Μαγιορκίνης: Έρχεται αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού κατά 20%. «Εμβολιαστείτε ακόμα και τώρα»


Ακόμα δεν έχει κορυφωθεί το κύμα έξαρσης των κρουσμάτων του κορονοϊού, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς κάτι τέτοιο αναμένεται στο τέλος του μήνα. Αντίστοιχα στα τέλη Φεβρουαρίου, αναμένεται και η κορύφωση των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης.

Σύμφωνα με όσα λέει, μιλώντας στο Dnews, o Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και λοιμωξιολόγος, Γκίκας Μαγιορκίνης, η έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού, είναι η μεγαλύτερη που έχουμε δει από τον Αύγουστο του 2022.

«Έχουμε να δούμε τέτοια έξαρση στον κορονοϊό από το καλοκαίρι του 2022, τον Αύγουστο. Τα νοσοκομεία έχουν μία ήπια πίεση, η οποία μπορεί να διαχειριστεί. Έχουμε φτάσει στους 100 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ. Η αύξηση των κρουσμάτων δεν είναι αμελητέα και θα έχουμε πιθανή περαιτέρω αύξηση γύρω στο 20%, γιατί έτσι λειτουργεί το κύμα της μετάδοσης.

Έχουμε επίσης αυξημένα κρούσματα γρίπης. Την κορύφωση της γρίπης την περιμένουμε γύρω στα μέσα έως τέλη Φεβρουαρίου, γιατί αυτή έχει χαμηλότερο ρυθμό αναπαραγωγής».

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, το άνοιγμα των σχολείων, δεν θα επιβαρύνει αρνητικά την κατάσταση.

«Θεωρώ απίθανο, να κάνει χειρότερη την κατάσταση το άνοιγμα των σχολείων, γιατί οι νέοι το έχουν ήδη περάσει. Η μετάδοση του κορονοϊού, συνήθως γίνεται πρώτα μεταξύ των νέων και μετά περνάει στους μεγαλύτερους», αναφέρει.

Ο κ. Μαγιορκίνης, παροτρύνει τα άτομα που βρίσκονται στις λεγόμενες «ευαίσθητες ομάδες», αλλά και στους άνω των 60 ετών, να εμβολιαστούν έστω και τώρα.

«Ο εμβολιασμός δεν έχει πάει καλά και αυτό μας απασχολεί. Και αναφερόμαστε στις ευάλωτες ομάδες, άνω των 60 ετών. Ενώ για την γρίπη φτάσαμε τα 2,5 με 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς, για τον κορονοϊό, δεν ξεπεράσαμε τις 200.000. Πρέπει να κάνουν εμβόλια, σπεύδουν κάποιοι τώρα και για κορονοϊό και για γρίπη και πολύ καλά κάνουν. Δεν είναι αργά», επισημαίνει.

Τέλος, ειδικά για τις «ευάλωτες ομάδες», λέει:

«Αν αυτά τα άτομα βγουν θετικά σε κορονοϊό, πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους, για να πάρουν αντιϊκή θεραπεία άμεσα. Γιατί αυτού του είδους η θεραπεία, είναι αποτελεσματική αν την πάρει κανείς, μέσα σε πέντε ημέρες από τη διάγνωση».

Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων


Ο ΕΟΔΥ συστήνει την τήρηση βασικών μέτρων για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης λοιμώξεων σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος:
-Τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
-Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας.
-Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων και τήρηση φυσικών αποστάσεων.
-Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό.
-Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
-Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
-Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).


Διαβάστε ακόμη:

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.