Όλοι οι γαλανομάτηδες κατάγονται από έναν κοινό πρόγονο! Απίστευτη έρευνα


Μια απίστευτη μελέτη ήρθε στο φως σχετικά με όσους έχουν γαλανά μάτια. Επιστήμονες βρήκαν τον... πρόγονό τους.


Οι άνθρωποι με μπλε μάτια έχουν έναν μόνο πρόγονο, τουλάχιστον σύμφωνα με μια επιστημονική άποψη που ήρθε στο φως σχετικά με τα φυσικά μας χαρακτηριστικά.

Έρευνες δείχνουν ότι τα γονίδια για το χρώμα των ματιών όλων των γαλανομάτηδων προήλθαν από ένα μόνο άτομο που περπάτησε στη Γη, πριν από περίπου 6.000 έως 10.000 χρόνια! Οι επιστήμονες εντόπισαν μια γενετική μετάλλαξη που έλαβε χώρα πριν από 6.000-10.000 χρόνια και είναι η αιτία για το χρώμα των ματιών όλων των γαλανομάτηδων ανθρώπων που ζουν σήμερα στον πλανήτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Άτλαντα, περίπου το 8 έως 10 τοις εκατό του ανθρώπινου πληθυσμού στη Γη έχει μπλε μάτια, γεγονός που το καθιστά σπανιότερο από το πιο συνηθισμένο μάτι, το καστανό.

Η αλλαγή από καστανά σε μπλε μάτια δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή μετάλλαξη. Είναι μία από μια σειρά μεταλλάξεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζουν το χρώμα των μαλλιών, τη φαλάκρα, τις φακίδες και τις κηλίδες ομορφιάς, η οποία ούτε βελτιώνει ούτε μειώνει την πιθανότητα επιβίωσης ενός ατόμου, όπως αναφέρει το historyofyesterday.

Ειδικότερα, μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης στη Δανία ανέλαβε να αναλύσει το γενετικό υλικό από την Τράπεζα Οικογενειών της Κοπεγχάγης. Τα δεδομένα αυτά πέρασαν από τρεις γενετικές γενιές και διαπίστωσαν ότι τα μπλε μάτια συμβαίνουν όταν «απενεργοποιείται» το γονίδιο για τα καστανά μάτια.

To γονίδιο OCA2

Το γονίδιο OCA2 κωδικοποιεί τη σκουρότερη χρωστική ουσία, τη μελανίνη που έχει ως αποτέλεσμα τα καστανά μάτια. Οι επιστήμονες πίστευαν αρχικά ότι τα μπλε μάτια σήμαιναν την απουσία αυτού του γονιδίου. Αυτή η έρευνα ωστόσο προβάλλει μια διαφορετική προοπτική. Είναι η παρουσία ενός άλλου γονιδίου, του γονιδίου HERC2 που απομακρύνει την πιθανότητα να έχουμε καστανά μάτια.

Διαβάστε ακόμη:
Παρ' όλα αυτά, έχει οριστεί από τους επιστήμονες ότι οι άνθρωποι που έχουν γαλανά μάτια μπορεί να έχουν μόνο έναν πρόγονο, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι που έχουν γαλανά μάτια μπορεί να είναι συγγενείς μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να μην ισχύει για όσους έχουν μια πιο θρησκευτική πεποίθηση σχετικά με το ανθρώπινο γενεαλογικό δέντρο, αλλά όσοι πιστεύουν στην επιστήμη θα το βρουν πολύ ενδιαφέρον.

Ο καθηγητής Hans Eiberg από το Τμήμα Κυτταρικής και Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, σύμφωνα με το rashu, εξηγεί σε παρελθοντική ερευνητική του εργασία: «Αρχικά, όλοι είχαμε καστανά μάτια. Αλλά μια γενετική μετάλλαξη που επηρεάζει το γονίδιο OCA2 στα χρωμοσώματά μας είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός "διακόπτη", ο οποίος κυριολεκτικά «απενεργοποίησε" την ικανότητα παραγωγής καστανών ματιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.