Κιουμής: Αντιφατικές και άνευ λογικής συνοχής οι ανακοινώσεις για τα μέτρα. Αντιδρούν οι ειδικοί στη χαλάρωση


Ως μέτρα που ελλοχεύουν κινδύνους, στερούνται λογικής συνοχής, στέλνουν αντιφατικό μήνυμα και κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν της αντιμετώπισης του κορονοϊού, σε μία περίοδο που η πανδημία δείχνει και πάλι τα «δόντια» της, χαρακτηρίζει τις ανακοινώσεις ειδικών και κυβέρνησης για μεγαλύτερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους και ουσιαστικά επιστροφή στην κανονικότητα γι’ αυτούς στους χώρους διασκέδασης, ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας και διευθυντής της κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κιουμής.
Όπως λέει μιλώντας στο ethnos.gr, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να σταλεί ένα τέτοιο μήνυμα, μια και τα νοσοκομεία, ιδίως της Βόρειας Ελλάδας, δέχονται πολύ μεγάλη πίεση και θα χρειαστούν σημαντικές εσωτερικές αναδιαρθρώσεις για εξεύρεση επιπλέον κλινών ΜΕΘ σε μία ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων.

Ο κ. Κιουμής σημειώνει ακόμα ότι μπορεί τα συγκεκριμένα μέτρα να μην προκαλέσουν εκρηκτικές συνέπειες, ωστόσο, είναι δεδομένο ότι δε θα ανακουφίσουν την υπάρχουσα κατάσταση. Υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι σε κάθε περίπτωση οι συνέπειες των ανακοινωθέντων μέτρων δεν μπορούν να εκτιμηθούν αυτήν τη στιγμή.

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που βιώνουμε μέχρι σήμερα και άρα λείπει η λογική συνοχή. Δεν μπορούμε τη μία μέρα να λέμε ότι ακόμα και οι εμβολιασμένοι δεν μπορούν να κάνουν αυτό ή πρέπει να σκληρύνουν τα μέτρα σε κάτι άλλο και την επόμενη ημέρα να λέμε, κάντε ό,τι θέλετε. Το μήνυμα που στέλνουμε, είναι αντιφατικό. Αν σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων, κάτι που απεύχομαι, οι πολίτες θα κληθούν και πάλι σε περιορισμούς, θα είναι πολύ δύσκολο αυτοί να εφαρμοστούν», τονίζει ο κ. Κιουμής.

«Αντιλαμβάνομαι το κίνητρο για εμβολιασμούς, αλλά…»

Ο καθηγητής του ΑΠΘ σημειώνει ακόμα ότι αντιλαμβάνεται τη στόχευση οι περισσότερες ελευθερίες σε εμβολιασμένους να οδηγήσουν στην αύξηση των εμβολιασμών, τονίζει, ωστόσο, ότι αυτός ο στόχος δεν πρόκειται να υλοποιηθεί με αυτά τα μέτρα.

«Αντιλαμβάνομαι ότι τα μέτρα θέλουν να δώσουν κίνητρο για περισσότερους εμβολιασμούς, ωστόσο, η γνώμη μου είναι ότι με αυτόν τον τρόπο οι εμβολιασμοί δεν πρόκειται να αυξηθούν. Δυστυχώς, εκτιμώ ότι δεν πρόκειται έτσι να πεισθούν αυτοί που πήραν απόφαση να μην εμβολιαστούν. Δυστυχώς, τα μέτρα ελλοχεύουν κινδύνους και αυτό το γνωρίζουν και οι ειδικοί που τα αποφάσισαν. Γι΄ αυτό και τα παρουσίασαν με τρόπο λίγο αντιφατικό, δηλαδή παίρνουμε τα μέτρα για περισσότερες ελευθερίες, αλλά σε λίγες μέρες θα ξαναδούμε το θέμα. Τότε, όμως, θα είναι δύσκολο να πάρουν πίσω, αυτά που ανακοίνωσαν», λέει ο κ. Κιουμής.

Κατά τον ίδιο, οι ανακοινώσεις για περισσότερες ελευθερίες έγιναν σε μία στιγμή που υπάρχει τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας ιδίως της Βόρειας Ελλάδας. «Ίσως να υπάρχει και η λογική ότι όσοι είναι να κολλήσουν, ας κολλήσουν κι έτσι να ξεπεράσουμε το πρόβλημα, όμως, αυτό είναι πολύ επικίνδυνο σε μια περίοδο που το σύστημα υγείας της Βόρειας Ελλάδας δέχεται πολύ μεγάλη πίεση. Αυτήν τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη, για να βρούμε επιπλέον 15 κρεβάτια και να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, θα πρέπει να πρέπει να γίνει ολόκληρη αναδιάρθρωση στις κλίνες ΜΕΘ των νοσοκομείων. Ήμουν και είμαι φανατικός πολέμιος των lockdown, αλλά θα πρέπει να παίρνουμε μέτρα την κατάλληλη στιγμή και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, ώστε να περάσουμε το μήνυμα ότι από εδώ και πέρα μπορείτε να κάνετε, ό,τι θέλετε», υποστηρίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας - Λοιμωξιολογίας.

«Μπαίνουμε σε επικίνδυνες καταστάσεις»

Κατά τον κ. Κιουμή, η πανδημία εξακολουθεί να κυριαρχεί, έστω και με βραδύτερους ρυθμούς από αυτούς που εκτιμούσαν τα προγνωστικά μοντέλα, ωστόσο, κάποια στιγμή θα φτάναμε στην οροφή, η οποία δε βρίσκεται σε πολύ μακρινή απόσταση από το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. «Τώρα, όμως, τα μέτρα για περισσότερες ελευθερίες δημιουργούν νέα δεδομένα, οι συνέπειες των οποίων αυτήν τη στιγμή δεν μπορoύν να εκτιμηθούν. Μπαίνουμε σε καταστάσεις που είναι επικίνδυνες. Καταλαβαίνω ότι πρέπει να δούμε και την οικονομική κατάσταση και είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, αλλά όχι να τα αφήσουμε όλα ελεύθερα. Είμαστε η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη θνησιμότητα και πρέπει να δούμε, γιατί συμβαίνει αυτό. Η πανδημία δείχνει και πάλι τα δόντια της και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δημιουργούν σύγχυση και κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση για την 
αντιμετώπισή της», τονίζει ο κ. Κιουμής.
 ethnos.gr  ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.