Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τις Τιμές των Φαρμάκων και η Ελλάδα

Σε διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νορβηγία, συζητήθηκε η συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για διαφάνεια στις τιμές των φαρμάκων.
Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη ενέκριναν ψήφισμα για τη βελτίωση της διαφάνειας των αγορών φαρμάκων, των εμβολίων και άλλων προϊόντων υγείας.

Η βελτίωση της διαφάνειας θα γίνει με την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών για τις τιμές που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις για τα προϊόντα υγείας.
Στόχος της ανταλλαγής πληροφοριών είναι να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς τις φαρμακευτικές ευρεσιτεχνίες, που κρατούν τις τιμές ψηλά, τις κλινικές δοκιμές και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές,
Συζητήθηκε επίσης, η ανάγκη να χρηματοδοτηθεί επαρκώς η υγεία, ώστε να διασφαλιστεί η επαρκής πρόσβαση στις υπηρεσίες της.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Κομισιόν για την Ελλάδα, το κόστος αποτελεί το κυριότερο εμπόδιο στην πρόσβαση στην περίθαλψη, όπου οι δημόσιες δαπάνες υγείας υπολείπονται του μέσου ευρωπαϊκού όρου.
Στην Ελλάδα οι κατά κεφαλήν δαπάνες για την υγεία είναι περίπου κατά 45 % χαμηλότερες από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το 2017, η Ελλάδα διέθεσε 8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για την Υγεία.
Ποσοστό, που μεταφράζεται σε 1.623 ευρώ ανά άτομο, κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο των 2.884 ευρώ.
                                               Ακολουθήστε μας
https://www.facebook.com/themaygeias.gr/
https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.