Προσοχή: Επικίνδυνο αβοκάντο εισάγεται στην Ελλάδα


Η Ολλανδία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για τα Τρόφιμα RASFF, για επικίνδυνο αβοκάντο προέλευσης Περού που εισάγεται σε Ελλάδα, Γερμανία και Ολλανδία. Η επισήμανση του RASFF για την Ελλάδα είναι «Flagged for Follow-Up» δηλαδή ότι πρέπει οι ελληνικές αρχές να παρακολουθήσουν το θέμα.

Στο αβοκάντο εντοπίστηκε υψηλή ποσότητα καδμίου. Πιο συγκεκριμένα μετά από έλεγχο της Ολλανδικής εταιρείας εισαγωγής ανιχνεύτηκε 0.069 ± 0.017 mg/kg καδμίου με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 0.050 mg/kg.

Ο κίνδυνος από τη RASFF χαρακτηρίζεται σοβαρός.

Το κάδμιο είναι ένα βαρύ μέταλλο που είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο, συγγενείς αναπηρίες και άλλες βλάβες στην αναπαραγωγή. Μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου, να προκαλέσει χαμηλό βάρος γέννησης και να βλάψει τη νευροσυμπεριφορική ανάπτυξη στα παιδιά. Η χρόνια έκθεση ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα στο κάδμιο μπορεί επίσης να βλάψει τα νεφρά, τα οστά και τους πνεύμονες .

Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, αναφέρει επίσης πως η χρόνια έκθεση σε χαμηλά επίπεδα μολυσματικών μετάλλων όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο και το αρσενικό, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Σύμφωνα με τους ερευνητές μέταλλα όπως το κάδμιο παρεμβαίνουν σε βασικές βιολογικές λειτουργίες και επηρεάζουν τους περισσότερους πληθυσμούς σε παγκόσμια κλίμακα.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.