Για να "μείνουμε ασφαλείς": Χρηστικές πληροφορίες για τη νέα κανονικότητα - Τελειώνουν 1008 ώρες καραντίνας!

Αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο βήμα επιστροφής της χώρας στη νέα κανονικότητα μετά την καραντίνα, καθώς από αύριο, αίρονται οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και ανοίγουν ορισμένα καταστήματα, αλλά με την υποχρέωση αυστηρής τήρησης των οδηγιών δημόσιας υγείας.
Ειδικότερα, υποχρεωτική θα είναι η μάσκα για όλους σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ταξί, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και ασανσέρ, και επιπλέον για τους εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Επίσης, δόθηκε ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Από τη Δευτέρα 4/5, καταργείται η αποστολή Sms για τις μετακινήσεις. Ωστόσο, επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο στα διοικητικά όρια των νομών και όχι έξω από αυτά, ενώ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη οι μετακινήσεις είναι ελεύθερες μόνο στα όρια του μητροπολιτικού ιστού 
(π.χ. ένας κάτοικος της Δυτικής Αθήνας μπορεί να μετακινηθεί στο Σούνιο, κάτι το οποίο για παράδειγμα ισχύει για όλους τους διοικητικούς τομείς της Αττικής, ωστόσο δεν μπορεί κάποιος κάτοικος του λεκανοπεδίου να πάει στα νησιά του Αργοσαρωνικού, τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα).

Επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου βιβλίων, εφημερίδων και γραφικής ύλης, ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεπικοινωνιακού και αθλητικού εξοπλισμού, ανθέων, ΚΤΕΟ, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τα μέτρα και τους κανόνες λειτουργίας, όπως την αναλογία ατόμων ανά τετραγωνικά μέτρα, την απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας, την τήρηση καταλόγου ραντεβού των πελατών όπου απαιτείται, και τα ατομικά μέσα προστασίας, ενώ για τις παραβάσεις προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις.

Ωράριο και αποστάσεις ασφαλείας
Οι καταστηματάρχες οφείλουν να τηρούν το ωράριο λειτουργίας ως εξής:

– Η ώρα έναρξης για τα εμπορικά καταστήματα είνα στις 10:00.‬ Σημειώνεται, ότι το εν λόγω μέτρο λειτουργίας αφορά τις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής, πλην των νησιών και στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, δηλαδή στους δήμους που το απαρτίζουν.

– Το ωράριο που ισχύει στις επιχειρήσεις τροφίμων π.χ. σούπερ μάρκετ, παραμένει έως τις ‪9 Μαΐου‬, ‪από τη Δευτέρα έως Παρασκευή‬ από τις ‪7:00‬ έως τις 21:00 και το Σάββατο από τις ‪7:00 έως τις 20:00‬.

– Παραμένουν σε ισχύ οι αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών για τις τουριστικές περιοχές ως προς τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

– Το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων με κωδικό δραστηριότητας 9602, δηλαδή κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, μπορεί να είναι διευρυμένο από τις ‪7:00‬ έως τις 22:00‬ και το Σάββατο από τις 7:00 έως τις 21:00. Η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας είναι κατ’ ελάχιστο 2 μέτρα και είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους εργαζόμενους, ενώ παραμένει ισχυρή σύσταση για τους πελάτες. Σε περίπτωση που οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις διαθέτουν και τον κωδικό δραστηριότητας για άλλες υπηρεσίες, όπως μασάζ, πιλάτες, πέρσοναλ τρέϊνινγκ, απαγορεύεται ρητά η παροχή τους.

– Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν οποιονδήποτε κωδικό δραστηριότητας που τίθεται σε επαναλειτουργία υπό όρους υποχρεούνται να ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι πωλούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στους εν λόγω κωδικούς δραστηριότητας.

– Η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωτική μόνο για το προσωπικό που χειρίζεται μη τυποποιημένα προϊόντα τρόφιμα ενώ ισχύει η σύσταση για το υπόλοιπο προσωπικό και τους πελάτες.

– Σήμερα, τα καταστήματα που δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί λειτουργίας καταστημάτων τις Κυριακές.

– Για τα γραφεία ισχύει ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και η απόσταση 1,5 μ. Οφείλουν να αναρτήσουν στην είσοδο πινακίδα για τον επιτρεπόμενο εντός του χώρου ατόμων.

Νέοι κανόνες και στα ΜΜΕ
Νέοι κανόνες ισχύουν από αύριο στις μετακινήσεις των επιβατών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,με γνώμονα την απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση.

-Επιβεβλημένη η χρήση μάσκας σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ λεωφορεία, τρόλεϊ, για επιβάτες και για εργαζόμενους

– Δεν μετακινούμαστε αν έχουμε συμπτώματα ίωσης, έστω και ήπια

-Διατηρούμε αποστάσεις ασφαλείας εντός συρμών και οχημάτων, όπως και σε σταθμούς και στάσεις.

-Έλεγχος από «βοηθούς επιβατών» κατά την είσοδο μας σε 45 σημαντικότερους σταθμούς μετεπιβίβασης του Μετρό, που έχουν ανταπόκριση με τραμ και λεωφορεία και είναι και οι πιο πολυσύχναστοι για αποφυγή συνωστισμού.

-Χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ μόνο εάν δεν υπάρχει άλλος τρόπος μετακίνησης και μόνο για σημαντικό λόγο

– Χρησιμοποιούμε ιδιωτικά μέσα όπου είναι εφικτό- Δεν θα υπάρχει δακτύλιος

-Επιτρέπονται δύο επιβάτες σε κάθε ΙΧ (πέραν του οδηγού), από έναν επιβάτη που ισχύει μέχρι σήμερα

-Αυξάνεται η συχνότητα δρομολογίων σε μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ

-Απαγορεύεται η χρήση των ανελκυστήρων, με εξαίρεση τα άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα

-Παρατείνεται σε λεωφορεία και τρόλεϊ το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου από την μπροστινή θύρα

-Κλιμακωτή προσέλευση δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσίες για αποφυγή συνωστισμού στα ΜΜΜ

Κάρτες απεριορίστων διαδρομών στα ΜΜΜ
Οι πολίτες που είχαν προμηθευτεί κάρτες απεριόριστων διαδρομών μηνιαίας ή μεγαλύτερης διάρκειας και δεν τις χρησιμοποίησαν, το διάστημα περιορισμού των μετακινήσεων, θα έχουν δυνατότητα πίστωσης στην κάρτας τους. Σε καμία περίπτωση δε θα χάσουν τα χρήματα τους.
Όσοι έχουν ετήσια κάρτα, θα δοθεί ένα επιπλέον μπόνους- έκπτωση 10% το οποίο θα ισχύει και για όσους αγοράσουν προμηθευτούν τώρα νέα κάρτα.

Επιπλέον, τα κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό android μπορούν να λειτουργήσουν και ως αυτόματο σημείο επαναφόρτισης των προσωποποιημένων καρτών με απευθείας αγορά από το τηλέφωνο, χωρίς να χρειάζεται ο επιβάτης να μεταβεί σε εκδοτήρια ή μηχάνημα αυτόματης έκδοσης.Στις περιπτώσεις που το επιβατικό κοινό εξυπηρετείται σε αυτόματα μηχανήματα ή εκδοτήρια, συνιστάται η χρήση χρεωστικών/πιστωτικών καρτών.

Προαστιακός ΣιδηρόδρομοςΣε πλήρη λειτουργία τίθεται και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος Αθηνών (Πειραιάς – Κιάτο, Πειραιάς – Αεροδρόμιο, Αθήνα – Χαλκίδα και ‘Ανω Λιόσια – Κορωπί). Η χρήση προστατευτικής μάσκας υποχρεωτική.

ΤΑΧΙ
Συνεχίζεται το μέτρο μεταφοράς ενός επιβάτη, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους. Η χρήση προστατευτικής μάσκας απαραίτητη.

ΚΤΕΟ
Ανοίγουν όλα τα ΚΤΕΟ. Οι κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται είναι:

-Ο τεχνικός έλεγχος πραγματοποιείται κατόπιν ραντεβού

– Οι ελεγκτές και το λοιπό προσωπικό εφοδιασμένοι με γάντια και μάσκες, καθώς και οι οδηγοί που επισκέπτονται τα ΚΤΕΟ

-Αντισηπτικό σε εμφανές σημείο

– Αποφεύγεται εντός του χώρου της Γραμματείας – Ταμείου η παραμονή πολιτών εκτός του απαραίτητου χρόνου για την προσκόμιση των απαραίτητων για τον έλεγχο δικαιολογητικών και την παραλαβή του ΔΤΕ.

Τι θα ισχύσει για τους χώρους λατρείας
Aπό τη Δευτέρα και έως τις 16 Μαΐου θα επιτρέπεται μόνο η ατομική προσευχή στις εκκλησίες.

Πρωτοδικείο Αθήνας και λειτουργία υπηρεσιών
Με στόχο την αποφυγή συνωστισμού το Πρωτοδικείο Αθήνας έχει εκδώσει, από τις 30 Απριλίου, ανακοίνωση για τους τρόπους λειτουργίας υπηρεσιών του από αύριο Δευτέρα και έως την 15η Μαΐου, οι οποίοι περιλαμβάνουν ηλεκτρονική εξυπηρέτηση και ραντεβού.


Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.