Γκίκας Μαγιορκίνης: Εστία υπερμετάδοσης του ιού, τα υπαίθρια πάρτι

Τα υπαίθρια πάρτι, αλλά και τα φαινόμενα συγχρωτισμού σε καφέ μπαρ, προκαλούν έντονη ανησυχία για την διασπορά του covid-19. 


«Δυνητικά είναι εστία υπερμετάδοσης του ιού» οτιδήποτε ξεφεύγει από το μέγεθος τάξης - συναθροίσεις έως 10 ατόμων - με παράλληλη τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. 

«Θέλω να πιστεύω ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Το σύνολο του πληθυσμού ανταποκρίνονται στις οδηγίες», είπε και επανέλαβε με έμφαση ότι ο ιός υπάρχει ακόμα στην κοινότητα και τέτοιες ανεξέλεγκτες συναθροίσεις μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλη μετάδοση και θα είναι και πολύ δύσκολη η ιχνηλάτηση σε αυτή την περίπτωση. «Αν υπάρχει κρούσμα σε ένα τόσο μεγάλο γκρουπ ανθρώπων θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν και να περιοριστούν εγκαίρως τα περιστατικά». Ο κ. Μαγιορκίνης προσθέτει ότι γεγονότα υπρμετάδοσης είδαμε στην Αυστρία όπου μολύνθηκαν μέχρι και 1.000 άτομα και τονίζει ότι στο συγκεκριμένο ιό « αρέσουν» οι συγκεντρώσεις των ανθρώπων και μεταδίδεται πολύ εύκολα σε τέτοιες συνθήκες».

Την ίδια ώρα, λόγω και των πρόσφατων περιστατικών ενεργοποιούνται εντονότερα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Άτυπα πάρτι και συγχρωτισμός έξω από καφέ-μπαρ με το πρόσχημα της take away διάθεσης ποτών, απλά απαγορεύονται», δήλωσε χθες Τρίτη 5/5, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, προειδοποιώντας ότι ενεργοποιούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους προς τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και εφαρμογής των νόμων. Πρόσθεσε ότι οι συστάσεις για αποφυγή του συγχρωτισμού βασίζονται σε πραγματικά και επιδημιολογικά δεδομένα με πραγματικούς κινδύνους εξάπλωσης του ιού και της νόσου σημειώνοντας πως «είναι κρίμα, πάλι, κάποιοι λίγοι να παίζουν με την προσπάθεια των πολλών» και τόνισε: «Ο ιός είναι εδώ, ανάμεσά μας, και αν κάποιοι αδιαφορούν και για τον ιό και για τους συμπολίτες μας που κινδυνεύουν, η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να πάρει μέτρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.