Κορωνοϊός: Τι θα γίνει με τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών


Ενόψει της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για τη χορήγηση ή μη του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ρωτήθηκε κατά πόσο η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς σε αυτές τις ηλικίες σε περίπτωση που δοθεί το «πράσινο φως» από τον ΕΜΑ.
«Από τη στιγμή που θα πάρει έγκριση από τον ΕΜΑ κάποιο εμβόλιο και για νεαρότερες ηλικίες, θα μπει στο σχεδιασμό μας και με βάση την προτεραιοποίηση, η οποία υπάρχει και πάντα οργανωμένα, δομημένα και με σωστή πληροφόρηση στους συμπολίτες μας και στην κοινωνία, θα δοθεί η δυνατότητα αυτή», απάντησε ο υπουργός Υγείας.

«Στο κομμάτι του εμβολιασμού εφήβων και νεότερων ηλικιών, βλέπετε ότι έχουμε φτιάξει έναν μηχανισμό τέτοιο, με βάση την προτεραιοποίηση της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμών, ξεκινώντας από τις πιο μεγάλες ηλικίες και τις ευπαθείς ομάδες. Έχουμε φτάσει ήδη αισίως από το Σάββατο, με βάση τον προγραμματισμό, να ανοίγουμε και την ηλικία 30-34 για όλα τα εμβόλια. Και έτσι θα συνεχίσουμε, πηγαίνοντας σε όλους τους ενήλικες», ανέφερε.

«Πάντα όμως τα πράγματα γίνονται βήμα-βήμα. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, γίνονται βήμα-βήμα και γίνονται μελετημένα στην Επιχείρηση Ελευθερία, για αυτό και μπορούμε να εξυπηρετούμε τους συμπολίτες μας με αυτό τον τρόπο και υπάρχει γενική ικανοποίηση για τους εμβολιασμούς», συνέχισε.

«Στον FDA έχει εγκριθεί, η Αμερική έχει ξεκινήσει να εμβολιάζει αυτές τις ηλικίες. Θα προχωρήσουμε με βάση τον προγραμματισμό μας».

«Νομίζω ότι όλοι θέλουν να δουν να μπαίνει ένα αίσιο τέλος σε αυτή την τεράστια περιπέτεια Δημόσιας Υγείας, αλλά ο σχεδιασμός πρέπει να γίνεται σωστά με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα όπλα τα οποία δίνει η Επιστήμη. Σε κάθε περίπτωση δεν εφησυχάζουμε και προσπαθούμε με βάση τη στρατηγική μας και για το επόμενο χρονικό διάστημα να έχουμε εικόνα ποια είναι αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα και αναλόγως να κανονίσουμε την πορεία μας», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Όπως υπενθύμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, δεδομένου ότι το εμβόλιο της Pfizer έχει πάρει έγκριση για ηλικίες άνω των 16 ετών, ήδη χορηγείται και στην Ελλάδα σε αυτές τις ηλικίες που όμως πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

Την Παρασκευή η απόφαση του ΕΜΑ

Αν εγκριθεί, το σκεύασμα αυτό θα είναι το πρώτο εμβόλιο κατά της COVID-19 που θα λάβει το πράσινο φως του EMA για να χορηγηθεί στους εφήβους στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς το παρόν το εμβόλιο αυτό έχει εγκριθεί για χορήγηση σε όσους είναι άνω των 16 ετών.

Ο EMA θα παραχωρήσει την Παρασκευή συνέντευξη Τύπου για να κοινοποιήσει τα «αποτελέσματα έκτακτης συνόδου της επιτροπής της φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση όσον αφορά τις παιδιατρικές ενδείξεις του εμβολίου Comirnaty», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Το Comirnaty είναι η εμπορική ονομασία του εμβολίου κατά της COVID-19 που ανέπτυξε ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer και το γερμανικό εργαστήριο BioNTech.

O Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έχει ήδη εγκρίνει την χρήση του εμβολίου για τους εφήβους 12-15 ετών.

Η επικεφαλής του EMA Έμερ Κουκ ανακοίνωσε στις αρχές του Μαΐου ότι η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, η οποία έχει την έδρα της στο Άμστερνταμ, θα προβεί σε ταχεία αξιολόγηση των δεδομένων που υποβλήθηκαν από τους παρασκευαστές των εμβολίων για την έγκρισή του για την ηλικιακή ομάδα των 12-15 ετών. Τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης αναμένονταν αρχικά τον Ιούνιο.


Η Κουκ δήλωσε εξάλλου στις 11 Μαΐου σε ευρωπαϊκές εφημερίδες ότι ο EMA είχε λάβει τα δεδομένα των Pfizer/BioNTech και ότι η ρυθμιστική αρχή, η οποία ανέμενε επίσης «δεδομένα κλινικών δοκιμών και μελέτης που έγινε στον Καναδά», προέβλεπε «να επιταχύνει» την αξιολόγησή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.