«Συναγερμός» στις ελληνικές παραλίες: Έρχονται και οι γαλάζιες μέδουσες


Μετά τις μωβ μέδουσες που κατέκλυσαν ελληνικές ακτές χώρα μας την εμφάνιση τους κάνουν όπως φαίνεται σταδιακά πλέον και οι γαλάζιες μέδουσες.
Όπως αναφέρει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, για έναν μήνα θα έχουμε, όπως κάθε χρόνο, πληθυσμιακή έξαρση της γαλάζιας μέδουσας Rhizostoma pulmo.

Τις πληθυσμιακές αυτές εξάρσεις τις βλέπουμε από μέσα Ιουνίου μέχρι μέσα Ιουλίου στα πιο βαθιά, μακριά από τις παραλίες, εκτός από τις μέρες που οι άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα μας τις φέρνουν στις ακτές μας.

Οι Rhizostoma pulmo, όπως είναι το επιστημονικό τους όνομα, είναι μεγάλες σε μέγεθος.

Μπορούν να έχουν μέχρι 90 εκατοστά διάμετρο της καμπάνας και τις βλέπουμε είτε με λευκό χρώμα ή είτε με μπλε χρώμα, ενώ έχουν πάντα μια μωβ λωρίδα περιμετρικά στο άκρο της καμπάνας τους.

Αν μας ακουμπήσουν οι γαλάζιες μέδουσες θα νιώσουμε ένα κάψιμο και μια φαγούρα, αλλά λόγω της βλέννας με τις τοξίνες που απελευθερώνουν στο νερό, μπορούμε να νιώσουμε το κάψιμο και την φαγούρα ακόμα και αν δεν τις ακουμπήσουμε και κολυμπάμε απλώς δίπλα τους.

Είναι εύκολο να απωθήσει κάποιος τις μέδουσες από την καμπάνα τους, ενώ εξαιτίας του μεγέθους τους είναι δύσκολα να πέσουμε πάνω τους. Ωστόσο, αν τις ακουμπήσει κάποιος, δεν πρέπει στη συνέχεια να ακουμπήσει το πρόσωπο του, γιατί θα πρηστεί άμεσα.

Κάθε Κυριακή, το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας εκδίδει το JellyReport με χρήσιμες πληροφορίες εμφανίσεων μεδουσών για τον μήνα που βρισκόμαστε, για καιρικές συνθήκες όπως ανέμους που μας έρχονται την εβδομάδα που ακολουθεί αλλά και άλλες πληροφορίες που αφορούν γενικά τις μέδουσες.

Με βάση την πρόβλεψη για τους ανέμους αυτή την εβδομάδα, τόσο οι μωβ όσο και οι γαλάζιες μέδουσες κατά πάσα πιθανότητα δεν θα απειλήσουν τις ακτές της Αττικής, δίνοντας έτσι μια μικρή ευκαιρία να καθαρίσει ως ένα βαθμό ο Αργοσαρωνικός κόλπο.

Πάντα, όμως εξαρτάται και από το πού θα τις μετακινήσουν τα θαλάσσια ρεύματα της περιοχής και αν θα τις επαναφέρουν και πάλι, πριν προλάβουν να απομακρυνθούν προς τα ανοιχτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.