Αναιμία: Τα φρούτα που ενισχύουν την παραγωγή αιμοσφαιρίνης

Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων η οποία περιέχει σίδηρο. Ο κύριος ρόλος της είναι να δεσμεύει το οξυγόνο από τους πνεύμονες στο αίμα και στη συνέχεια να το απελευθερώνει στους ιστούς.
Ο σίδηρος, ως μέρος της αιμοσφαιρίνης, συμβάλλει στην πρόσδεση του οξυγόνου στο μόριο της αιμοσφαιρίνης.

Στη συνέχεια, η αιμοσφαιρίνη μεταφέρει το διοξείδιο του άνθρακα (παράγεται ως άχρηστο προϊόν της αναπνοής) στους πνεύμονες για να αποβληθεί με την εκπνοή.

Όταν η αιμοσφαιρίνη είναι μειωμένη, το σώμα δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η συνολική υγεία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αναιμία μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη διατροφή, μόνο όμως αν διαγνωστεί εγκαίρως.

Η αναιμία προκαλείται από έλλειψη σιδήρου, η απορρόφηση του οποίου ενισχύεται από το ασκορβικό οξύ, τη γνωστή σε όλους βιταμίνη C.

Η προσθήκη φρούτων πλούσιων σε βιταμίνη C στη διατροφή, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της πρόσληψης σιδήρου και τελικά στην αύξηση της αιμοσφαιρίνης.

Δείτε ποια φρούτα ενισχύουν την παραγωγή αιμοσφαιρίνης:

Ρόδι: Είναι ένα από τα καλύτερα φρούτα για το αίμα, καθώς είναι πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνες Α, C και Ε. Το ασκορβικό οξύ του ροδιού αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου και κατά συνέπεια την αιμοσφαιρίνη.

Μπανάνα: Είναι πλούσια σε σίδηρο και διεγείρει την παραγωγή αιμοσφαιρίνης. Περιέχει επίσης φολικό οξύ, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Μήλο: Είναι καλή πηγή σιδήρου και πολλών ακόμη θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης. Τρώτε τουλάχιστον ένα μήλο με τη φλούδα του καθημερινά.

Δαμάσκηνα: Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και σίδηρο, ο οποίος αποτελεί «κλειδί» για την αύξηση της αιμοσφαιρίνης, αλλά και μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στη διαχείριση της μεταφοράς οξυγόνου στο σώμα.

Πορτοκάλι: Ο σίδηρος δεν μπορεί να απορροφηθεί πλήρως από το σώμα χωρίς τη βοήθεια της βιταμίνης C. Τα πορτοκάλια είναι πλούσια στη συγκεκριμένη βιταμίνη. Τρώτε τουλάχιστον ένα καθημερινά για να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ροδάκινο: Είναι καλή πηγή σιδήρου και βιταμίνης C, η οποία εκτός από την απορρόφηση σιδήρου εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των προβληματικών ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ροδάκινα συμβάλλουν επίσης στην απώλεια βάρους και ωφελούν την επιδερμίδα και την υγεία των ματιών.

Πηγή: food.ndtv.com
                 Ακολουθήστε μας
https://www.facebook.com/themaygeias.gr/
https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.