Τσιόδρας: Δεν ξέρουμε πότε ήρθε ο κορονοϊός στην Ελλάδα - το R0 παραμένει χαμηλά

Δεν αποκλείεται ο νέος κορονοϊός να κυκλοφορούσε στη χώρα μας και να υπήρχαν νοσούντες ή ακόμα και θάνατοι, πριν από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα, στις 26 Φεβρουαρίου 2020. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, ο ακριβής χρόνος εισαγωγής του ιού στην Ελλάδα δεν είναι γνωστός.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, κατά την τακτική ενημέρωση των συντακτών για τον νέο κορονοϊό, την Τρίτη 12/5, ο κ. Τσιόδρας είπε: "φαίνεται από γενετικές αναλύσεις του ιού, ότι ο ιός δεν χρειάζεται ασθενείς "μηδέν". Και στις περισσότερες χώρες, οι επιδημίες ξεκίνησαν από πολλαπλές εισαγωγές και μάλιστα και από διαφορετικές περιοχές, πολλαπλούς, κατά κάποιο τρόπο, ασθενείς "μηδέν".
Όσον αφορά το πότε ακριβώς ξεκίνησε στη χώρα μας, δεν το ξέρουμε. Σίγουρα με βάση το πρώτο κρούσμα το οποίο ήταν τέλος Φεβρουαρίου, μπορεί να πάει κανείς 10 ημέρες πίσω και να πει ότι, κατά πάσα πιθανότητα, επειδή παίρνει περίπου δύο σειριακά διαστήματα, δύο γενιές του ιού να δει κρούσμα, ότι κατά πάσα πιθανότητα ξεκίνησε κάποια στιγμή στα μέσα Φεβρουαρίου. Αποκλείω την πιθανότητα να υπήρχε πιο πριν; Όχι, δεν την αποκλείω. Και το είδαμε αυτό σε μελέτες και δημοσιεύσεις που έγιναν, ας πούμε, στην Γαλλία. Μπορεί να επιβεβαιωθεί αν υπήρχε πιο πριν; Βεβαίως και μπορεί να επιβεβαιωθεί, γιατί υπάρχουν κρούσματα τα οποία είχαν γρίπη, είχαν μπει στο νοσοκομείο με γρίπη και τα οποία μπορεί κανείς να εξετάσει αναδρομικά και να δει αν υπήρχε ο ιός σε αυτά τα κρούσματα. 

Αυτός είναι ο ένας τρόπος. Να πάρει δηλαδή όλα τα αρνητικά για γρίπη δείγματα από τα κέντρα αναφοράς και να εξετάσει και την παρουσία του ιού. Για αυτό έχω ήδη κάνει κουβέντα με τον υπεύθυνο ενός από τα εργαστήρια αναφοράς, να κοιτάξει αναδρομικά τα κρούσματα γρίπης. Δεν σημαίνει κάτι πρακτικά, απλά θα δείξει αυτή τη δυνατότητα που έχει ο ιός να κινείται ύπουλα σε μία χώρα και να μην τον ανακαλύπτεις αν δεν έχεις γνώση για αυτόν. Και έχει να κάνει με το πότε μας ανακοινώθηκε από τις διεθνείς αρχές και πότε υπήρξε η επιφυλακή.
Επίσης, υπάρχει πιθανότητα, παρά το γεγονός ότι μπορεί να βρεις ένα τέτοιο κρούσμα, λέω εγώ για παράδειγμα τέλος Ιανουαρίου, αυτό το κρούσμα από μόνο του να σταμάτησε τη μετάδοση στον περιορισμένο κύκλο επαφών που είχε, είτε γιατί τήρησαν οι άνθρωποι τα μέτρα που τηρούμε για γρίπη, είτε γιατί απομονώθηκαν ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο. 
Δεν είναι απαραίτητο από αυτό το κρούσμα να ξεκίνησε κάτι τότε, γιατί θα το βλέπαμε πιο νωρίς στην Πατρίδα. Άρα, έχει σημασία επιδημιολογική, δεν είναι τόσο μεγάλη η σημασία για τώρα. Τώρα, όσον αφορά θανάτους που να οφείλονταν σε αυτό, σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται και οι θάνατοι", ανέφερε ο Καθηγητής.

Το R0 παραμένει χαμηλά
Για τις πρώτες εννέα ημέρες της σταδιακής άρσης των μέτρων, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι καθημερινά παρακολουθούνται η επάρκεια του συστήματος υγείας, οι διασωληνωμένοι, οι νοσηλευόμενοι, η διαθεσιμότητα των ΜΕΘ. Επίσης, παρακολουθούνται οι θάνατοι και ο αναπαραγωγικός ρυθμός της πανδημίας, για τον οποίο ο Καθηγητής τόνισε ότι δεν έχει αυξηθεί.

"Είναι νωρίς ακόμα. Θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 10 με 15 ημέρες, για να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτό εξακολουθεί να παραμένει το ίδιο. Και φυσικά, αυτό εξαρτάται και από τη συμπεριφορά όλων μας", κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.