Τι ώρα πρέπει να τρώμε βραδινό για να καίμε περισσότερο λίπος


Η κατανάλωση του βραδινού γεύματος αργά τη νύχτα μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και στην αύξηση του σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Πάνω από 2,1 δισεκατομμύρια ενήλικες εκτιμάται ότι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, γεγονός που καθιστά πιο πιθανές επιπλοκές στην υγεία τους, όπως είναι ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση θερμίδων αργά μέσα στην ημέρα συνδέεται με την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο.

«Αυτή η μελέτη ρίχνει φως στο πώς η κατανάλωση ενός βραδινού δείπνου αργά το βράδυ επιδεινώνει την ανοχή του οργανισμού στη γλυκόζη και μειώνει την ποσότητα του λίπους που καίγεται. Η επίδραση του φαγητού που καταναλώνεται "καθυστερημένα" ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα τον άνθρωπο και εξαρτάται από τη συνήθη ώρα ύπνου τους», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Jonathan C. Jun, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη.

Αυτό δείχνει ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο «ευάλωτοι» στην κατανάλωση φαγητού άργα. Αν οι μεταβολικές επιδράσεις που παρατηρήσαμε σε ένα μόνο γεύμα συνεχίσουν να συμβαίνουν χρόνια, τότε η κατανάλωση του βραδινού φαγητού θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσμενείς συνέπειες για τον οργανισμός, όπως ο διαβήτης ή η παχυσαρκία».

Οι ερευνητές μελέτησαν 20 υγιείς εθελοντές (10 άνδρες και 10 γυναίκες) για να δουν πώς μεταβολίζουν το δείπνο που καταναλώθηκε στις 22:00 σε σύγκριση με το δείπνο που καταναλώθηκε στις 18:00. Οι εθελοντές πήγαν όλοι για ύπνο στις 23:00. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν υψηλότερα και η ποσότητα του προσλαμβανόμενου λίπους που κάηκε ήταν χαμηλότερη στο δείπνο των 22:00, ακόμη και αν επρόκειτο για ακριβώς το ίδιο φαγητό.

ADVERTISING

«Κατά μέσο όρο, το μέγιστο επίπεδο γλυκόζης μετά το δείπνο στις 22:00 ήταν περίπου 18% υψηλότερο και η ποσότητα λίπους που κάηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας μειώθηκε κατά περίπου 10% σε σύγκριση με την κατανάλωση ενός προγενέστερου δείπνου. Οι επιδράσεις που παρατηρήσαμε σε υγιείς εθελοντές μπορεί να είναι πιο έντονες σε άτομα με παχυσαρκία ή διαβήτη, τα οποία έχουν ήδη επιβαρυμένο μεταβολισμό», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Chenjuan Gu από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης φαγητού πιο αργά, αλλά είναι μία από τις πιο λεπτομερείς. Οι συμμετέχοντες φορούσαν ανιχνευτές δραστηριότητας, έκαναν δειγματοληψία αίματος κάθε ώρα, υποβλήθηκαν σε μελέτες ύπνου και σαρώσεις σωματικού λίπους και έτρωγαν συγκεκριμένα τρόφιμα ώστε να μπορεί να προσδιοριστεί ο ρυθμός καύσης του λίπους (οξείδωση).

«Πρέπει ακόμη να κάνουμε περισσότερα πειράματα για να δούμε αν αυτά τα αποτελέσματα συνεχίζονται με την πάροδο του χρόνου και αν προκαλούνται περισσότερο από τη συμπεριφορά (όπως ο ύπνος αμέσως μετά το γεύμα) ή από τους κιρκάδιους ρυθμούς του σώματος», δήλωσε ο Jun.

Πηγή: Endocrine.org

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.