη»

Η Ντόρα Μπακογιάννη ανακοίνωσε πως διεγνώσθη με πολλαπλό μυέλωμα και μίλησε για την μεγάλη μάχη που έχει μπροστά της για να νικήσει τον καρκίνο.

Όπως αναφέρει η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, η νόσος είναι σε αρχικό στάδιο και δηλώνει «αποφασισμένη για αυτή τη νίκη και πολύ αισιόδοξη για το μέλλον».

Στη συγκινητική ανάρτησή της στο Facebook, η κυρία Μπακογιάννη αναφέρει:


«Πεντακόσιοι άνθρωποι τον χρόνο διαγιγνώσκονται με Πολλαπλό Μυέλωμα στην Ελλάδα.
​Ένας από αυτούς είμαι πλέον κι εγώ.​
Πολλαπλό Μυέλωμα σε πολύ αρχικό στάδιο και με την καλύτερη δυνατή πρόγνωση για την πορεία της νόσου.
​Δεν είναι ποτέ εύκολο ν’ ακούς ότι έχεις καρκίνο. ​Αυτό που δεν ελέγχεις, αυτό που σου ‘ρχεται ξαφνικά από το πουθενά, αυτό σε τρομάζει περισσότερο. ​Και σε τρομάζει, όχι μόνο για σένα, αλλά για όσους αγαπάς και σ’ αγαπούν.
​Ωστόσο η ασθένεια αυτή παλεύεται και νικιέται. ​Κι αν ένα είναι σίγουρο, είναι πως δεν έχω κάνει ποτέ πίσω από καμία μάχη στη ζωή μου.​ Θα συνεχίσω να δουλεύω κανονικά και να παλεύω γι’ αυτόν τον τόπο που τόσο αγαπώ, παράλληλα με τη θεραπεία μου. ​Στους άλλους 499, ένα έχω να πω: αυτή είναι μια ασθένεια με την οποία μαθαίνεις να ζεις.​ Παράλληλα. Ταυτόχρονα.​
Είναι άλλη μια συνθήκη, άλλο ένα θέμα στην καθημερινότητα.​Δεν είναι κάτι παραπάνω.​ Δεν θα λιποψυχήσουμε.​ Δεν θ’ αλλάξουμε.
​Πιστεύω ότι σας χρωστούσα την αλήθεια.​ Δεν είμαι άλλωστε το είδος του ανθρώπου που κρύβεται.​ Είμαι στα χέρια εξαιρετικών γιατρών που έχει η χώρα μας και νιώθω αποφασισμένη για αυτή τη νίκη και πολύ αισιόδοξη για το μέλλον.​"

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.