Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε, όταν αποθηκεύουμε κρέας στο ψυγείο


Τα περισσότερα μαγειρεμένα κρέατα μπορούν να αποθηκευτούν ως υπολείμματα και να μετατραπούν σε μια σειρά από νέα γεύματα, από τέλεια ψητά φούρνου, έως χορταστικές σούπες, αλλά αυτό γίνεται μόνο εάν αποθηκευτούν με ασφάλεια.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), για να είναι ασφαλές να καταναλώνεται το κρέας στο ψυγείο σας, πρέπει να φροντίσετε να το απομακρύνετε σωστά.

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε όταν αποθηκεύουμε κρέας στο ψυγείο

Δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύετε το κρέας στο ψυγείο σας χωρίς να το κόψετε πρώτα.

Αν θέλετε να αποθηκεύσετε το κρέας που περισσεύει στο ψυγείο σας, μην το αφήσετε εκεί, έτσι απλά. Σύμφωνα με το CDC, δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο ψυγείο μαγειρεμένο κρέας που δεν έχει ήδη λιώσει. «Τα μεγάλα κομμάτια κρέατος, όπως τα ψητά ή μια ολόκληρη γαλοπούλα, θα πρέπει να χωριστούν σε μικρές ποσότητες για ψύξη».

Τα υπολείμματα πρέπει να ψύχονται σε συγκεκριμένη θερμοκρασία


Σύμφωνα με το CDC, τα υπολείμματα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο σε θερμοκρασία 40 βαθμών ή πιο κρύα μέσα σε δύο ώρες από το μαγείρεμα. Εάν το φαγητό έχει εκτεθεί σε θερμοκρασίες υψηλότερες από 90 βαθμούς, όπως σε ένα ζεστό αυτοκίνητο ή σε ένα καλοκαιρινό πικνίκ, θα πρέπει, ωστόσο, να μπει στο ψυγείο μέσα σε μία ώρα.

Αυτό γίνεται για να αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηρίων από το να φτάσει σε αυτά τα τρόφιμα. Αλλά για να κρυώσουν μεγάλα κομμάτια κρέατος αρκετά γρήγορα ώστε να σταματήσουν αυτή την εξέλιξη, «πρέπει να χωριστούν σε μικρές ποσότητες» πρώτα, σύμφωνα με το CDC.

Η κατανάλωση τροφής που έχει αναπτύξει βακτήρια μπορεί να σας βάλει σε κίνδυνο σοβαρής ασθένειας

Το E. coli και η Salmonella είναι δύο συνηθισμένοι τύποι βακτηρίων που μπορούν να βρεθούν στο κρέας, σύμφωνα με το CDC. Εάν κάποιος έχει φάει τροφή που είναι μολυσμένη με κάποιο από τα δύο βακτήρια, μπορεί να αναπτύξει τροφική δηλητηρίαση. Το E. coli μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες όπως διάρροια, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, αναπνευστικές ασθένειες και λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος, ενώ η σαλμονέλα μπορεί να οδηγήσει σε μια κοινή τροφιμογενή ασθένεια που επηρεάζει περισσότερους από ένα εκατομμύριο άτομα στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Και για τα δύο βακτήρια, ορισμένες ομάδες ανθρώπων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή ή θανατηφόρα ασθένεια. Σύμφωνα με το CDC, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, οι ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω, τα άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο και οι έγκυες γυναίκες έχουν όλοι υψηλότερο κίνδυνο.

«Επικοινωνήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν έχετε διάρροια ή έμετο που διαρκεί περισσότερο από 2 ημέρες, αιματηρές κενώσεις, πυρετό υψηλότερο από 102 βαθμούς Φαρενάιτ ή σημάδια αφυδάτωσης (συμπεριλαμβανομένης ελάχιστης ή καθόλου ούρησης, υπερβολικής δίψας, πολύ ξηρό στόμα, ζάλη ή ζαλάδα ή πολύ σκούρα ούρα)», προειδοποιεί το CDC.

Το μαγειρεμένο κρέας δεν μπορεί να αποθηκευτεί για πάντα στο ψυγείο

Μην κρατάτε το μαγειρεμένο κρέας σας στο ψυγείο για πολύ καιρό και περιμένετε να είναι ακόμα ασφαλές για κατανάλωση. Ακόμη και τα πιο σωστά αποθηκευμένα κρέατα δεν θα παραμείνουν καλά για άπειρο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Αλλά η διάρκεια ζωής για αυτά τα μαγειρεμένα τρόφιμα ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο. Το USDA λέει ότι το μαγειρεμένο μπέικον ή το λουκάνικο μπορούν να διαρκέσουν με ασφάλεια σε ψυγείο 40 βαθμούς Φαρενάιτ ή πιο δροσερό για μία εβδομάδα.

Άλλα μαγειρεμένα κρέατα ή πουλερικά θα παραμείνουν καλά μόνο για τρεις έως τέσσερις ημέρες στο ψυγείο.

«Τα μικρά χρονικά όρια για τα τρόφιμα που διατηρούνται στο σπίτι στο ψυγείο θα τα βοηθήσουν να μην αλλοιωθούν ή να γίνουν επικίνδυνα για κατανάλωση», εξηγεί η υπηρεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.