Χάστε βάρος γρήγορα, αλλά με ασφάλεια. Έξυπνα κόλπα για να κατέβει η ζυγαριά


Αρκετές γυναίκες ψάχνουν μια δίαιτα γρήγορη και απαιτούν, μάλιστα, από τους εαυτούς τους να φανούν άμεσα άψογες, αλλά συμπεραίνουν ότι θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει μια σωστή διατροφή πολλούς μήνες πριν.
Θεωρητικά, αυτή η πρόταση ίσως να ισχύει, αλλά ίσως και όχι. Κάνοντας μια διατροφή μακράς χρονικής περιόδου με σκοπό την απώλεια βάρους αποτελεί σοφή επιλογή, διότι αυτό σημαίνει ότι θα χάσουμε κιλά πιο αργά και σταθερά και θα μας κάνει να τα «κρατήσουμε μακριά» για πάντα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν τρόποι να ενισχύσουμε τον μεταβολισμό μας, ώστε να καίμε θερμίδες και να χάνουμε βάρος πιο γρήγορα.

1. Πίνουμε πράσινο τσάι
Οταν σε μια πρόσφατη μελέτη οι ερευνητές σύγκριναν τη μεταβολική επίδραση του πράσινου τσαγιού (ως εκχύλισμα), βρήκαν ότι αυτοί που έπιναν πράσινο τσάι έκαψαν περίπου 70 επιπλέον θερμίδες σε ένα 24ωρο. Οι 70 θερμίδες που έκαιγαν ανά ημέρα αντιστοιχούν σε 3,5 κιλά συνολικά τον χρόνο. Δεν πρόκειται, λοιπόν, περί μαγείας, αλλά είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο: Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η διαφορά αυτή προκαλείται από τα αντιοξειδωτικά (γνωστά και ως «κατεχίνες») που βρίσκονται στο πράσινο τσάι και επιταχύνουν τον μεταβολισμό.

2. Αποφεύγουμε τις έξτρα θερμίδες από τα ροφήματα

Οι ερευνητές πλέον ξέρουν ότι το σώμα δεν «μετράει» τις θερμίδες από τα υγρά με τον ίδιο τρόπο που μετρά αυτές που προέρχονται από στερεά τροφή. Πίνοντας ένα μεγάλο milkshake, για παράδειγμα, δεν θα μας κάνει να νιώσουμε κορεσμό, όπως θα νιώσουμε εάν καταναλώσουμε ένα μπολ μακαρόνια. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ενώ ο καφές μόκα έχει ουσιαστικά περισσότερες θερμίδες απ’ ό,τι έχουν τα μακαρόνια, είναι πολύ πιθανό να νιώσουμε την ανάγκη να πιούμε και δεύτερο milkshake. Επομένως, καλό θα ήταν να ελέγξουμε τη λήψη σακχαρούχων ροφημάτων και αλκοόλ. Εάν καταναλώνουμε ένα από αυτά τα ροφήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα έχουμε λάβει 800 θερμίδες παραπάνω κατά τη διάρκεια της νύχτας – επιπρόσθετα θα νιώσουμε και πείνα. Συγχρόνως, το αλκοόλ μπορεί να καταστείλει τον μεταβολισμό του λίπους, κάνοντας πολύ πιο δύσκολο το «κάψιμο» των θερμίδων.

3. Μειώνουμε το αλάτι

Το νάτριο συνεισφέρει στην κατακράτηση υγρών, κάνοντάς μας να φαινόμαστε αλλά και να νιώθουμε πρησμένοι. Κρυφές πηγές νατρίου αποτελούν οι σούπες, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και ροφήματα (π.χ. ένα ενεργειακό ποτό μπορεί να έχει μέχρι και 800 mg νατρίου), αλατισμένα σνακ όπως τσιπς και πολλά προσυσκευασμένα τρόφιμα.

4. Κοιμόμαστε σωστά!
Οσο κι αν «ακούγεται» αστείο, η έλλειψη ύπνου μπορεί να συμβάλει στο πάχος – και όχι μόνο επειδή θα είμαστε επιρρεπείς στα νυχτερινά «τσιμπολογήματα». Οι γυναίκες οι οποίες κοιμούνται λιγότερο από τέσσερις ώρες τη νύχτα έχουν πιο αργό μεταβολισμό από αυτούς που κοιμούνται οκτώ ώρες, σύμφωνα με μελέτες. Ετσι, λοιπόν, δεν αμελούμε τη θέλησή μας για ύπνο.

5. Ώρα για νυχτερινό περίπατο
Το να ασκούμαστε έστω και σε μικρό βαθμό, οποιαδήποτε ώρα, είναι αποδεδειγμένα καλό. Όμως, η νυχτερινή δραστηριότητα μπορεί να είναι ωφέλιμη επειδή ο μεταβολισμός πολλών ανθρώπων γίνεται πιο αργός με το πέρας της ημέρας.
Τριάντα λεπτά αερόβιας άσκησης πριν από το δείπνο αυξάνουν τον μεταβολικό ρυθμό και μπορεί να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για δύο έως τρεις ώρες επιπλέον, ακόμα κι αν σταματήσουμε να κινούμαστε. Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι θερμίδες του βραδινού έχουν λιγότερες πιθανότητες να «εγκατασταθούν» στους μηρούς μας.

6. Δεν αμελούμε τα γεύματα

Το να αποφεύγουμε τα προβλεπόμενα γεύματα δεν θα μας κάνει να χάσουμε βάρος πιο γρήγορα. Αυτή η στρατηγική μάς υποσκάπτει, επειδή το σώμα μας αντιλαμβάνεται το φαγητό ως έναν σύντομο ανεφοδιασμό ενέργειας, έτσι επιβραδύνει τον μεταβολισμό με σκοπό να διατηρήσει ενέργεια. Με το πέρασμα του χρόνου, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όταν τρώμε -ακόμα και αν καταναλώνουμε τα ίδια φαγητά όπως πριν- το σώμα μας να είναι πιο «αργό» στο να χρησιμοποιήσει όλες αυτές τις θερμίδες σαν καύσιμο, και μάλιστα θα δημιουργεί ένα απόθεμα από άχρηστα κιλά.

7. Νερό, νερό, νερό
Πίνοντας 2 λίτρα νερό καθημερινά, αποτελεί έναν εύκολο τρόπο να επιταχύνουμε την απώλεια βάρους. Το σώμα μας χρειάζεται νερό για να μεταβολίσει το λίπος αποτελεσματικά. Οταν όμως δεν ενυδατωνόμαστε σωστά, είναι πολύ πιθανό να επιβραδύνουμε αυτήν τη διαδικασία, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ακόμη πιο δύσκολο να κάψουμε θερμίδες. Πίνοντας οκτώ ποτήρια (τουλάχιστον) καθημερινά θα διατηρήσουμε τις πρέπουσες λειτουργίες του οργανισμού μας.

8. Δεν πιστεύουμε σε «ψεύτικες» δίαιτες
Στις ημέρες μας, υπάρχουν δεκάδες «εμπορικές δίαιτες», οι οποίες ισχυρίζονται ότι έχουν την ικανότητα να αφαιρέσουν 5 κιλά σε 10 ημέρες. Η απελπισία μπορεί να μας βάλει στον πειρασμό να δοκιμάσουμε οτιδήποτε, αλλά γνωρίζουμε ότι τα «συστήματα» αυτά δεν λειτουργούν.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.