Προσοχή: Η άσκηση δεν είναι για όλους. Σε ποιους μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό


Ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο σε ασθενείς με ιδιαίτερα φραγμένες καρωτίδες, διαπιστώνουν ερευνητές. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «Physics of Fluids».
Αντίθετα, για τους υγιείς και για όσους έχουν μόνο ελαφρώς φραγμένες αρτηρίες, η άσκηση είναι ευεργετική για τη διατήρηση της υγιούς ροής του αίματος.

Στους υγιείς ασθενείς ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός αυξάνει και σταθεροποιεί τη δύναμη αντίστασης που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα του αγγείου μειώνοντας τον κίνδυνο στένωσης.

Αλλά για τους ασθενείς που ήδη εμφανίζουν στένωση, μπορεί να μην είναι τόσο ευεργετική.

ADVERTISING

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα εξειδικευμένο υπολογιστικό μοντέλο για να προσομοιώσουν τη ροή του αίματος στις καρωτίδες σε τρία στάδια στένωσης, χωρίς απόφραξη, με ήπια απόφραξη 30% και με μέτρια απόφραξη 50%.

Συνέκριναν την επίδραση του καρδιακού ρυθμού 140 παλμών ανά λεπτό που προκαλείται από την άσκηση, καθώς και καρδιακών ρυθμών ηρεμίας 67 και 100 παλμών ανά λεπτό.

Για τις υγιείς και τις ήπιες περιπτώσεις η άσκηση βελτίωσε την υγεία της προσομοιωμένης καρωτίδας, αλλά τα αποτελέσματα για τη μέτρια απόφραξη ήταν ανησυχητικά.

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο στένωσης και εγκεφαλικού επεισοδίου, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του τρόπου ζωής και των γονιδίων, αλλά οι συγγραφείς συνιστούν τον τακτικό έλεγχο της αρτηριακής υγείας για άτομα που κάνουν έντονη προπόνηση.

Συνιστούν επίσης ένα προσεκτικά συνταγογραφημένο πρόγραμμα άσκησης για άτομα με μέτρια έως σοβαρή στένωση ή με ιστορικό εγκεφαλικών επεισοδίων.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.