Καρκινογόνα χημικά σε καπάκια καφέ


H Γερμανία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό σύστημα για την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ, για τους κινδύνους στα τρόφιμα (RASFF), για σοβαρό κίνδυνο από καπάκια (bagasse lid)που καλύπτουν χάρτινα ποτήρια για ζεστά ροφήματα μίας χρήσης. Μετά από επίσημο έλεγχο στην γερμανική αγορά και κατόπιν εργαστηριακών αναλύσεων διαπιστώθηκε πως τα καπάκια bagasse έχουν πολύ υψηλή ποσότητα, πολύ πάνω από το επιτρεπόμενο όριο χλωροπανόλης chloropropanol 3-MCPD

Οι χλωροπροπανόλες, η μονοχλωροπροπανο-1,2-διόλη (3-MCPD) και η 1,3-διχλωρο-2-προπανόλη (1,3-DCP) είναι μολυντές που μπορεί να βρεθούν σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCM) από χαρτί και χαρτόνι που έχουν υποστεί επεξεργασία. Μπορούν να μεταναστεύσουν από τη μήτρα χαρτιού σε υγρά ροφήματα και, λόγω των δυνητικά καρκινογόνων ιδιοτήτων τους, παρουσιάζουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη διασφάλιση ποιότητας ή τους επίσημους ελέγχους. Μάλιστα έρευνα αποκάλυψε, ότι ένα υψηλό ποσοστό των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά (π.χ. έως και 55% από τα καλαμάκια που αναλύθηκαν) υπερβαίνει τα όρια BfR με τιμές έως 327 μg/L 3-MCPD και 20 μg/L.

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο έχει ταξινομήσει το 3-MCPD ως Ομάδα 2Β, “πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο” ενώ έχει επίσης επιδράσεις κατά της γονιμότητας στους άνδρες.

Τα καπάκια τα οποία εισάγονται στην Ευρώπη από την Ταϊβάν μέσω Σουηδίας, βρέθηκε να περιέχουν 256 µg/l (3-MCPD) με μέγιστο επιτρεπτό τα 12µg/l. Τα προϊόντα κατασχέθηκαν από τον Γερμανό διανομέα ενώ για το θέμα εκτός από την Σουηδία και την Ταϊβάν, ενημερώθηκε και η INFOSAN.

πηγή

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.