Τα συνηθισμένα τρόφιμα που περιέχουν αλκοόλ, όσο μία μπύρα και δεν το ξέρουμε!


Κατά τη βραδινή μας έξοδο, ενώ πολλές φορές μαλώνουμε για το ποιος θα πιει λιγότερο ώστε να μπορέσει να οδηγήσει και να βγει αρνητικός στο αλκοτέστ, ωστόσο υπάρχουν μια σειρά από τρόφιμα που περιέχουν ποσότητα αλκοόλ (αιθανόλη) που ενδεχομένως θα μπορούσε να επηρεάσει το δείκτη, αν και δεν παρουσιάζονται ως αλκοολούχα στο εμπόριο. Θα το πιστεύατε αν σας έλεγαν πως τροφές που καταναλώνουμε σχεδόν καθημερινά περιέχουν ποσότητα αλκοόλ που μπορεί να διαθέτει μια ελαφριά μπύρα;

Η σόγια πρώτη σε περιεκτικότητα αλκοόλης

Στην κορυφή των αλκοολούχων σκευασμάτων που καταναλώνουμε, πιθανόν χωρίς να γνωρίσουμε την ποσότητα αλκοόλ που διαθέτει, είναι η σάλτσα σόγιας, με ποσοστό 1,5-2% ABVΗ (Αλκοολικός βαθμός, μονάδα μέτρησης της κατ’ όγκο περιεκτικότητας αλκοόλης). Το αλμυρό εκχύλισμα που χρησιμοποιούμε σε αρκετές τροφές ασιατικού τύπου και όχι μόνο, παρασκευάζεται μέσω μιας διαδικασίας που μοιάζει με το κρασί και τη μπύρα, σύμφωνα με την δημοφιλή εταιρία σόγιας, Kikkoman. Το άμυλο μέσα στο σιτάρι διασπάται καθώς ζυμώνεται, μετατρέπεται σε αιθανόλη και δίνει στη σάλτσα σόγιας μέρος της χαρακτηριστικής γεύσης της. Ως αποτέλεσμα, ορισμένες σάλτσες σόγιας μπορεί να περιέχουν ίδια ποσότητα αλκοόλ με μια ελαφριά μπύρα. Παρόλο που δεν επισημαίνονται ως αλκοολούχες, σε μεγάλη ποσότητα, θα μπορούσαν να έχουν παρόμοιες επιπτώσεις με αυτές του αλκοόλ.

Οι ζύμες (από το ψωμί) ή τα βακτήρια (από τα φρούτα) αλληλεπιδρούν με τα σάκχαρα, δημιουργώντας αυθόρμητη ζύμωση κατά την οποία δημιουργείται ζύμωση αιθανόλης, καθώς η ζάχαρη διασπάται σε αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα. Με άλλα λόγια, οι ζύμες μετατρέπουν τα σάκχαρα σε αλκοόλ.

Το ψωμί


Το ψωμί είναι ένα από αυτά που αν το καλοσκεφτούμε δεν είναι διόλου περίεργο αφού περιέχει τα ίδια συστατικά με τη μπύρα εκτός από το λυκίσκοενώ λαμβάνει χώρα και περίπου ίδια διαδικασία ζύμωσης. Ωστόσο η ειδοποιός διαφορά μεταξύ τους, είναι πως το ψωμί ψήνεται στο φούρνο και έτσι εξατμίζεται ένα μεγάλο μέρος του αλκοόλ. Ωστόσο το ποσοστό που παραμένει στο ψωμί και μετά το ψήσιμο αγγίζει 1,9% κατ’ όγκο (ABV), σύμφωνα με έκθεση του 1926 που ονομάζεται The Alcohol Content of Bread, που ανέλυσε δώδεκα καρβέλια ψωμιού και βρήκαν την περιεκτικότητά τους σε αλκοόλ μεταξύ 0,04-1,9% ABV, κάτι που, σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ, θα το καθιστούσε αλκοολούχο προϊόν. Ακόμη, όσο μεγαλύτερη είναι η ζύμωση του ψωμιού τόσο περισσότερο αλκοόλ θα περιέχεται σε αυτό, και τόσο λιγότερο θα εξατμίζεται με το ψήσιμο. Για το λόγο αυτό και το ψωμί δυτικού τύπου δεν είναι Halal.

Οι χυμοί

Σε μελέτη του 2016 διαπιστώθηκε ότι μια ποικιλία τροφίμων που καταναλώνουν παιδιά προσχολικής ηλικίας περιέχουν σημαντικές ποσότητες αιθανόλης.

Οι χυμοί φρούτων όπως πορτοκάλι, μήλο και σταφύλι, που μπορεί να καταναλώνονται καθημερινά και από παιδιά, ανήκουν στην κατηγορία αυτή με ποσοστό που μπορεί να φτάσει τα 0,5% ABV (στο χυμό πορτοκάλι), σύμφωνα με την μελέτη. Με υψηλότερη καταγεγραμμένη ποσότητα τα 0,77 γραμμάρια/λίτρο αιθανόλης, οι χυμοί είναι λίγο πιο κάτω από το όριο της ΕΕ για να θεωρηθεί κάτι αλκοολούχο.

Ωστόσο δεν είναι μόνο οι χυμοί που διαθέτουν κάποια επίπεδα αλκοόλ, καθώς σύμφωνα με το IFL science, φρούτα όπως ώριμες μπανάνες, μπορεί να διαθέτουν ως 0,5 % ABV ενώ και ένα ώριμο αχλάδι μπορεί να περιέχει έως 0,04 g ανά 100 g (0,04% ABV).

Πόσο αλκοόλ περιέχουν το γιαούρτι και το τσάι

Αλκοόλ φαίνεται να περιέχει και το γιαούρτι και το κεφίρ αν και πολύ μικρότερη ποσότητα σε σχέση με τα προαναφερθέντα τρόφιμα. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση βρίσκονται στο χαμηλότερο άκρο περιεκτικότητας σε αλκοόλ καθώς τόσο το γιαούρτι όσο και το κεφίρ περιείχαν μόνο περίπου 0,02 γραμμάρια αλκοόλ. Επίσης το τσάι Kombucha παράγει μια μικρή ποσότητα αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, αλλά συχνά πωλείται ως “μη αλκοολούχο” με μόνο ίχνη αλκοόλ. Αυτό το ποτό μπορεί να περιέχει περισσότερο οινόπνευμα από άλλα τρόφιμα στη λίστα των οικιακών παρασκευασμένων (έως και 3% αλκοόλ). Τα ξύδια (βαλσάμικο, σαμπάνια, σέρι, ξύδι κρασιού) περιέχουν μεταξύ 0,1-0,4% ABV

Για να αποφύγετε λοιπόν μια ενδεχόμενη αρνητική έκβαση του αλκοτέστ, καλό είναι να αποφύγετε την κατανάλωση κάποιων από τα παραπάνω, πριν την έξοδο.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.