Με πόσα βήματα την ημέρα γλυτώνετε την παχυσαρκία


Τα 8.600 περίπου βήματα την ημέρα θεωρούνται ο κατάλληλος αριθμός βημάτων ώστε οι ενήλικες να αποφύγουν την παχυσαρκία. Μέχρι πρόσφατα, ήταν γνωστό πως τα 10.000 βήματα ενδείκνυνται για κάτι τέτοιο, όμως τα στοιχεία νέας έρευνας αποδεικνύουν πως αρκούν και λιγότερα. Βέβαια οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα παχυσαρκίας, μπορούν να κάνουν 2.400 επιπλέον για να αποφύγουν τα παραπάνω κιλά.

Περπατήστε και μειώστε τον κίνδυνο

Σύμφωνα με το CNN, ο μέσος άνθρωπος παίρνει 500γρ.-1 κιλό κάθε χρόνο από την περίοδο που είναι νεαρός ενήλικος μέχρι τη μέση ηλικία, φτάνοντας σταδιακά σε ένα μη υγιές βάρος ή ακόμη και την παχυσαρκία, όσο περνούν τα χρόνια. Ο συγγραφέας της νέας έρευνας, αναπληρωτής καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στο Vanderbilt University Medical Center του Nashville, δρ. Evan Brittain ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να μειώσουν τον κίνδυνο της παχυσαρκίας περπατώντας περισσότερο».

Με τη μελέτη ουσιαστικά επιβεβαιώνονται τα οφέλη του περπατήματος ενώ για την πραγματοποίησή της συγκεντρώθηκαν τα στοιχεία για την υγεία περισσοτέρων από 6.000 ανθρώπων. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, φορούσαν activity trackers για τουλάχιστον δέκα ώρες την ημέρα. Ήταν άνθρωποι από 41 έως 67 ετών και ο δείκτης μάζας σώματος ήταν από 24.3, που είναι στο εύρος του υγιούς βάρους, έως το 32.9, επίπεδο στο οποίο κάποιος θεωρείται παχύσαρκος.

Πού αλλού μπορεί να βοηθήσει το περπάτημα


Από τα ευρήματα προκύπτει παράλληλα πως το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά και στην αντιμετώπιση άλλων σπάνιων παθήσεων, η υπνική άπνοια, ο διαβήτης, η υπέρταση, αλλά και η κατάθλιψη. «Η σχέση με την υπέρταση και τον διαβήτη σταθεροποιήθηκε έπειτα από περίπου 8.000-9.000 βήματα, ενώ τα περισσότερα βήματα συνέχισαν να μειώνουν τον κίνδυνο για τις υπόλοιπες ασθένειες», σχολιάζει ο Brittain.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης πως οι υπέρβαροι συμμετέχοντες, εκείνοι με δείκτη μάζα σώματος από 25 έως 29, μείωναν τον κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκοι στο μισό, εάν αύξαναν σε 11.000 τα βήματα που κάνουν κάθε ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.