Αναστολή του ανώτατου ορίου των 50 ετών για τις γυναίκες που επιθυμούν εξωσωματική λόγω κορονοϊού

Η πανδημία του κορονοϊού έχει συγκλονίσει ολόκληρο τον πλανήτη και έχει αλλάξει παραδοχές, αντιλήψεις και πρακτικές σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Έτσι κάπως ήρθε να ανατρέψει τα παγκόσμια δεδομένα και για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.
Πολλές γυναίκες, που είχαν ξεκινήσει διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, και μάλιστα αυτές που βρίσκονταν κοντά στα 50, βρέθηκαν μπροστά στον κίνδυνο να αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό τον προγραμματισμό τους. Γυναίκες, δηλαδή, που δίνουν μάχη με το βιολογικό τους ρολόι, για να καταφέρουν να ζήσουν το θαύμα της μητρότητας, να κρατήσουν στην αγκαλιά τους το δικό τους μωρό. Τι γίνεται, όμως, όταν τα πάντα παγώνουν λόγω του κορονοϊού;

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα: Ανώτατο επιτρεπτό όριο τα 50 έτη
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, μία γυναίκα μπορεί να προσπαθήσει να μείνει έγκυος με μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μέχρι τα 50 της. Όπως ήταν φυσικό, όλα αυτά οδήγησαν σε απόγνωση πολλές γυναίκες λίγο πριν συμπληρώσουν το 50ο έτος, οι οποίες μπορεί να είχαν κατεψυγμένα έμβρυα, καθώς σε αυτό το χρονικό διάστημα είχαν προγραμματίσει την εμβρυομεταφορά τους, ώστε αυτή να γίνει εντός του νόμιμου ορίου.

Αναστολή ανώτατου επιτρεπτού χρονικού ορίου των 50 ετών
Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής αποφάσισε να υιοθετήσει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που αφορούν τη λοίμωξη από τον κορονοϊό. Η Αρχή υιοθέτησε την ερμηνεία, σύμφωνα με την οποία το ανώτατο όριο ηλικίας των 50 ετών, για τη γυναίκα που θέλει να χρησιμοποιήσει την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, συνιστά προθεσμία που αναστέλλεται για όσο διάστημα οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες αποτρέπουν την επιχείρηση εμβρυομεταφοράς λόγω της πανδημίας. 

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η αναστολή αυτή ισχύει αποκλειστικά και μόνο για τη διαδικασία της εμβρυομεταφοράς και όχι για άλλες πράξεις υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, οι οποίες μπορούν να επιχειρηθούν κανονικά, σύμφωνα πάντοτε με τις κατευθυντήριες οδηγίες.

Newsroom themaygeias

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.