Η Υγεία πρώτος πυλώνας ενίσχυσης από το πακέτο της Κομισιόν – Οι προτεραιότητες της Ελλάδας


Μόλις χθες ανακοινώθηκε η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού και από την άλλη καθημερινά εδραιώνεται η καλή επιδημιολογική πορεία της χώρας, παρά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Η κυβέρνηση κερδίζει καθημερινά χρόνο ώστε να συνεχίσει τη θωράκιση του συστήματος υγείας, για ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα κορονοϊού που είναι πιθανό να εκδηλωθεί το επόμενο φθινόπωρο-χειμώνα. Παράλληλα, διαθέτει τα εργαλεία -και τα χρηματοδοτικά- ώστε να προχωρήσει στον αναγκαίο σχεδιασμό για να διορθωθούν χρόνια προβλήματα.

Το κρίσιμο διάστημα είναι αυτό του καλοκαιριού, για το οποίο ο υπουργός Υγείας,Βασίλης Κικίλιας, έχει τονίσει ότι, τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και οι διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών και υγειονομικών φορέων παραμένουν σε ετοιμότητα. Τα θετικά αποτελέσματα από τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης έχουν επιτρέψει, άλλωστε, να παρουσιάζεται η Ελλάδα ως παράδειγμα προς μίμηση για χώρες με πιο ισχυρά συστήματα υγείας. Το στοίχημα, ωστόσο, είναι εάν θα αξιοποιηθούν στο έπακρο όλοι οι διαθέσιμοι πόροι για να διορθωθούν χρόνιες στρεβλώσεις και προβλήματα, όπως η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση της Υγείας.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την πανδημία του Covid-19 ώστε να οικοδομήσει το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, διορθώνοντας παθογένειες και αντλώντας θετικά διδάγματα από την επιτυχημένη αντιμετώπιση του κορωνοϊού. «Θα διαθέσουμε πόρους, από χορηγίες αλλά και δημόσιους πόρους» ανέφερε χαρακτηριστικά την Τρίτη (26/05/2020) κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Το πακέτο στήριξης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που προτείνει η Κομισιόν και το ποσό των περίπου 32 δισ. που αναλογεί στην Ελλάδα με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αποτελεί σημαντική πηγή χρηματοδότησης. Άλλωστε, ο πρώτος πυλώνας τον οποίο καλούνται να ενισχύσουν τα κράτη-μέλη με το πακέτο στήριξης είναι ο τομέας της Υγείας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσόρισε τις προτάσεις της Επιτροπής.

Το χρονοδιάγραμμα, μέχρι να γίνει δυνατή η εκταμίευση των χρημάτων έχει ημερομηνίες-κλειδιά, διαδικασίες στα ευρωπαϊκά όργανα και τα εθνικά κοινοβούλια. Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, η πρώτη εκταμίευση είναι πιο πιθανό να γίνει στην αρχή του 2021, ενώ υπάρχει και ένα ακόμα πιο ευνοϊκό σενάριο, το οποίο τοποθετεί την πρώτη δόση στο τέλος του φθινοπώρου. Ήδη, όμως, οι προϋπολογισμοί στον Tομέα της Υγείας είναι οριακοί και δεν έχουν διορθωθεί μετά από τη λιτότητα των μνημονιακών ετών. Η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει άμεσα σε ανακατανομή πόρων του προϋπολογισμού, ώστε να ενισχυθούν τα νοσοκομεία, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας -ο ρόλος της οποίας αναδείχτηκε από όλες τις πλευρές (κυβέρνηση, αντιπολίτευση, ιατρικούς συλλόγους) κατά τη διάρκεια της πανδημίας-, οι τομείς του φαρμάκου και των διαγνωστικών εξετάσεων, τα αναλώσιμα ώστε να διασφαλιστεί η ενίσχυση του συστήματος υγείας και η ομαλή πρόσβαση των πολιτών σε αυτό. Κρίσιμες είναι οι μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι «οι έκτακτες προσλήψεις θα πάρουν μόνιμα χαρακτηριστικά». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο στόχος για αύξηση των κλινών ΜΕΘ, καθώς εκτός από εξοπλισμό, χρειάζονται γιατροί και ειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσουν.

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.