Εμβόλιο AstraZeneca: Η Γερμανία διαψεύδει τα δημοσιεύματα για 8% αποτελεσματικότητα στους 65 άνω


Η γερμανική κυβέρνηση αντέκρουσε σήμερα τα δημοσιεύματα για χαμηλότερο από το αναμενόμενο ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου της AstraZeneca στους ηλικιωμένους, ενώ παράλληλα, επανέλαβε τις ανησυχίες της σχετικά με τις αναφορές των δεδομένων της φαρμακοβιομηχανίας.
Ένα άρθρο στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε πως η γερμανική κυβέρνηση ανέμενε από την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Ιατρικού Οργανισμού ΕΜΑ) να δείξει πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca θα είναι μόνο 8% αποτελεσματικό άνω των 65 ετών, περιγράφοντάς το ως «οπισθοδρόμηση στην στρατηγική εμβολιασμού του Βερολίνου».

Η AstraZeneca έσπευσε να απορρίψει τα δημοσιεύματα, χθες το βράδυ, λέγοντας ότι το ποσοστό 8% είναι «εντελώς λανθασμένο». Ο Γερμανός υπουργός υγείας Γιενς Σπαν περιέγραψε σήμερα το πρωί το δημοσίευμα ως «κερδοσκοπία» και αρνήθηκε να σχολιάσει, την ώρα που η ανάλυση της ΕΜΑ για τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών της AstraZeneca συνεχίζεται.

Πώς μπερδεύτηκαν οι γερμανικές εφημερίδες με το 8%

Μια μεταγενέστερη δήλωση του υπουργείου Υγείας της Γερμανίας, ανέφερε πως το δημοσίευμα είχε μπερδέψει το ποσοστό αποτελεσματικότητας για τα άτομα άνω των 65 ετών με τον ποσοστό των ηλικιωμένων που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές της AstraZeneca.

«Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι δύο πράγματα έχουν μπερδευτεί στα δημοσιεύματα» ανέφερε η δήλωση. «Περίπου το 8% των συμμετεχόντων στις δοκιμές αποτελεσματικότητας της AstraZeneca ήταν ηλικία μεταξύ 56-69 ετών, με μόνο το 3 έως 4 % να είναι άνω των 70 ετών. Αυτπό δεν οδηγεί σε αποτελεσματικότητα μόνο 8% μεταξύ των ηλικιωμένων».

Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με τα δεδομένα της AstraZeneca: «Είναι γνωστό από το φθινόπωρο ότι λιγότεροι ηλικιωμένοι συμπεριλήφθηκαν στις δοκιμές που έκανε η AstraZeneca σε σχέση με τις δοκιμές άλλων κατασκευαστών».

Το πλάνο που μελετά η Γερμανία για τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca

Σε συνέντευξή του στον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ZDF, ο Σπαν πρότεινε πως η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να βάλει τους νεότερους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα, ως προτεραιότητα για το εμβόλιο της AstraZeneca, και όχι τους ηλικιωμένους.

«Με βάση τα επιστημονικά ευρήματα, θα αποφασίσουμε την επόμενη εβδομάδα ποιες ηλικιακές ομάδες θα εμβολιαστούν πρώτα με το εμβόλιο» δήλωσε ο Σπαν. «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο, έχουμε άτομα με υποκείμενα νοσήματα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, άτομα που περιμένουν απεγνωσμένα για ένα εμβόλιο. Μπορούμε σίγουρα να κάνουμε καλή χρήση του εμβολίου».

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία, το εμβόλιο της οποίας ήδη έχει λάβει άδεια χρήσης και χορηγείται ευρέως στη Βρετανία, εξηγεί στην ανακοίνωσή της ότι δημοσίευσε τον Νοέμβριο στο περιοδικό The Lancet τα επιστημονικά δεδομένα, «τα οποία δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι είχαν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση στο εμβόλιο, με το 100% να παράγει συγκεκριμένα αντισώματα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης».

Από την πλευρά της η Bild, η οποία επίσης επικαλείται κυβερνητικές πηγές χωρίς να τις κατονομάζει, γράφει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ αναμένει ότι το εμβόλιο των AstraZeneca και της Οξφόρδης, που εκτιμάται ότι θα λάβει αυτή την Παρασκευή άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), δεν θα εγκριθεί για τους ενήλικες άνω των 65 ετών, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στις εμβολιαστικές εκστρατείες πολλών χωρών. Σε επικοινωνία που είχε το AFP με τον ΕΜΑ, ο οργανισμός επεσήμανε ότι ενδέχεται να λάβει τις επόμενες ημέρες απόφαση για την έγκριση του εμβολίου αυτού, όμως αρνήθηκε να σχολιάσει «τη διαδικασία εκτίμησης που διεξάγεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.