Άσχημα νέα: Νέες παραλλαγές της Όμικρον που «σπάνε» την ανοσία. Απειλή για εμβολιασμένους και νοσήσαντες


Μια υποπαραλλαγή της Όμικρον επιδεικνύει για άλλη μια φορά ικανότητες διαφυγής της ανοσίας, αποτελώντας απειλή τόσο για τα εμβολιασμένα όσο και για τα προηγουμένως μολυσμένα άτομα.

Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο New England Journal of Medicine υποδηλώνει ότι η υποπαραλλαγή, που ονομάζεται BA.4.6, θα μπορούσε να προκαλέσει επαναμόλυνση.

Από την Παρασκευή, το BA.4.6 αντιπροσώπευε λίγο περισσότερο από το 12% των νέων περιπτώσεων Covid στις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, έχει εντοπιστεί σχεδόν στο 68% των νέων περιπτώσεων, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Πλήρης κάλυψη της πανδημίας Covid-19

Αυτές οι υποπαραλλαγές απέχουν πολύ από τα μόνα στελέχη που προσέχουν οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο. Άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον και τις ανησυχίες των επιστημόνων, διαβάζονται σαν μια ιογενής σούπα αλφαβήτου: BQ.1, BQ.1.1, BF.7. (Αυτά τα τρία, όπως αποδεικνύεται, το καθένα αντιπροσωπεύει περίπου το 5% των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ.)


"Είναι εκπληκτικό να βλέπεις πώς ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται με τόσο γρήγορο ρυθμό", δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Dan Barouch, διευθυντής του Κέντρου Ιολογίας και Έρευνας Εμβολίων στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess στη Βοστώνη. "Αυτή είναι ουσιαστικά η εξέλιξη του ιού στα στεροειδή".

Η μελέτη του Barouch ήταν μικρή, σύμφωνα με το Nbc, συμπεριλαμβανομένων μόλις 35 ατόμων που είχαν είτε το εμβόλιο Covid είτε μια λοίμωξη από Όμικρον. Οι περισσότεροι, ανεξάρτητα από προηγούμενη μόλυνση, είχαν τουλάχιστον τρεις δόσεις εμβολίου κατά του Covid. Τα δείγματα αίματος έδειξαν ότι τα αντισώματα που προορίζονται να εξουδετερώσουν το BA.4.6 ήταν περίπου δύο φορές χαμηλότερα από τα αντισώματα για το BA.5.

"Αυτό υποδηλώνει ότι η omicron συνεχίζει να εξελίσσεται και συνεχίζει να εξελίσσεται με τρόπο που γίνεται πιο μεταδοτική και ικανή για να ξεφύγει από τα εμβόλια και τις ανοσολογικές αποκρίσεις", είπε. "Τα αποτελέσματα είναι στην πραγματικότητα ένας προάγγελος για νέες παραλλαγές που μπορεί να είναι ακόμη πιο ανησυχητικές".

"Ο ιός διαφοροποιείται πολύ γρήγορα", δήλωσε ο Bill Hanage, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στο Harvard T.H. Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan.


Πηγή: NBC

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.